Skip to main content

Tomato rasam | Tomato saru | ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು । ಟೊಮೇಟೊ ರಸಂ

 Tomato rasam | Tomato saru | ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು । ಟೊಮೇಟೊ ರಸಂ 




Tomato rasam is a very essential recipe for lunch. all will like this recipe. This is very easy to prepare also. Here I have done differently and very special is rasam powder is homemade powder. This recipe is a combination of rasam powder, tomato and toor dal. here i have not added onion and garlic. if you want you can add. but without adding onion and garlic it gives a very different taste and it is very tasty too. try this recipe at home and please comment to us. 

link for rasam powder : 

https://kkshomekitchen.blogspot.com/2019/12/rasam-powder-saaru-powder-karnataka.html

https://www.youtube.com/watch?v=tIWnhT-dxgA&t=46s


Ingredients required :

  • Toor dal - 1 cup
  • Tomato - 1 
  • Green chili - 2 to 3
  • Water - As per the requirement 
  • Ginger -  1 small piece 
  • Turmeric powder - 1/2 tsp
  • Rasam powder - 2 to 3 tsp
  • Tamarind extract - 1 tsp
  • Hing - 1/4 tsp
  • Salt - as per the taste 
  • Jaggery - 2 to 3 tsp ( Optional )
  • Coriander leaves - 3 to 4 tsp
  • Lemon - 1/2 lemon 
  • Ghee - 1 tbsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Curry leaves - 4 to 5 

Method of Preparation :

  • Initially wash the toor dal, add to the cooker.
  • Add water and give 4 whistles in low flame. 
  • Now take one vessel, add tomato, green chili, and water. cook for 5 minutes.
  • Now add ginger, turmeric, rasam powder, tamarind extract, hing, jaggery, and salt.
  • Cook for 5 to 10 minutes or until tomato cooks. 
  • Now if the cooker is cooled mix the toor dal nicely and add to the vessel. 
  • Cook for 2 minutes. Now add coriander leaves and again cook for 2 minutes.
  • Now switch of the flame and add lemon. tomato rasam is ready.
  • For tadka take a pan to add, ghee to it. Once the ghee is heated add mustard seeds and curry leaves.
  • Fry until mustard seeds start spluttering. Add these to rasam.
  • Now your delicious and tasty rasam is ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ತೊಗರಿಬೇಳೆ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೧
  • ಹಸಿಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ - ೩ 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಶುಂಠಿ - ಸಣ್ಣ ಪೀಸ್ 
  • ಅರಶಿನ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾರಿನಪುಡಿ  - ೨ ರಿಂದ ೩ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಹುಳಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಇಂಗು - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೨ ರಿಂದ ೩ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೩ ರಿಂದ ೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಲಿಂಬೆ ಹುಳಿ - ೧/೨
  • ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ - ೪ ರಿಂದ ೫

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ತೊಗರಿಬೇಳೆಯನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ತೊಳೆದು ಅದನ್ನು ಕುಕ್ಕರ್ ಅಲ್ಲಿ ಬೇಯಿಸಲು ಇಡಬೇಕು. 
  • ಕುಕ್ಕರ್ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ೪ ಸೀಟಿ ಹೊಡಿಯಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಟೊಮೇಟೊ , ಹಸಿಮೆಣಸು ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಬಾಯಿಸಲು ಇಡಬೇಕು. 
  • ೫ ನಿಮಷದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಶುಂಠಿ, ಅರಶಿನದ ಪುಡಿ, ಸಾರಿನಪುಡಿ, ಇಂಗು, ಹುಳಿ, ಬೆಲ್ಲ ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತೊಗರಿಬೇಳೆ ಬೆಂದರೆ ಅದನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ಬೇಯುತ್ತಿರುವ ಟೊಮೇಟೊ ಜೊತೆ ಸೇರಿಸಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ೨ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ನನಹರ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಅದಕ್ಕೆ ಲಿಂಬೆ ಹುಳಿ ಹಿಂಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ, ತುಪ್ಪ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಕರಿಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ. ಅದನ್ನು ಮತ್ತೆ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರಿಗೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಈಗ ನಿಮ್ಮ ರುಚಿಕರವಾದ ಮತ್ತು ಸುಲಭವಾದ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾರು ತಯಾರಾಗಿದೆ.  

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.