Skip to main content

Tomato Kattu Saru | Tomato Saru without dal | Tomato Rasam without dal | ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ ಸಾರು | No Onion No Garlic No Dal Tomato Rasam

 Tomato Kattsaru | ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ ಸಾರು 



Tomato kattusaru is a traditional recipe which is made with the combination of spices like coriander, cumin and methi. Every household has different recipe for kattusaru. This is a sathvik food which can be consumed at any point of time. Do give it a try and share your opinion.


Ingredients Required

  • Coriander seeds - 2 Tsp
  • Cumin Seeds / Jeera - 1 Tsp
  • Fenugreek seeds / Methi seeds - 1/2 Tsp
  • Asafeotida / Hing - 3 to 4 pinch
  • Red chillies (Byadagi) - 3 to 4
  • Tomato - 2
  • Coriander leaves - 1 Tbsp
  • Curry Leaves - 1 Tsp
  • Mustard seeds - 1/2 Tsp
  • Oil - 1 Tbsp
  • Salt - As per the taste
  • Jaggery - 1 Tsp
  • Water - As per the requirement

Method of Preparation

  • To a pan add oil, add coriander seeds, cumin seeds, methi seeds fry each of them for 5 to 10 seconds. Now add redchilles and half tomato and 1/2 tsp curry leaves fry them. Now add Hing and fry it for 10 seconds.
  • After this add 1/4 cup of water and cook it for 2 to 3 minutes. Now cool down the mixture and grind it to fine paste.
  • Into a pan add oil, once oil is hot add mustard seeds, curry leaves fry them. Now add tomato's fry it for 2 minutes. Add water and salt as per the requirement, then cook it for 3 to 5 minutes. Once tomato's are soft add grounded mixture, salt, water and jaggery, mix them well. Boil them for 7 to 10 minutes. After 10 minutes add coriander leaves and switch off the flame. Delicious and healthy Tomato kattusaru is ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಮೆಂತೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಇಂಗು - ೩ ರಿಂದ ೪ ಚಿಟಿಕೆ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು (ಬ್ಯಾಡಗಿ) - ೩ ರಿಂದ ೪
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೨
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು / ಬ್ಬೆಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಕೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬೆಲ್ಲ  - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ಅವಶ್ಯಕತೆಗೆ ಅನುಸಾರವಾಗಿ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿಯಾಗುತಿದ್ದಂತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ, ಜೀರಿಗೆ, ಮೆಂತೆ ಕಾಳು  ಹಾಕಿ ೧೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ  ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು, ೧/೨ ಟೊಮೇಟೊ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲು ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ ಕರಿಬೇವು ಮತ್ತು ಇಂಗು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ನಂತರ ೧/೨ ಗ್ಲಾಸ್ ಆಗುವಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ೩ ರಿಂದ ೪ ನಿಮಿಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಈ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ತಣಿಸಿ , ಇದನ್ನು ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆಗುತಿದ್ದಂತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕರಿಬೇವು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ೧ ೧/೨ ಟೊಮೇಟೊ ಹಾಕಿ ಅದನ್ನು ಹುರಿದು ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ನೀರು ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ೩ ರಿಂದ ೫ ನಿಮಿಷ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು, ಉಪ್ಪು ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು, ಬೆಲ್ಲ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಿ ೭ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಿಷ ಕುದಿಸಬೇಕು. ಇನ್ನು ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿದರೆ ಟೊಮೇಟೊ ಕಟ್ಟುಸರು ತಯಾರಾಗುತದೆ. 
  • ಆರೋಗ್ಯಕರವಾದ ಸಾರು ಅನ್ನದ ಜೊತೆ ಸವಿಯಲು ತುಂಬ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...

Kokum Rasam

Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe  । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ    Avalakki pakoda or Poha pakoda is very easy and instant recipe. Morning i was doing gojju avalakki at that time soaked avalakki became more so got this idea immediately and tried the recipe. It came so well. When guest comes to your home quickly you can prepare this recipe it is very easy and very tasty too. definitely they will like. here i have taken thick poha, if you want you can replace it to thin or medium poha too. You can have this with rasam or as evening snacks. It is very tasty to have with chutney or sauce.  Ingredients Required : Poha / Avalakki / Flattened rice (Thick ) - 1 cup Onion - 2 Gram flour - 1 cup Rice flour - 1/4 cup Red chili powder - 2 tsp Coriander leaves - 2 tsp  Salt - As per the taste  Water - As per the requirement Oil - Deep frying  Method of Preparation : Initially soak a...