Skip to main content

Soups

Tomato Soup / ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ 



Ingredients Required:

  • Tomato - 2 to 3
  • Cornflour - 2 tsp
  • Butter - 1/2 tsp
  • Oil - 1 tsp
  • Salt - as per the taste 
  • Sugar - 2 tsp
  • Black pepper powder - 1 tsp
  • Milk - 3 tbsp
  • Water - as required 
  • Fresh cream - 2 tsp (for garnishing )
  • Food color orange - A pinch 

Method of Preparation:

  • Take a vessel, pour little water and allow it to heat.
  • Cut one tomato to 4 pieces.
           
  • Now add all the tomatoes to hot water and allow it to boil for 5 minutes or until the skin of tomato peels out easily.
  • Once it is boiled switch off the flame and allow it to cool down.
           
  • Once it cools down grind them to puree and strain them to a bowl.
           
  • Now take a pan switch on the flame, when pan is heated add butter and oil to it.
             

  • As soon as the butter melts switch off the flame.
  • Now add corn flour and mix it well, once it is mixed, add milk and mix it well so that there are no lumps.
               
                
               
  • Now switch on the flame and allow them to cook , but keep stirring.
  • Once the mixture starts thickening add tomato puree little by little and mix it well.
               
        
              
  • Now add a pinch of food color and mix it. Add water if required.
              
  • Then add sugar, salt and pepper as per the taste.
  • Mix them well and allow them to boil for at least 5 minutes. 
             
  • Now restaurant style tomato soup is ready.
  • Serve the tomato soup with fresh cream upon that. 
              
    Note: 

    • Food color is completely optional, if you quit it doesn't change its taste.
    • If red tomato is used then without food color we can get the perfect restaurant style color for the soup. 



        ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

        • ಟೊಮೇಟೊ - ೨ ರಿಂದ ೩
        • ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಸಕ್ಕರೆ -  ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಎಣ್ಣೆ -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಬೆಣ್ಣೆ - ೧/೨  ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
        • ಕರಿಮೆಣಸು  -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಹಾಲು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
        • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
        • ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ -  ೨ ಟೀ ಚಮಚ  (ಅಲಂಕಾರಕ್ಕೆ)
        • ಫುಡ್ ಕಲರ್ - ೧ ಚಿಟಿಕೆ 

        ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

        • ಟೊಮೇಟೊವನ್ನು ೪ ಭಾಗ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು . 
        • ನಂತರ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ  ಅದ್ದನು ಸ್ಟವ್ ಮಳೆ ಇಡಬೇಕು. ಅದಕ್ಕೆ ಭಾಗ ಮಾಡಿದ ಟೊಮ್ಯಾಟೋಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
        •  ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಆರಲು ಬಿಡಬೇಕು . 
        • ಇದು ತಣಿದ ನಂತರ ಟೊಮೇಟೊ ಗಳನ್ನೂ ಮಿಕ್ಸಿಗೆ ಹಾಕಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಈಗ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಅಥವಾ ಪ್ಯಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು , ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ  ಹಾಕಬೇಕು. ಬೆಣ್ಣೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಕರಗಿದ ತಕ್ಷಣ ಗ್ಯಾಸ್ ಆರಿಸಬೇಕು. ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ ಹಾಕಿ ಚನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. ನಂತರ ಹಾಲು ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಇನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ ಕೈ ಆಡಿಸಬೇಕು. ಮಿಶ್ರಣ ಸ್ವಲ್ಪ ದಪ್ಪವಾಗುತ್ತಿದ್ದಾಗ ಅದಕ್ಕೆ ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಂಡ ಟೊಮೇಟೊ ರಸವನ್ನು ಸೇರಿಸಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಕೈಯಾಡಿಸಬೇಕು . 
        • ಎಲ್ಲಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆತನಂತರ ಬೇಕಾದರೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಫುಡ್ ಕಲರ್, ಉಪ್ಪು, ಕರಿಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
        • ಈಗ ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ಶೈಲಿಯ ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
        • ಸೂಪಿನ ಮೇಲೆ ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ ಹೈದರ್ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ದ. 

        ಸೂಚನೆ: 
        • ಕೆಂಪಗಿರುವ ಟೊಮೇಟೊ ತೆಗೆದುಕೊಂಡರೆ ಕಲರ್ ಹಾಕುವ ಅಗತ್ಯವಿರುವುದಿಲ್ಲ. 
        • ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ರೀತಿ ಬಣ್ಣ ಬರಲು ಮಾತ್ರ ಕಲರ್ ನ  ಬಳಕೆ. ಇದರಿಂದ ರುಚಿಯಲ್ಲಿ ವ್ಯೆತ್ಯಾಸವಿರುವುದಿಲ್ಲ. 

        Comments

        Popular posts from this blog

        Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

        Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

        Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

        Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

        Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

        Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...