Skip to main content

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe  । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

  
Avalakki pakoda or Poha pakoda is very easy and instant recipe. Morning i was doing gojju avalakki at that time soaked avalakki became more so got this idea immediately and tried the recipe. It came so well. When guest comes to your home quickly you can prepare this recipe it is very easy and very tasty too. definitely they will like. here i have taken thick poha, if you want you can replace it to thin or medium poha too. You can have this with rasam or as evening snacks. It is very tasty to have with chutney or sauce. 

Ingredients Required :

  • Poha / Avalakki / Flattened rice (Thick ) - 1 cup
  • Onion - 2
  • Gram flour - 1 cup
  • Rice flour - 1/4 cup
  • Red chili powder - 2 tsp
  • Coriander leaves - 2 tsp 
  • Salt - As per the taste 
  • Water - As per the requirement
  • Oil - Deep frying 

Method of Preparation :

  • Initially soak a poha in water for 10 to 15 minutes.
  • After 10 minutes strain the water from poha and squeeze it. 
  • Now shift the poha to one bowl.
  • Add onion, gram flour, rice flour, chili powder, salt and coriander leaves.
  • Mix them well. In poha water content will be there so, you won't required much water.
  • If you required water add water and mix them well to get a good dough. Now your dough is ready.
  • Keep a oil for deep frying. Once oil is heated make a small ball sized dough and leave it to oil.
  • Once both the side is fried or turned into golden brown colour your poha pakoda or Avalakki pakoda is ready to serve. 
  • You can serve the pakoda with tomato kitchep or chutney it will be very tasty.


ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಅವಲಕ್ಕಿ (ದಪ್ಪದ್ದು) - ೧ ಕಪ್ 
  • ಈರುಳ್ಳಿ - ೨
  • ಕಡ್ಲೆಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಅಕ್ಕಿ ಹಿಟ್ಟು - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಎಣ್ಣೆ - ಕರಿಯಲು ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಅವಲಕ್ಕಿಯನ್ನು ೧೦ ರಿಂದ ೧೫ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ನೀರಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಬೇಕು.
  • ನಂತರ ಅದನ್ನು ಸೋಸಿ , ಹಿಂಡಿ ಇನ್ನೊಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅವಲಕ್ಕಿ ಗೆ ಈರುಳ್ಳಿ, ಕಡ್ಲೆಹಿಟ್ಟು, ಅಕ್ಕಿಹಿಟ್ಟು, ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ, ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು, ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಅವಲಕ್ಕಿಯಲ್ಲಿ ನೀರಿನ ಪಸೆ ಇರುವ ಕಾರಣ ಮೊದಲಿಗೆ ನೀರು ಹಾಕಿ ಕೊಳ್ಳಬೇಡಿ. ಒಂದು ಸಲ ಹಾಗೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ನೋಡಿ, ಬೇಕಾದರೆ ಮತ್ತೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಂಡು ತಯಾರಿಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ ಇಡಬೇಕು, ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಣ್ಣ ಚೆಂಡಿನ ಗಾತ್ರದಲ್ಲಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಕಂದು ಬಣ್ಣ ಬರುವತನಕ ಅಥವಾ ೨ ಬದಿ ಬೇಯುವ ತನಕ ಕರಿದರೆ ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ಧವಾಗಿದೆ. 
  • ಇದನ್ನು ಸಾಸ್ ಅಥವಾ ಚಟ್ನಿ ಜೊತೆ ತಿನ್ನಲು ಚೆನ್ನಾಗಿರುತ್ತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.