Tomato Soup / ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್
Ingredients Required:
- Tomato - 2 to 3
- Cornflour - 2 tsp
- Butter - 1/2 tsp
- Oil - 1 tsp
- Salt - as per the taste
- Sugar - 2 tsp
- Black pepper powder - 1 tsp
- Milk - 3 tbsp
- Water - as required
- Fresh cream - 2 tsp (for garnishing )
- Food color orange - A pinch
Method of Preparation:
- Take a vessel, pour little water and allow it to heat.
- Cut one tomato to 4 pieces.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVrzLMYYOJ5HRKe4oOnyAS9oOCKI3tkMFTBAYMqIOgOyYwSZk1Ov7FYAQgg-i_dV9NNyK-uyNlCx6DiUF9-xXZOBSLZL26I5ClvLjKH5J6zNaKYIkAbmgVwqOH3w904AV1txCCjK0AFxI/s320/Snapshot+2+%252829-11-2019+16-02%2529.png)
- Now add all the tomatoes to hot water and allow it to boil for 5 minutes or until the skin of tomato peels out easily.
- Once it is boiled switch off the flame and allow it to cool down.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj22ipnPwtFuicUVsvquATggpnG6H8JxhWkfpv2jIWaxK_YmIajhluv6GzrYstNq5PMKY2hrylvfy-I-MHjJ2KnmqdNZ0IBtZZhDt2_yNQbnEvF0VRw_VjGApi3fIwQoQkYDB4qSnUyUWo/s320/Snapshot+3+%252829-11-2019+16-03%2529.png)
- Once it cools down grind them to puree and strain them to a bowl.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb69hILiG5mKBHLLZ9clAv7ZQlHRmoSL6s0QG50Kb7dgSKVB68cv4CjG1jry25f4FfrpMF0YfQVVyPGsmfnnYOV-cT5rhbpxzfFrLMKVeHIgsk3BioFxEp9An59bDDSHhGZErA8T2V0gk/s320/Snapshot+4+%252829-11-2019+16-04%2529.png)
- Now take a pan switch on the flame, when pan is heated add butter and oil to it.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMviaofykcKitizWzjqrI1yeU5MzpeJHYGGQ2dHYor51XdrIqfNYy0ya4tkFEnkCEYNe0vVvUs2pRXf-PZ3IwfZo2C2SH0SURGsIHQ0qU1LcnsilRBbKgKWwfjNJb2gmLD68Bo5W-ckDg/s320/Snapshot+5+%252829-11-2019+16-04%2529.png)
- As soon as the butter melts switch off the flame.
- Now add corn flour and mix it well, once it is mixed, add milk and mix it well so that there are no lumps.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ6JFre0GLGay2suxlZ1M6-7dnjOhtL4rDO3nG7tHlChvbJxsek5qMECkkMOh0prPtLBPyBODrwgva9_0VvGn-6F0QZXePkffNEjmqU1MouIHd73yBoueTIFFFM2iiliN1U7cWH590Xfo/s320/Snapshot+6+%252829-11-2019+16-05%2529.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrtfjEYZOA3O1VfflIYsaOhWT7e28T4AAessBvBvHDVzXhOQLEpuLM7oeMyqcdy0xRgyYmFiqiJoiLEGtUPfX361gQmH-pXUNJjOklYsBn_4DETQhuGWlCAarFB7EVuoXY2hTctj0PCN8/s320/Snapshot+7+%252829-11-2019+16-05%2529.png)
- Now switch on the flame and allow them to cook , but keep stirring.
- Once the mixture starts thickening add tomato puree little by little and mix it well.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLo6ckCdqXvMVVq3Aj8cpJSpF-YlPv9scC5DN1cnJ-zSU_qZPXKmUhr8tWsMwk55i3qXlTOqjZ8I0_YrP3Kli1TuNKq2hhKZZycQjEk9Sgk8BCT7gUGSFs1gLlJGsT2mF3xutH_kQaYP0/s320/Snapshot+9+%252829-11-2019+16-05%2529.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCUf2C9XmcIi1vTi8tqy9kbEsLxnqNX2-1EG5yewygPpA9GWuUG5S_IYm8uZj-5Wp8oPij2qHklUeX4m0v94M_vZ7dizaLbbiAUfLqbbWyXkn0N92kWhu0BlhppWAj0Jel9ys57cDTVL0/s320/Snapshot+8+%252829-11-2019+16-05%2529.png)
- Now add a pinch of food color and mix it. Add water if required.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxLOAhsIzBpiHVCLfntDwJnagd8aPRB1s_oF5JbUsH5DNfCsnUM-RLfTZrb27HWWmLkjLXULIBd3ecRlq69BoXjYxa1urWWesNjIezIeZF51-AyK_1rxGp1AU9_BkVZm7N2b04c7L5Imw/s320/Snapshot+10+%252829-11-2019+16-06%2529.png)
- Then add sugar, salt and pepper as per the taste.
