Skip to main content

Breakfast Recipes

Heerekayi chatti| Ridge guard dosa | ಹೀರೆಕಾಯಿ ದೋಸಾ।ಹೀರೆಕಾಯಿ ಕಲ್ಲಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟದ್ದು 



    Ingredients Required

  • Rice - 1 cup
  • Urad dal - 2 tsp
  • Red chillies - 4 to 5
  • Asafoetida - 1/2 tsp
  • Jaggery - 2 tbsp
  • Salt - As per the taste
  • Coriander seeds - 2 tbsp
  • Cumin seeds - 1 tsp
  • Tamarind  - 1/2 lemon sized
  • Cocount - 4 to 5 tbsp
  • Rich gourd  - 1 (Cut it to slices)
  • Oil / ghee / butter - as per your taste
  • Water - As much as required

   Method of preparation

  • Soak rice and urad dal for atleast 4 to 5 hours or overnight.
  • Now take a mixi jar and add the rice, urad dal, red chillis, tamarind, jaggery, coriander seeds, cumin seeds, coconunt, Asafoetida and salt to it.

  • Now add water to mixi jar and grind it to a fine paste of all ingredients.

  • Batter consistency should not be very thin or very thick. it should be in medium consistency. 

  • Cut the ridge gourd to slices , it should be in round shape.

  • Now take a tava and keep it on stove, switch on the stove, heat should be in medium flame
  • Once tava is heated, dip the ridge gourd in batter and keep it on tava, so that every piece is connected to one another.

  • You can arrange ridgegourd in any shape. 

  • Now put oil/ ghee/ butter to one side and close the lid.
  • After 2 min remove the lid and flip the dosa to other side and put oil / ghee / butter to another side.
  • Leave it to cook for 2 min.

  • Shift Ridge gourd dosa from tava to serving plate 
  • Now herekayi dosa or herekayi chatti or ridge gourd dosa is ready to serve.
  • Serve this dosa as it is or with coconut chutney.
  • This is a famous south canara traditional dish.
         

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಅಕ್ಕಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ - ೨ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಕೆಂಪುಮೆಣಸು - ೪ ರಿಂದ ೫
  • ಇಂಗು - ೧/೨ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೨ ಟೇಬಲ್  ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಹುಳಿ -೧/೨ ಲಿಂಬೆ ಹುಳಿ ಗಾತ್ರ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ತೆಂಗಿನ ಕಾಯಿ ತುರಿ  - ೪ ರಿಂದ ೫ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
  • ಎಣ್ಣೆ/ ತುಪ್ಪ/ ಬೆಣ್ಣೆ - ರುಚಿಗೆ ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಹೀರೆಕಾಯಿ - ೧
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಅಕ್ಕಿ ಮತ್ತು ಉದ್ದಿನಬೇಳೆಯನ್ನು ೪ ರಿಂದ ೫ ಗಂಟೆಗಳ ಕಾಲ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರನ್ನು ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಅಕ್ಕಿ, ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ, ಕೆಂಪುಮೆಣಸು, ಇಂಗು, ಬೆಲ್ಲ, ಹುಳಿ, ಕೊತ್ತಂಬರಿ, ಜೀರಿಗೆ, ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ ತುಂಬಾ ನೀರು  ಆಗಿರಬಾರದು, ತುಂಬಾ ಗಟ್ಟಿನೂ ಆಗಬಾರದು, ಹದವಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣವಿರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಹೀರೆಕಾಯಿ ಅನ್ನು ವೃತ್ತಾಕಾರದಲ್ಲಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಇನ್ನೊಂದು ಸೈಡಿನಲ್ಲಿ ತವಾವನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಟ್ಟು ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ. 
  • ತವ ಕಾದ ನಂತರ ಹೀರೆಕಾಯಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟದ್ದನ್ನು ಮಿಶ್ರಣದಲ್ಲಿ ಮುಳುಗಿಸಿ ಕಾವಲಿಯಲ್ಲಿ ಹತ್ತಿರ ಹತ್ತಿರ ಜೋಡಿಸಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಹೀರೆಕಾಯಿಯಿಂದ  ಇನೊಂದಕ್ಕೆ ಗ್ಯಾಪ್ ಇರಬಾರದು. ನಿಮಗೆ ಯಾವ ಆಕಾರಬೇಕು ಅದೇ ರೀತಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಅಥವಾ ತುಪ್ಪ ಅಥವಾ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಇಡಿ. 
  • ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ದೋಸಾವನ್ನು ಇನ್ನೊಂದು ಸೈಡ್ ಮಗುಚಿ ಆ ಸೈಡಿಗೆ ಕೂಡ ಎಣ್ಣೆ , ತುಪ್ಪ ಅಥವಾ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಿ.
  • ಈಗ ಸರ್ವ್ ಮಾಡುವ ತಟ್ಟೆಗೆ ಹಾಕಿದರೆ ಹೀರೆಕಾಯಿ ದೋಸೆ ಅಥವಾ ಹೀರೆಕಾಯಿ ಕಲ್ಲಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟದು ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ. 

