Skip to main content

Breakfast Recipes

Heerekayi chatti| Ridge guard dosa | ಹೀರೆಕಾಯಿ ದೋಸಾ।ಹೀರೆಕಾಯಿ ಕಲ್ಲಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟದ್ದು 



    Ingredients Required

  • Rice - 1 cup
  • Urad dal - 2 tsp
  • Red chillies - 4 to 5
  • Asafoetida - 1/2 tsp
  • Jaggery - 2 tbsp
  • Salt - As per the taste
  • Coriander seeds - 2 tbsp
  • Cumin seeds - 1 tsp
  • Tamarind  - 1/2 lemon sized
  • Cocount - 4 to 5 tbsp
  • Rich gourd  - 1 (Cut it to slices)
  • Oil / ghee / butter - as per your taste
  • Water - As much as required

   Method of preparation

  • Soak rice and urad dal for atleast 4 to 5 hours or overnight.
  • Now take a mixi jar and add the rice, urad dal, red chillis, tamarind, jaggery, coriander seeds, cumin seeds, coconunt, Asafoetida and salt to it.

  • Now add water to mixi jar and grind it to a fine paste of all ingredients.

  • Batter consistency should not be very thin or very thick. it should be in medium consistency. 

  • Cut the ridge gourd to slices , it should be in round shape.

  • Now take a tava and keep it on stove, switch on the stove, heat should be in medium flame
  • Once tava is heated, dip the ridge gourd in batter and keep it on tava, so that every piece is connected to one another.

  • You can arrange ridgegourd in any shape. 

  • Now put oil/ ghee/ butter to one side and close the lid.
  • After 2 min remove the lid and flip the dosa to other side and put oil / ghee / butter to another side.
  • Leave it to cook for 2 min.

  • Shift Ridge gourd dosa from tava to serving plate 
  • Now herekayi dosa or herekayi chatti or ridge gourd dosa is ready to serve.
  • Serve this dosa as it is or with coconut chutney.
  • This is a famous south canara traditional dish.
         

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಅಕ್ಕಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ - ೨ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಕೆಂಪುಮೆಣಸು - ೪ ರಿಂದ ೫
  • ಇಂಗು - ೧/೨ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೨ ಟೇಬಲ್  ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಹುಳಿ -೧/೨ ಲಿಂಬೆ ಹುಳಿ ಗಾತ್ರ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ತೆಂಗಿನ ಕಾಯಿ ತುರಿ  - ೪ ರಿಂದ ೫ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಎಣ್ಣೆ/ ತುಪ್ಪ/ ಬೆಣ್ಣೆ - ರುಚಿಗೆ ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಹೀರೆಕಾಯಿ - ೧
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಅಕ್ಕಿ ಮತ್ತು ಉದ್ದಿನಬೇಳೆಯನ್ನು ೪ ರಿಂದ ೫ ಗಂಟೆಗಳ ಕಾಲ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರನ್ನು ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಅಕ್ಕಿ, ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ, ಕೆಂಪುಮೆಣಸು, ಇಂಗು, ಬೆಲ್ಲ, ಹುಳಿ, ಕೊತ್ತಂಬರಿ, ಜೀರಿಗೆ, ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ ತುಂಬಾ ನೀರು  ಆಗಿರಬಾರದು, ತುಂಬಾ ಗಟ್ಟಿನೂ ಆಗಬಾರದು, ಹದವಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣವಿರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಹೀರೆಕಾಯಿ ಅನ್ನು ವೃತ್ತಾಕಾರದಲ್ಲಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಇನ್ನೊಂದು ಸೈಡಿನಲ್ಲಿ ತವಾವನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಟ್ಟು ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ. 
  • ತವ ಕಾದ ನಂತರ ಹೀರೆಕಾಯಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟದ್ದನ್ನು ಮಿಶ್ರಣದಲ್ಲಿ ಮುಳುಗಿಸಿ ಕಾವಲಿಯಲ್ಲಿ ಹತ್ತಿರ ಹತ್ತಿರ ಜೋಡಿಸಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಹೀರೆಕಾಯಿಯಿಂದ  ಇನೊಂದಕ್ಕೆ ಗ್ಯಾಪ್ ಇರಬಾರದು. ನಿಮಗೆ ಯಾವ ಆಕಾರಬೇಕು ಅದೇ ರೀತಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಅಥವಾ ತುಪ್ಪ ಅಥವಾ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಇಡಿ. 
  • ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ದೋಸಾವನ್ನು ಇನ್ನೊಂದು ಸೈಡ್ ಮಗುಚಿ ಆ ಸೈಡಿಗೆ ಕೂಡ ಎಣ್ಣೆ , ತುಪ್ಪ ಅಥವಾ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಿ.
  • ಈಗ ಸರ್ವ್ ಮಾಡುವ ತಟ್ಟೆಗೆ ಹಾಕಿದರೆ ಹೀರೆಕಾಯಿ ದೋಸೆ ಅಥವಾ ಹೀರೆಕಾಯಿ ಕಲ್ಲಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟದು ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ. 