- Mix them well and allow them to boil for at least 5 minutes.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRF8qRfTnJuApod4MIqBvYm92cyq0GMWbbLzVU6AsHCRTcRRGNijCnYpjEQfcgtc6ct89s95VJwrWjTtsRekbrTLil-cOaahfboB_GGJweBK2T7cj8pGUcqszOexZOO4kOSPZqRLlKy9o/s320/Snapshot+11+%252829-11-2019+16-07%2529.png)
- Now restaurant style tomato soup is ready.
- Serve the tomato soup with fresh cream upon that.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXXsWNYWCKDamZfVoCu0O92ChuR0GcYi7k-HXMwImFWB1j4aVvfRYkyEBcdBxOjcVFCsU9gipmerpq2DG2LnPDcr2eTlurGnKuOQhkqqTzpiigDn-iBdEBQZq3I7OCAtdH9Ib8TvsFM1Q/s320/Snapshot+12+%252829-11-2019+16-07%2529.png)
- Food color is completely optional, if you quit it doesn't change its taste.
- If red tomato is used then without food color we can get the perfect restaurant style color for the soup.
ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :
- ಟೊಮೇಟೊ - ೨ ರಿಂದ ೩
- ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ
- ಸಕ್ಕರೆ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ
- ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
- ಬೆಣ್ಣೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ
- ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು
- ಕರಿಮೆಣಸು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
- ಹಾಲು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
- ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು
- ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ (ಅಲಂಕಾರಕ್ಕೆ)
- ಫುಡ್ ಕಲರ್ - ೧ ಚಿಟಿಕೆ
ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :
- ಟೊಮೇಟೊವನ್ನು ೪ ಭಾಗ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು .
- ನಂತರ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಅದ್ದನು ಸ್ಟವ್ ಮಳೆ ಇಡಬೇಕು. ಅದಕ್ಕೆ ಭಾಗ ಮಾಡಿದ ಟೊಮ್ಯಾಟೋಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಲು ಬಿಡಬೇಕು.
- ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಆರಲು ಬಿಡಬೇಕು .
- ಇದು ತಣಿದ ನಂತರ ಟೊಮೇಟೊ ಗಳನ್ನೂ ಮಿಕ್ಸಿಗೆ ಹಾಕಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
- ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
- ಈಗ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಅಥವಾ ಪ್ಯಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು , ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಬೆಣ್ಣೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಕರಗಿದ ತಕ್ಷಣ ಗ್ಯಾಸ್ ಆರಿಸಬೇಕು. ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ ಹಾಕಿ ಚನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. ನಂತರ ಹಾಲು ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
- ಇನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ ಕೈ ಆಡಿಸಬೇಕು. ಮಿಶ್ರಣ ಸ್ವಲ್ಪ ದಪ್ಪವಾಗುತ್ತಿದ್ದಾಗ ಅದಕ್ಕೆ ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಂಡ ಟೊಮೇಟೊ ರಸವನ್ನು ಸೇರಿಸಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಕೈಯಾಡಿಸಬೇಕು .
- ಎಲ್ಲಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆತನಂತರ ಬೇಕಾದರೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
- ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಫುಡ್ ಕಲರ್, ಉಪ್ಪು, ಕರಿಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು.
- ಈಗ ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ಶೈಲಿಯ ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ.
- ಸೂಪಿನ ಮೇಲೆ ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ ಹೈದರ್ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ದ.
ಸೂಚನೆ:
- ಕೆಂಪಗಿರುವ ಟೊಮೇಟೊ ತೆಗೆದುಕೊಂಡರೆ ಕಲರ್ ಹಾಕುವ ಅಗತ್ಯವಿರುವುದಿಲ್ಲ.
- ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ರೀತಿ ಬಣ್ಣ ಬರಲು ಮಾತ್ರ ಕಲರ್ ನ ಬಳಕೆ. ಇದರಿಂದ ರುಚಿಯಲ್ಲಿ ವ್ಯೆತ್ಯಾಸವಿರುವುದಿಲ್ಲ.
Comments
Post a Comment