Skip to main content

Tomato rasam | Tomato saru | ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು । ಟೊಮೇಟೊ ರಸಂ

 Tomato rasam | Tomato saru | ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು । ಟೊಮೇಟೊ ರಸಂ 




Tomato rasam is a very essential recipe for lunch. all will like this recipe. This is very easy to prepare also. Here I have done differently and very special is rasam powder is homemade powder. This recipe is a combination of rasam powder, tomato and toor dal. here i have not added onion and garlic. if you want you can add. but without adding onion and garlic it gives a very different taste and it is very tasty too. try this recipe at home and please comment to us. 

link for rasam powder : 

https://kkshomekitchen.blogspot.com/2019/12/rasam-powder-saaru-powder-karnataka.html

https://www.youtube.com/watch?v=tIWnhT-dxgA&t=46s


Ingredients required :

  • Toor dal - 1 cup
  • Tomato - 1 
  • Green chili - 2 to 3
  • Water - As per the requirement 
  • Ginger -  1 small piece 
  • Turmeric powder - 1/2 tsp
  • Rasam powder - 2 to 3 tsp
  • Tamarind extract - 1 tsp
  • Hing - 1/4 tsp
  • Salt - as per the taste 
  • Jaggery - 2 to 3 tsp ( Optional )
  • Coriander leaves - 3 to 4 tsp
  • Lemon - 1/2 lemon 
  • Ghee - 1 tbsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Curry leaves - 4 to 5 

Method of Preparation :

  • Initially wash the toor dal, add to the cooker.
  • Add water and give 4 whistles in low flame. 
  • Now take one vessel, add tomato, green chili, and water. cook for 5 minutes.
  • Now add ginger, turmeric, rasam powder, tamarind extract, hing, jaggery, and salt.
  • Cook for 5 to 10 minutes or until tomato cooks. 
  • Now if the cooker is cooled mix the toor dal nicely and add to the vessel. 
  • Cook for 2 minutes. Now add coriander leaves and again cook for 2 minutes.
  • Now switch of the flame and add lemon. tomato rasam is ready.
  • For tadka take a pan to add, ghee to it. Once the ghee is heated add mustard seeds and curry leaves.
  • Fry until mustard seeds start spluttering. Add these to rasam.
  • Now your delicious and tasty rasam is ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ತೊಗರಿಬೇಳೆ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೧
  • ಹಸಿಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ - ೩ 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಶುಂಠಿ - ಸಣ್ಣ ಪೀಸ್ 
  • ಅರಶಿನ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾರಿನಪುಡಿ  - ೨ ರಿಂದ ೩ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಹುಳಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಇಂಗು - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೨ ರಿಂದ ೩ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೩ ರಿಂದ ೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಲಿಂಬೆ ಹುಳಿ - ೧/೨
  • ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ - ೪ ರಿಂದ ೫

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ತೊಗರಿಬೇಳೆಯನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ತೊಳೆದು ಅದನ್ನು ಕುಕ್ಕರ್ ಅಲ್ಲಿ ಬೇಯಿಸಲು ಇಡಬೇಕು. 
  • ಕುಕ್ಕರ್ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ೪ ಸೀಟಿ ಹೊಡಿಯಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಟೊಮೇಟೊ , ಹಸಿಮೆಣಸು ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಬಾಯಿಸಲು ಇಡಬೇಕು. 
  • ೫ ನಿಮಷದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಶುಂಠಿ, ಅರಶಿನದ ಪುಡಿ, ಸಾರಿನಪುಡಿ, ಇಂಗು, ಹುಳಿ, ಬೆಲ್ಲ ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತೊಗರಿಬೇಳೆ ಬೆಂದರೆ ಅದನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ಬೇಯುತ್ತಿರುವ ಟೊಮೇಟೊ ಜೊತೆ ಸೇರಿಸಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ೨ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ನನಹರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಅದಕ್ಕೆ ಲಿಂಬೆ ಹುಳಿ ಹಿಂಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ, ತುಪ್ಪ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಕರಿಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ. ಅದನ್ನು ಮತ್ತೆ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರಿಗೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಈಗ ನಿಮ್ಮ ರುಚಿಕರವಾದ ಮತ್ತು ಸುಲಭವಾದ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು ತಯಾರಾಗಿದೆ.  

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...