Instant Paddu/Instant guliyappa /Instant appo

 ಧಿಡೀರ್ ಪಡ್ಡು/ಧಿಡೀರ್ ಗುಳಿಯಪ್ಪ  


Ingredients Required

  • Rava - 1 cup
  • Curd - 1/2 cup
  • onion - 1
  • carrot - 1
  • coriander lea - 1 tbsp
  • eno - 1/4 tsp
  • water - As per requirement 
  • salt - as per the taste

Method of Preparation






  • In a mixing bowl, mix rava ,curd and salt . if required pore little bit of water and keep a side for 10 minutes.
                             

                             

                                
  • After 10 minutes add onion, carrot and coriander leaves to that and mix well.
                            

  • Now add eno and water mix well, the consistency should be like idli batter.
                           

  • Now switch on the gas , it should be in medium flame.
  • Keep paddu tava in gas stove put little oil to tava, once tava is heated pore paddu batter.
                       







  • close the tava for 2 min, after 2 min flip the paddu to  other side and cook for 2 min.
                                  
    
                                           
                                  


  • After 2 min  remove it from tava, paddu is ready to serve.  
     
                                 
    Note: Paddu is tasty to serve with chutney and chutney powder.




    ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

    • ರವ - ೧ ಕಪ್ 
    • ಮೊಸರು - ೧/೪ ಕಪ್ 
    • ಈರುಳ್ಳಿ - ೧
    • ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧
    • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್ 
    • eno - ೧/೪ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
    • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
    • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 

    ತಯಾರಿಸುವ ವಿಧಾನ 

    • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರದಲ್ಲಿ ರವ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಮೊಸರು , ಉಪ್ಪು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು  ಹಾಕಿ ಕಲಸಿ ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬಿಡಬೇಕು. 
    • ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಈರುಳ್ಳಿ, ಕ್ಯಾರಟ್ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್  ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಆ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ eno ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ತಯಾರಾದ ಹಿಟ್ಟು ಇಡ್ಲಿ ಹದಕ್ಕೆ ಬರಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಗ್ಯಾಸ್ ಸ್ಟವ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ, ಮೀಡಿಯಂ ಫ್ಲೇಮ್ ಅಲ್ಲಿ ಇಡಬೇಕು. 
    • ನಂತರ ಪಡ್ಡು ತವವನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಟ್ಟು ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
    • ತವ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ  ಪಡ್ಡು ಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. ಒಂದು ಸೈಡ್ ಬೆಂದ ನಂತರ ಉಲ್ಟಾ ಮಾಡಿ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಪಡ್ಡು ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ , ಒಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಶಿಫ್ಟ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
    ಸೂಚನೆ : ಪಡ್ಡುವನ್ನು ಚಟ್ನಿ ಅಥವಾ ಚಟ್ನಿ ಪುಡಿ ಜೊತೆ ತಿನ್ನಲು ಚೆನ್ನಾಗಿರುತ್ತದೆ. 

    Comments

    Popular posts from this blog

    Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

      Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

    Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

     Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

    Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

    Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.