Skip to main content

Jackfruit Mulka | Jackfruit snack recipe | ಹಲಸಿನ ಹಣ್ಣಿನ ಮುಳುಕ

 Jackfruit Snack recipe | Jackfruit mulka | ಹಲಸಿನ ಹಣ್ಣಿನ ಮುಳುಕ  


This is a famous snack recipe prepared in dakshina kannada and kasaragod regions. Beautiful combination of jackfruit, jaggery and coconut makes it mouth watering.

Ingredients required

  • Jackfruit - 1/2 cup
  • jaggery - 1/4 cup
  • Grated coconut - 1/4 Cup
  • Salt - 3 pinch
  • Wheat flour - 2 Tbsp
  • Oil - for deep frying

Method of preparation

  • To a mixer jar add jackfruit, coconut, jaggery and salt.
  • Grind it to fine paste. try not to add water, but if required add 1 to 2 tsp of water.
  • Pour the mixture to a bowl and add 1 tbsp of wheat flour and check the consistency.
  • If required little more wheat flour can be added.
  • Get the batter to a thick pouring consistnecy.
  • Heat the oil to medium hot.
  • Now add little amount of small batches of batter to oil.
  • Fry them until they turn to brown color.
  • Delicious jackfruit snack is ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಹಲಸಿನ ಹಣ್ಣು - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ತೆಂಗಿನ ತುರಿ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ೩ ಚಿಟಿಕೆ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ಕರಿಯಲು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಮಿಕ್ಸರ್ ಜಾರ್ ಗೆ ಹಲಸಿನ ಹಣ್ಣು , ತೆಂಗಿನ ತುರಿ, ಬೆಲ್ಲ ಹಾಗು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿ ಕೊಳ್ಳ ಬೇಕು. 
  • ಆದಷ್ಟು ನೀರಿಲ್ಲದೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಬೇಕಾದರೆ ೧ ರಿಂದ ೨ ಚಮಚ ನೀರು ಹಾಕಿಕೊಳ್ಳಬಹುದು. 
  • ಇನ್ನು ಈ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ಬೆರೆಸಬೇಕು. ಇನ್ನು ಅವಶ್ಯಕತೆ ಇದ್ದಲ್ಲಿ ಜಾಸ್ತಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಸೇರಿಸಿಕೊಳ್ಳಬಹುದು. 
  • ಪಕೋಡ ಹಿಟ್ಟಿಗಿಂತ ಸ್ವಲ್ಪ ಗಟ್ಟಿಯಾಗಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಹದವಾಗಿ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈ ಎಣ್ಣೆಗೆ ಪಕೋಡ ಬಿಡುವಂತೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಇದು ಕಂದು ಬಣ್ಣ ಬಂದರೆ ಮುಳುಕ ತಯಾರಾಗುತದೆ. 


Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.