Skip to main content

Soups

Tomato Soup / ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ 



Ingredients Required:

  • Tomato - 2 to 3
  • Cornflour - 2 tsp
  • Butter - 1/2 tsp
  • Oil - 1 tsp
  • Salt - as per the taste 
  • Sugar - 2 tsp
  • Black pepper powder - 1 tsp
  • Milk - 3 tbsp
  • Water - as required 
  • Fresh cream - 2 tsp (for garnishing )
  • Food color orange - A pinch 

Method of Preparation:

  • Take a vessel, pour little water and allow it to heat.
  • Cut one tomato to 4 pieces.
           
  • Now add all the tomatoes to hot water and allow it to boil for 5 minutes or until the skin of tomato peels out easily.
  • Once it is boiled switch off the flame and allow it to cool down.
           
  • Once it cools down grind them to puree and strain them to a bowl.
           
  • Now take a pan switch on the flame, when pan is heated add butter and oil to it.
             

  • As soon as the butter melts switch off the flame.
  • Now add corn flour and mix it well, once it is mixed, add milk and mix it well so that there are no lumps.
               
                
               
  • Now switch on the flame and allow them to cook , but keep stirring.
  • Once the mixture starts thickening add tomato puree little by little and mix it well.
               
        
              
  • Now add a pinch of food color and mix it. Add water if required.
              
  • Then add sugar, salt and pepper as per the taste.
  • Mix them well and allow them to boil for at least 5 minutes. 
             
  • Now restaurant style tomato soup is ready.
  • Serve the tomato soup with fresh cream upon that. 
              
    Note: 

    • Food color is completely optional, if you quit it doesn't change its taste.
    • If red tomato is used then without food color we can get the perfect restaurant style color for the soup. 



        ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

        • ಟೊಮೇಟೊ - ೨ ರಿಂದ ೩
        • ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಸಕ್ಕರೆ -  ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಎಣ್ಣೆ -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಬೆಣ್ಣೆ - ೧/೨  ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
        • ಕರಿಮೆಣಸು  -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಹಾಲು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
        • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
        • ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ -  ೨ ಟೀ ಚಮಚ  (ಅಲಂಕಾರಕ್ಕೆ)
        • ಫುಡ್ ಕಲರ್ - ೧ ಚಿಟಿಕೆ 

        ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

        • ಟೊಮೇಟೊವನ್ನು ೪ ಭಾಗ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು . 
        • ನಂತರ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ  ಅದ್ದನು ಸ್ಟವ್ ಮಳೆ ಇಡಬೇಕು. ಅದಕ್ಕೆ ಭಾಗ ಮಾಡಿದ ಟೊಮ್ಯಾಟೋಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
        •  ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಆರಲು ಬಿಡಬೇಕು . 
        • ಇದು ತಣಿದ ನಂತರ ಟೊಮೇಟೊ ಗಳನ್ನೂ ಮಿಕ್ಸಿಗೆ ಹಾಕಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಈಗ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಅಥವಾ ಪ್ಯಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು , ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ  ಹಾಕಬೇಕು. ಬೆಣ್ಣೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಕರಗಿದ ತಕ್ಷಣ ಗ್ಯಾಸ್ ಆರಿಸಬೇಕು. ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ ಹಾಕಿ ಚನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. ನಂತರ ಹಾಲು ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಇನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ ಕೈ ಆಡಿಸಬೇಕು. ಮಿಶ್ರಣ ಸ್ವಲ್ಪ ದಪ್ಪವಾಗುತ್ತಿದ್ದಾಗ ಅದಕ್ಕೆ ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಂಡ ಟೊಮೇಟೊ ರಸವನ್ನು ಸೇರಿಸಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಕೈಯಾಡಿಸಬೇಕು . 
        • ಎಲ್ಲಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆತನಂತರ ಬೇಕಾದರೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಫುಡ್ ಕಲರ್, ಉಪ್ಪು, ಕರಿಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
        • ಈಗ ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ಶೈಲಿಯ ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
        • ಸೂಪಿನ ಮೇಲೆ ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ ಹೈದರ್ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ದ. 

        ಸೂಚನೆ: 
        • ಕೆಂಪಗಿರುವ ಟೊಮೇಟೊ ತೆಗೆದುಕೊಂಡರೆ ಕಲರ್ ಹಾಕುವ ಅಗತ್ಯವಿರುವುದಿಲ್ಲ. 
        • ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ರೀತಿ ಬಣ್ಣ ಬರಲು ಮಾತ್ರ ಕಲರ್ ನ  ಬಳಕೆ. ಇದರಿಂದ ರುಚಿಯಲ್ಲಿ ವ್ಯೆತ್ಯಾಸವಿರುವುದಿಲ್ಲ. 

        Comments

        Popular posts from this blog

        Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

        Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...

        Kokum Rasam

        Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

        Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

        Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe  । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ    Avalakki pakoda or Poha pakoda is very easy and instant recipe. Morning i was doing gojju avalakki at that time soaked avalakki became more so got this idea immediately and tried the recipe. It came so well. When guest comes to your home quickly you can prepare this recipe it is very easy and very tasty too. definitely they will like. here i have taken thick poha, if you want you can replace it to thin or medium poha too. You can have this with rasam or as evening snacks. It is very tasty to have with chutney or sauce.  Ingredients Required : Poha / Avalakki / Flattened rice (Thick ) - 1 cup Onion - 2 Gram flour - 1 cup Rice flour - 1/4 cup Red chili powder - 2 tsp Coriander leaves - 2 tsp  Salt - As per the taste  Water - As per the requirement Oil - Deep frying  Method of Preparation : Initially soak a...