Instant Paddu/Instant guliyappa /Instant appo

 ಧಿಡೀರ್ ಪಡ್ಡು/ಧಿಡೀರ್ ಗುಳಿಯಪ್ಪ  


Ingredients Required

  • Rava - 1 cup
  • Curd - 1/2 cup
  • onion - 1
  • carrot - 1
  • coriander lea - 1 tbsp
  • eno - 1/4 tsp
  • water - As per requirement 
  • salt - as per the taste

Method of Preparation






  • In a mixing bowl, mix rava ,curd and salt . if required pore little bit of water and keep a side for 10 minutes.
                             

                             

                                
  • After 10 minutes add onion, carrot and coriander leaves to that and mix well.
                            

  • Now add eno and water mix well, the consistency should be like idli batter.
                           

  • Now switch on the gas , it should be in medium flame.
  • Keep paddu tava in gas stove put little oil to tava, once tava is heated pore paddu batter.
                       







  • close the tava for 2 min, after 2 min flip the paddu to  other side and cook for 2 min.
                                  
    
                                           
                                  


  • After 2 min  remove it from tava, paddu is ready to serve.  
     
                                 
    Note: Paddu is tasty to serve with chutney and chutney powder.




    ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

    • ರವ - ೧ ಕಪ್ 
    • ಮೊಸರು - ೧/೪ ಕಪ್ 
    • ಈರುಳ್ಳಿ - ೧
    • ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧
    • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್ 
    • eno - ೧/೪ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್ 
    • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
    • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 

    ತಯಾರಿಸುವ ವಿಧಾನ 

    • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರದಲ್ಲಿ ರವ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಮೊಸರು , ಉಪ್ಪು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು  ಹಾಕಿ ಕಲಸಿ ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬಿಡಬೇಕು. 
    • ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಈರುಳ್ಳಿ, ಕ್ಯಾರಟ್ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್  ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಆ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ eno ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ತಯಾರಾದ ಹಿಟ್ಟು ಇಡ್ಲಿ ಹದಕ್ಕೆ ಬರಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಗ್ಯಾಸ್ ಸ್ಟವ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ, ಮೀಡಿಯಂ ಫ್ಲೇಮ್ ಅಲ್ಲಿ ಇಡಬೇಕು. 
    • ನಂತರ ಪಡ್ಡು ತವವನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಟ್ಟು ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
    • ತವ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ  ಪಡ್ಡು ಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. ಒಂದು ಸೈಡ್ ಬೆಂದ ನಂತರ ಉಲ್ಟಾ ಮಾಡಿ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಪಡ್ಡು ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ , ಒಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಶಿಫ್ಟ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
    ಸೂಚನೆ : ಪಡ್ಡುವನ್ನು ಚಟ್ನಿ ಅಥವಾ ಚಟ್ನಿ ಪುಡಿ ಜೊತೆ ತಿನ್ನಲು ಚೆನ್ನಾಗಿರುತ್ತದೆ. 

    Comments

    Popular posts from this blog

    Kokum Rasam

    Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

    Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

    Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

    Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

    Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...