Skip to main content

Tomato Kattu Saru | Tomato Saru without dal | Tomato Rasam without dal | ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ ಸಾರು | No Onion No Garlic No Dal Tomato Rasam

 Tomato Kattsaru | ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ ಸಾರು 



Tomato kattusaru is a traditional recipe which is made with the combination of spices like coriander, cumin and methi. Every household has different recipe for kattusaru. This is a sathvik food which can be consumed at any point of time. Do give it a try and share your opinion.


Ingredients Required

  • Coriander seeds - 2 Tsp
  • Cumin Seeds / Jeera - 1 Tsp
  • Fenugreek seeds / Methi seeds - 1/2 Tsp
  • Asafeotida / Hing - 3 to 4 pinch
  • Red chillies (Byadagi) - 3 to 4
  • Tomato - 2
  • Coriander leaves - 1 Tbsp
  • Curry Leaves - 1 Tsp
  • Mustard seeds - 1/2 Tsp
  • Oil - 1 Tbsp
  • Salt - As per the taste
  • Jaggery - 1 Tsp
  • Water - As per the requirement

Method of Preparation

  • To a pan add oil, add coriander seeds, cumin seeds, methi seeds fry each of them for 5 to 10 seconds. Now add redchilles and half tomato and 1/2 tsp curry leaves fry them. Now add Hing and fry it for 10 seconds.
  • After this add 1/4 cup of water and cook it for 2 to 3 minutes. Now cool down the mixture and grind it to fine paste.
  • Into a pan add oil, once oil is hot add mustard seeds, curry leaves fry them. Now add tomato's fry it for 2 minutes. Add water and salt as per the requirement, then cook it for 3 to 5 minutes. Once tomato's are soft add grounded mixture, salt, water and jaggery, mix them well. Boil them for 7 to 10 minutes. After 10 minutes add coriander leaves and switch off the flame. Delicious and healthy Tomato kattusaru is ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಮೆಂತೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಇಂಗು - ೩ ರಿಂದ ೪ ಚಿಟಿಕೆ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು (ಬ್ಯಾಡಗಿ) - ೩ ರಿಂದ ೪
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೨
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು / ಬ್ಬೆಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಕೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬೆಲ್ಲ  - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ಅವಶ್ಯಕತೆಗೆ ಅನುಸಾರವಾಗಿ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿಯಾಗುತಿದ್ದಂತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ, ಜೀರಿಗೆ, ಮೆಂತೆ ಕಾಳು  ಹಾಕಿ ೧೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ  ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು, ೧/೨ ಟೊಮೇಟೊ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲು ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ ಕರಿಬೇವು ಮತ್ತು ಇಂಗು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ನಂತರ ೧/೨ ಗ್ಲಾಸ್ ಆಗುವಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ೩ ರಿಂದ ೪ ನಿಮಿಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಈ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ತಣಿಸಿ , ಇದನ್ನು ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆಗುತಿದ್ದಂತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕರಿಬೇವು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ೧ ೧/೨ ಟೊಮೇಟೊ ಹಾಕಿ ಅದನ್ನು ಹುರಿದು ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ನೀರು ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ೩ ರಿಂದ ೫ ನಿಮಿಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು, ಉಪ್ಪು ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು, ಬೆಲ್ಲ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಿ ೭ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಿಷ ಕುದಿಸಬೇಕು. ಇನ್ನು ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿದರೆ ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ಟುಸರು ತಯಾರಾಗುತದೆ. 
  • ಆರೋಗ್ಯಕರವಾದ ಸಾರು ಅನ್ನದ ಜೊತೆ ಸವಿಯಲು ತುಂಬ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ. 

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p