Skip to main content

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam 



Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home. 


Ingredients Required :

  • Pepper - 1 tsp
  • Cumin seeds - 1/2 tsp
  • Oil - 1 tsp
  • Mustard seeds - 1/2 tsp
  • Curry leaves - 1 tsp
  • Red chili - 2
  • Tamarind water - 2 tbsp
  • Jaggery - 1 small lemon sized 
  • Water - 2.5 to 3 glass
  • Salt - As per the taste 
  • Coriander leaves - for garnishing 

Method of Preparation :

  • Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter.
  • Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds.
  • Now take the same pan to add oil to it, once oil is heated add, mustard seeds, curry leaves, and red chili. fry for 30 seconds.
  • Now add tamarind water, normal water, jaggery, and salt leave it till one boil comes.
  • Now add powdered pepper and cumin mix them well and leave it to boil for 3 to 4 minutes.
  • Now add coriander leaves for garnishing. Now your pepper rasam is ready. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಕಾಳುಮೆಣಸು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೆಂಪುಮೆಣಸಿನ ಕಾಯಿ - ೨
  • ಹುಳಿ ನೀರು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ೩ ೨. ರಿಂದ ೩ ಗ್ಲಾಸ್ ಬೆಲ್ಲ - ೧ ಸಣ್ಣ ನಿಂಬೆ ಹಣ್ಣಿನ ಗಾತ್ರದಷ್ಟು 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ಅಲಂಕಾರಕ್ಕಾಗಿ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಕಾಳುಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಿ, ಜೀರಿಗೆ ಪಟ ಪಟ ಹೇಳುವ ತನಕ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ನಂತರ ಅದನ್ನು ಕುಟ್ಟಾಣಿಯಲ್ಲಿ ಪುಡಿ ಮಾಡಿ ಸೈಡ್ ಅಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟ್ಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಅದೇ ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ, ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕೆಂಪುಮೆಣಸು, ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಹುಳಿ ನೀರು, ನಾರ್ಮಲ್ ನೀರು, ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಒಂದು ಕುದಿ ಬರಿಸಬೇಕು 
  • ನಂತರ ಅದ್ಕಕೆ ಪುಡಿ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಂಡ ಕಾಳುಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಿ ಮತ್ತು ೩ ರಿಂದ ೪ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಅಲಂಕಾರಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿದರೆ ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.