Skip to main content

Tomato Kattu Saru | Tomato Saru without dal | Tomato Rasam without dal | ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ ಸಾರು | No Onion No Garlic No Dal Tomato Rasam

 Tomato Kattsaru | ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ ಸಾರು 



Tomato kattusaru is a traditional recipe which is made with the combination of spices like coriander, cumin and methi. Every household has different recipe for kattusaru. This is a sathvik food which can be consumed at any point of time. Do give it a try and share your opinion.


Ingredients Required

  • Coriander seeds - 2 Tsp
  • Cumin Seeds / Jeera - 1 Tsp
  • Fenugreek seeds / Methi seeds - 1/2 Tsp
  • Asafeotida / Hing - 3 to 4 pinch
  • Red chillies (Byadagi) - 3 to 4
  • Tomato - 2
  • Coriander leaves - 1 Tbsp
  • Curry Leaves - 1 Tsp
  • Mustard seeds - 1/2 Tsp
  • Oil - 1 Tbsp
  • Salt - As per the taste
  • Jaggery - 1 Tsp
  • Water - As per the requirement

Method of Preparation

  • To a pan add oil, add coriander seeds, cumin seeds, methi seeds fry each of them for 5 to 10 seconds. Now add redchilles and half tomato and 1/2 tsp curry leaves fry them. Now add Hing and fry it for 10 seconds.
  • After this add 1/4 cup of water and cook it for 2 to 3 minutes. Now cool down the mixture and grind it to fine paste.
  • Into a pan add oil, once oil is hot add mustard seeds, curry leaves fry them. Now add tomato's fry it for 2 minutes. Add water and salt as per the requirement, then cook it for 3 to 5 minutes. Once tomato's are soft add grounded mixture, salt, water and jaggery, mix them well. Boil them for 7 to 10 minutes. After 10 minutes add coriander leaves and switch off the flame. Delicious and healthy Tomato kattusaru is ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಮೆಂತೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಇಂಗು - ೩ ರಿಂದ ೪ ಚಿಟಿಕೆ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು (ಬ್ಯಾಡಗಿ) - ೩ ರಿಂದ ೪
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೨
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು / ಬ್ಬೆಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಕೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬೆಲ್ಲ  - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ಅವಶ್ಯಕತೆಗೆ ಅನುಸಾರವಾಗಿ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿಯಾಗುತಿದ್ದಂತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ, ಜೀರಿಗೆ, ಮೆಂತೆ ಕಾಳು  ಹಾಕಿ ೧೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ  ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು, ೧/೨ ಟೊಮೇಟೊ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲು ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ ಕರಿಬೇವು ಮತ್ತು ಇಂಗು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ನಂತರ ೧/೨ ಗ್ಲಾಸ್ ಆಗುವಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ೩ ರಿಂದ ೪ ನಿಮಿಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಈ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ತಣಿಸಿ , ಇದನ್ನು ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆಗುತಿದ್ದಂತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕರಿಬೇವು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ೧ ೧/೨ ಟೊಮೇಟೊ ಹಾಕಿ ಅದನ್ನು ಹುರಿದು ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ನೀರು ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ೩ ರಿಂದ ೫ ನಿಮಿಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು, ಉಪ್ಪು ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು, ಬೆಲ್ಲ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಿ ೭ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಿಷ ಕುದಿಸಬೇಕು. ಇನ್ನು ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿದರೆ ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ಟುಸರು ತಯಾರಾಗುತದೆ. 
  • ಆರೋಗ್ಯಕರವಾದ ಸಾರು ಅನ್ನದ ಜೊತೆ ಸವಿಯಲು ತುಂಬ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...