Skip to main content

Khichidi Recipe | Healthy meal recipe| Healthy lunch and dinner recipe | Infant recipe | ಖಿಚಿಡಿ

 Khichidi Recipe | ಖಿಚಿಡಿ 


Khichidi is a healthy combination of rice and lentils. Combination of moong dal, toor dal and rice makes it more nutritious. This can be a lunch/ breakfast or dinner recipe. This onepot recipe is easy to prepare yet it is healthiest option. 

If you have small kids who have just started their meal, then this recipe can be the apt one. But if you are preparing for toddlers, do skip the tempering part and also add very less amount of spices.

Do try this recipe and let the know about your opinion in comment box.


Ingredients required

  • Rice - 1 Cup
  • Moong dal / green gram dal - 3/4 cup
  • Toor dal / pegeon pea - 1/4 cup
  • Black pepper powder - 1 Tsp
  • Grated Ginger - 1/2 Tsp or 1 inch
  • Jaggery - 1/2 Tsp
  • Water - 6 Cups
  • Ghee - 2 Tsp
  • Mustard seeds - 1/2 Tsp
  • Cumin / Jeera seeds - 1/2 Tsp
  • Curry leaves - 1 Tsp
  • Cashew - As per the taste
  • Turmeric - 1/4 Tsp
  • Salt - As per the taste

Method of preparation

  • Wash and soak moong dal and toor dal for 10-15 minutes. Wash Rice
  • Heat a cooker, add ghee , once ghee is hot add mustard seeds, jeera, curry leaves and cashew to it.
  • fry it until jeera and mustard seeds splutters.
  • Now add Rice and Dals. Mix them well.
  • At this point add turmeric powder, salt and jaggery.
  • Now add water and mix them well.
  • After adding water add black pepper powder and stir them well.
  • Now add 1/4 tsp of ghee and close the lid of the cooker.
  • Wait for 4 whistels.
  • Now healthy and tasty khichidi is ready to serve.
  • Serve hot with ghee and papad.

Tips

  • If time is not available to pre soak the dals, in that case add 1 glass of more water and get 5 whistles.
  • Jaggery and cashew are optional ingredients they can be skipped.
  • For more spiciness add green chilli paste or finely chopped green chillies.
  • Asafoetida/ hing can be added to the recipe.


ಬೇಕಾಗುವಂತಹ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಅಕ್ಕಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಹೆಸರು ಬೇಳೆ - ೩/೪ ಕಪ್ 
  • ತೊಗರಿ ಬೇಳೆ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಕಾಲು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ / ಒಳ್ಳೆ ಮೆಣಸು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತುರಿದ ಶುಂಠಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ೬ ಗ್ಲಾಸ್ 
  • ತುಪ್ಪ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಗೋಡಂಬಿ / ಗೇರುಬೀಜ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಅರಶಿನ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು  

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಹೆಸರು ಬೇಳೆ ಮತ್ತು ತೊಗರಿಬೇಳೆಯನ್ನು ತೊಳೆದು ಸುಮಾರು ೧೦ ರಿಂದ ೧೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ನೆನೆಸಿ ಇಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಅಕ್ಕಿಯನ್ನು ಕೂಡ ತೊಳೆದು ಇಡಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಕುಕ್ಕರ್ ನ್ನು ಬಿಸಿ ಮಾಡಿ ಅದಕ್ಕೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಜೀರಿಗೆ, ಕರಿಬೇವು ಮತ್ತು ಗೋಡಂಬಿ ಹಾಕಿ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಜೀರಿಗೆ ಸಿಡಿಯುವ ತನಕ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಇದಕ್ಕೆ ಅಕ್ಕಿ ಮಾತು ಬೇಳೆ  ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಅರಶಿನ, ಉಪ್ಪು, ಬೆಲ್ಲ ಹಾಕಿ ಇದಕ್ಕೆ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಳ್ಳೆಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ನಂತರ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಕುಕ್ಕರ್ ಮುಚ್ಚಬೇಕು. 
  • ೪ ಶಿಳ್ಳೆ ಆದ ನಂತರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಕುಕ್ಕರ್ ತಣಿದ ನಂತರ ಮುಚ್ಚಳ ತೆಗೆದರೆ ಖಿಚಿಡಿ ತಯಾರಾಗಿರುತ್ತದೆ. 
  • ಇದನ್ನು ತುಪ್ಪ ಮತ್ತು ಹಪ್ಪಳದೊಂದಿಗೆ ಸವಿಯಲು ನೀಡಿ. 


 



Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.