Skip to main content

Soups

Tomato Soup / ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ 



Ingredients Required:

  • Tomato - 2 to 3
  • Cornflour - 2 tsp
  • Butter - 1/2 tsp
  • Oil - 1 tsp
  • Salt - as per the taste 
  • Sugar - 2 tsp
  • Black pepper powder - 1 tsp
  • Milk - 3 tbsp
  • Water - as required 
  • Fresh cream - 2 tsp (for garnishing )
  • Food color orange - A pinch 

Method of Preparation:

  • Take a vessel, pour little water and allow it to heat.
  • Cut one tomato to 4 pieces.
           
  • Now add all the tomatoes to hot water and allow it to boil for 5 minutes or until the skin of tomato peels out easily.
  • Once it is boiled switch off the flame and allow it to cool down.
           
  • Once it cools down grind them to puree and strain them to a bowl.
           
  • Now take a pan switch on the flame, when pan is heated add butter and oil to it.
             

  • As soon as the butter melts switch off the flame.
  • Now add corn flour and mix it well, once it is mixed, add milk and mix it well so that there are no lumps.
               
                
               
  • Now switch on the flame and allow them to cook , but keep stirring.
  • Once the mixture starts thickening add tomato puree little by little and mix it well.
               
        
              
  • Now add a pinch of food color and mix it. Add water if required.
              
  • Then add sugar, salt and pepper as per the taste.
  • Mix them well and allow them to boil for at least 5 minutes. 
             
  • Now restaurant style tomato soup is ready.
  • Serve the tomato soup with fresh cream upon that. 
              
    Note: 

    • Food color is completely optional, if you quit it doesn't change its taste.
    • If red tomato is used then without food color we can get the perfect restaurant style color for the soup. 



        ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

        • ಟೊಮೇಟೊ - ೨ ರಿಂದ ೩
        • ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಸಕ್ಕರೆ -  ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಎಣ್ಣೆ -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಬೆಣ್ಣೆ - ೧/೨  ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
        • ಕರಿಮೆಣಸು  -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
        • ಹಾಲು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
        • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
        • ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ -  ೨ ಟೀ ಚಮಚ  (ಅಲಂಕಾರಕ್ಕೆ)
        • ಫುಡ್ ಕಲರ್ - ೧ ಚಿಟಿಕೆ 

        ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

        • ಟೊಮೇಟೊವನ್ನು ೪ ಭಾಗ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು . 
        • ನಂತರ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ  ಅದ್ದನು ಸ್ಟವ್ ಮಳೆ ಇಡಬೇಕು. ಅದಕ್ಕೆ ಭಾಗ ಮಾಡಿದ ಟೊಮ್ಯಾಟೋಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
        •  ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ನಂತರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಆರಲು ಬಿಡಬೇಕು . 
        • ಇದು ತಣಿದ ನಂತರ ಟೊಮೇಟೊ ಗಳನ್ನೂ ಮಿಕ್ಸಿಗೆ ಹಾಕಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಈಗ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಅಥವಾ ಪ್ಯಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು , ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ  ಹಾಕಬೇಕು. ಬೆಣ್ಣೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಕರಗಿದ ತಕ್ಷಣ ಗ್ಯಾಸ್ ಆರಿಸಬೇಕು. ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ ಹಾಕಿ ಚನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. ನಂತರ ಹಾಲು ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಇನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ ಕೈ ಆಡಿಸಬೇಕು. ಮಿಶ್ರಣ ಸ್ವಲ್ಪ ದಪ್ಪವಾಗುತ್ತಿದ್ದಾಗ ಅದಕ್ಕೆ ಸೋಸಿ ಇಟ್ಟುಕೊಂಡ ಟೊಮೇಟೊ ರಸವನ್ನು ಸೇರಿಸಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಕೈಯಾಡಿಸಬೇಕು . 
        • ಎಲ್ಲಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆತನಂತರ ಬೇಕಾದರೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
        • ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಫುಡ್ ಕಲರ್, ಉಪ್ಪು, ಕರಿಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
        • ಈಗ ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ಶೈಲಿಯ ಟೊಮೇಟೊ ಸೂಪ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
        • ಸೂಪಿನ ಮೇಲೆ ಫ್ರೆಶ್ ಕ್ರೀಮ್ ಹೈದರ್ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ದ. 

        ಸೂಚನೆ: 
        • ಕೆಂಪಗಿರುವ ಟೊಮೇಟೊ ತೆಗೆದುಕೊಂಡರೆ ಕಲರ್ ಹಾಕುವ ಅಗತ್ಯವಿರುವುದಿಲ್ಲ. 
        • ರೆಸ್ಟೋರೆಂಟ್ ರೀತಿ ಬಣ್ಣ ಬರಲು ಮಾತ್ರ ಕಲರ್ ನ  ಬಳಕೆ. ಇದರಿಂದ ರುಚಿಯಲ್ಲಿ ವ್ಯೆತ್ಯಾಸವಿರುವುದಿಲ್ಲ. 

        Comments

        Popular posts from this blog

        Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

          Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

        Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

         Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

        Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

        Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.