Skip to main content

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada 


Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before.
From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home.

Ingredients Required : 

  • Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup
  • Urad dal - 2 tbsp
  • Salt - As per the taste 
  • Coriander leaves - 3 to 4 tbsp
  • Ginger - 1 inch
  • Green Chilli - 3 to 4
  • Onion - 1
  • Oil - For deep frying 

Method of Preparation :

  • Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water.
  • After 4 hours drain the water.
  • Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt.
  • Now grind them to a coarse paste.
  • Shift it to a bowl.
  • Add green chili, onion, ginger, and coriander leaves. Mix them well.
  • Now keep oil for deep frying. 
  • Meanwhile, take a small plastic sheet and put oil on it. Now take a small portion of and make a ball shape and make it a flat round shape. 
  • Once the oil is heated fry the round shape paste both the side in medium flame.
  • Now chattambade is redy to serve.  

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ - ೧. ೫ ಕಪ್ 
  • ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಈರುಳ್ಳಿ - ೧
  • ಶುಂಠಿ - ೧ ಇಂಚ್ 
  • ಹಸಿಮೆಣಸು - ೩ ರಿಂದ ೪
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೩ ರಿಂದ ೪ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ಕರಿಯಲು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ಮತ್ತು ಉದ್ದಿನಬೇಳೆಯನ್ನು ೩ ರಿಂದ ೪ ಗಂಟೆಗಳ ಕಾಲ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ೪ ಗಂಟೆಗಳ ನಂತರ ಅದನ್ನು ನೀರಿಂದ ಬೇರ್ಪಡಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಬೇರ್ಪಡಿಸಿದ ಬೇಳೆಗಳನ್ನು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರಿಗೆ ಹಾಕಿ ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ತರಿ ತರಿ ಯಾಗಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು (ನೀರು ಹಾಕದೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು). 
  • ಈಗ ಆ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ಹಾಕಿ ಅದಕ್ಕೆ ಹಸಿಮೆಣಸು, ಈರುಳ್ಳಿ, ಶುಂಠಿ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಡಬೇಕು. 
  • ಒಟ್ಟಿಗೆ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಒಂದು ಸಣ್ಣ ಚೆಂಡಿನ ಗಾತ್ರದಲ್ಲಿ ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದನ್ನು ಚಟ್ಟೆ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ಕೂಡಲೇ ಅದಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ೨ ಬದಿ ಕಾಯಿಸಿದರೆ ಚಟ್ಟಂಬಡೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.