Skip to main content

Protein Bar | Healthy Snack | Easy Sweet recipe | Dryfruit Bar | Diet Bar | ಪ್ರೋಟೀನ್ ಬಾರ್ | ಆರೋಗ್ಯಕರ ಖಾದ್ಯ

ಪ್ರೋಟೀನ್ ಬಾರ್  । Protein Bar


Protein Bar or Diet Bar is a healthy mixture of Different seeds like sunflower seeds, Melon Seeds and Dry fruits with natural sweetness of Dates. This is the best snack to have pre workout or post workout. If Kids are fuzzy to have dryfruits and nuts this would be the best method to make them consume it. Different modification or addition of ingredients can be made based on your requirement, taste and availability. Do try it out and share your feedback.

Ingredients Required

  • Cashew - 1/4 Cup
  • Almonds - 1/4 Cup
  • Walnuts - 1/4 Cup
  • Sunflower seeds - 1 Tbsp
  • Flax seeds - 2 Tbsp
  • Melon Seeds - 1 Tbsp
  • Pumpkin seeds - 1 Tbsp
  • Poppy seeds - 1 Tbsp
  • Dry coconut powder - 2 Tbsp
  • Dates - 1 Cup
  • Water - 3 Tbsp
  • Ghee / Clarified Butter - 3 Tsp

Method of Preparation

  • To a Pan add 3 Tbsp water, heat it, now add dates , then close the lid and rest it for atleast 15 to 20 minutes.
  • Heat a pan, add sunflower seeds, melon seeds, pumpkin seeds, fry for a minute, shift it to a plate.
  • In same pan add flax seeds, fry until it splutters, shift it to a plate.
  • To a hot pan add almonds, cashew and walnuts fry it for a minute, now transfer it to a plate.
  • Now grind soaked dates to a coarse paste, if required add 2 tsp of hot water.
  • Now grind all the fried mixture, transfer it to a plate.
  • To a hot pan add poppy seeds, dry coconut powder, fry it until poppy seeds splutters. Shift it to a separate plate.
  •  Heat another pan, add ghee, once ghee is hot add grinded dates, fry it well until all the moisture in it is evaporated. Now add grinded dry fruit mixture and combine it well by adding another tea spoon of ghee.  
  • Once they are blended well add poppy seed and coconut mixture, mix it well.
  • Shift this mixture to a greased plate (grease plate using ghee), flatten it up and cut it to desired shape.
  • Now allow the mixture to cool down for room temperature. Now you can separate the pices.
  • Healthy yet delicious diet bar/ protein bar / snack bar is ready. 
  • This can be stored for 15 days in room temparature.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಮಾಗ್ರಿಗಳು 

  • ಗೋಡಂಬಿ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಬಾದಾಮಿ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಸೂರ್ಯಕಾಂತಿ ಬೀಜ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಅಗಸೆ ಬೀಜ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಬೀಜ  - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕಲ್ಲಂಗಡಿ ಬೀಜಗಳು  - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಖರ್ಜೂರ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಒಣ ಕೊಬ್ಬರಿ ಪುಡಿ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಗಸ ಗಸೆ  - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಅಕ್ರೋಟ್  - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ನೀರು  - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ತುಪ್ಪ - ೩ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಅದು ಕುಡಿ ಬಂದ ಮೇಲೆ ಖರ್ಜೂರ ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ ಮುಚ್ಚಿ ೨೦ ರಿಂದ ೩೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ನೆನೆಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಬೇರೊಂದು ಬಾಣಾಲೇ ತೆಗೆದೊಕೊಂಡು ಅದು ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಅಗಸೆ ಬೀಜ ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಹುರಿದ ಅಗಸೆ ಬೀಜವನ್ನು ತಣಿಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಮತ್ತೆ ಅದೇ ಬಿಸಿ  ಬಾಣಾಲೇಗೆ ಸೂರ್ಯಕಾಂತಿ ಬೀಜ, ಕಲ್ಲಂಗಡಿ ಬೀಜ, ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಬೀಜ ಗಳನ್ನೂ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ  ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇದನ್ನು ಕೂಡ ತಣಿಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಅದೇ  ಬಾಣಾಲೇಗೆ ಗೋಡಂಬಿ, ಬಾದಾಮಿ, ಅಕ್ರೋಟ್  ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ನಂತರ ಇದನ್ನು ಕೂಡ ತಣಿಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಖರ್ಜೂರವನ್ನು ತರಿ ತರಿಯಾಗಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಹಾಗೆ ಹುರಿದ ಡ್ರೈ ಫ್ರುಇಟ್ಸ್ ಗಳನ್ನು  ಕೂಡ ತರಿ ತರಿಯಾಗಿ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು.  
  • ಇನ್ನು ಮತ್ತೆ ಒಂದು ಬಿಸಿ ಬಾಣಲೆಗೆ ಗಸ ಗಸೆ ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಮತ್ತೆ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊಬ್ಬರಿ ತುರಿ ಹಾಕಿ ಗಸ ಗಸೆ ಸಿಡಿಯುವ ತನಕ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದನ್ನು ತಣಿಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬಾಣಲೆಗೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿಯಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಖರ್ಜೂರ ಹಾಕಿ ಅದರ ನೀರಿನ ಅಂಶ ಆವಿಯಾಗುವ ತನಕ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇನ್ನು ಅದಕ್ಕೆ ಡ್ರೈ ಫ್ರೂಟ್ ಮಿಶ್ರಣದ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇದನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಿಕೊಂಡ ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಮಿಶ್ರ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇನ್ನು ಹುರಿದಿಟ್ಟುಕೊಂಡ ಗಸ ಗಸೆ ಮತ್ತು ಕೊಬ್ಬರಿತುರಿ ಮಿಶ್ರಣ ವನ್ನು ಹಾಕಿ ಬೆರೆಸಿಕೊಂಡರೆ ಪ್ರೋಟೀನ್ ಬಾರ್ ತಯಾರಾಗುತದೆ. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ತಟ್ಟೆಗೆ ತುಪ್ಪ ಸವರಿ ಅದಕ್ಕೆ ತಯಾರಾದ ಮಿಶ್ರಣ ಹಾಕಿ, ಬೇಕಾದ ಆಕಾರಕ್ಕೆ ತುಂಡರಿಸಿಕೊಂಡರೆ ಪ್ರೋಟೀನ್ ಬಾರ್ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ದವಾಗುತ್ತದೆ.  

Comments

Popular posts from this blog

Kokum Rasam

Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...