Skip to main content

Eggless Plum Cake / No Egg No Alcohol Plum Cake / ಎಗ್ಗಲ್ಸ್ ಪ್ಲಮ್ ಕೇಕು | easy Plum cake recipe

Eggless Plum Cake / No Egg No Alcohol Plum Cake / ಎಗ್ಗಲ್ಸ್ ಪ್ಲಮ್ ಕೇಕು 



Plum cake is the must one to be prepared during Christmas and new year. Authentically it is  prepared by soaking fruits for a month in rum. And then cake is prepared using cake. Here we have tried in a simple method without any rum and egg. Do try it out and share your opinion.


Ingredients Required

  • Maida / Refined Flour - 2 Cup
  • Corn Flour - 2 Tbsp
  • Sugar - 1 Cup
  • Condensed Milk - 1/4 Cup
  • Vanilla Essence - 2 Tsp
  • Butter - 1/2 Cup
  • Salt - A pinch
  • Water - 1 1/4 Cup
  • Dates - 3 Tbsp
  • Tuti Fruity - 2 Tbsp
  • Dry grapes - 2 Tbsp
  • Black Dry Grapes - 1 Tbsp
  • Cherry - 2 Tbsp
  • Cashew - 2 Tbsp
  • Almonds - 2 Tbsp
  • Nutmeg Powder - 1/2 Tsp
  • Baking Powder - 1 Tsp
  • Baking Soda - 1/2 Tsp

Method Of Preparation

  • Heat a Pan add sugar, dissolve sugar without adding water. Once Sugar dissolves, switch off the flame, add 11/4 Cup of Water, Switch on the flame, get this to a boil or boil until sugar crystals dissolves. Now add all dryfruits, wait until it boils, switch off the flame. Close the lid and rest for 30 minutes.
  • To a plate sieve maida, cornflour, baking soda, baking powder, nutmeg powder and salt. Dry ingredients are ready now. Keep it aside.
  • In another bowl add condensed milk, vanilla essence and butter. Whisk it well. Now add Soaked fruits and mix it well. Add even sugar syrup. Now add Half of the dry ingredients and mix it well. Now add remaining mixture and mix it well. Now the batter is ready.
  • Grease a tin with butter and maida, or line it with butter paper and then grease it.
  • Now pour the batter and spread it equally. Tap it for atleast 2 to 3 minute.
  • Bake it in preheated oven in 180 degree Celsius for  45 to 50 minutes.
  • If you are baking in gas then it make take 1 hour.
  • Now delicious and easy plumcake is ready.
Tips
  • Condensed milk can be skipped and instead of that curd or milk can be used.
  • Instead of Butter vegetable oil or sunflower oil can be used.
  • Even orange juice, apple juice or pineapple juice can be added to the batter. It enhances the taste. In that case, 1 cup water + 1/4 Cup of any juice can be added.

ಬೇಕಾಗುವಂತ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಮೈದಾ - ೨ ಕಪ್ 
  • ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಚೆರ್ರಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಟೂಟಿ ಫ್ರೂಟಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ಗೋಡಂಬಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ದ್ರಾಕ್ಷಿ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ಕಪ್ಪು ದ್ರಾಕ್ಷಿ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ಖರ್ಜೂರ - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ಬಾದಾಮಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ಕಂಡೆನ್ಸ್ಡ್ ಮಿಲ್ಕ್ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸೆನ್ಸ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೧ ಕಪ್ 
  • ನೀರು - ೧ ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಬೆಣ್ಣೆ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ಒಂದು ಚಿಟಿಕೆ 
  • ಜಾಯಿಕಾಯಿ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಬೇಕಿಂಗ್ ಪೌಡರ್ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಬೇಕಿಂಗ್ ಸೋಡಾ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಇನ್ನು ಈ ಸಕ್ಕರೆ ಯನ್ನು ನೀರು ಬೆರೆಸದೆ ಕರಗಿಸಬೇಕು. 
  • ಇದು ಕರಗಿದ ನಂತರ ೧ ೧/೪ ಗ್ಲಾಸ್ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಈ ಸಕ್ಕರೆ ನೀರು ಕುದಿ  ಬಂದ ಮೇಲೆ ಅದಕ್ಕೆ ಎಲ್ಲ ಡ್ರೈ ಫ್ರುಟ್ಸ್ನ ನ್ನು ಸಣ್ಣಕ್ಕೆ ಹಚ್ಚಿ ಹಾಕಬೇಕು.   ಇನ್ನು ಇದು ಕುದಿ ಬಂದ  ಮೇಲೆ ಮುಚ್ಚಿ ೩೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಜರಡಿಗೆ ಮೈದಾ, ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ , ಬೇಕಿಂಗ್ ಸೋಡಾ, ಬೇಕಿಂಗ್ ಪೌಡರ್, ಜಾಯಿಕಾಯಿ ಪುಡಿ ಮತ್ತು  ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಜರಡಿ ಹಿಡಿಯಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಬೇರೊಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಕಂಡೆನ್ಸ್ಡ್ ಮಿಲ್ಕ್ , ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸೆನ್ಸ್ ಮತ್ತೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ವಿಪ್ ಮಾಡಬೇಕು. ಇದಕ್ಕೆ ನೆನೆಸಿದ ಡ್ರೈ ಫ್ರುಟ್ಸ್ ಗಳ  ಮಿಶ್ರಣ ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಬೇಕು. 
  • ಇದಕ್ಕೆ ಜರಡಿ ಹಿಡಿದುರವ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸ್ವಲ್ಪ  ಸ್ವಲ್ಪ ವಾಗಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಬೇಕು. ಇದು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆತರೆ ಕೇಕು ಹಿಟ್ಟು ತಯಾರಾದಂತೆ. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬೇಕಿಂಗ್ ಪಾತ್ರೆಗೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಸವಾರಿ ಅದರ ಮೇಲೆ ಮೈದಾ ಉದಿರಿಸಿದರೆ ಬೇಕಿಂಗ್ ಪಾತ್ರ ರೆಡಿ. ಇದಕ್ಕೆ ಮಾಡಿಕೊಂಡ ಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಟಪ್ ಮಾಡಿ ೧೮೦ ಡಿಗ್ರಿ ಸೆಲ್ಷಿಯಸ್ ಪ್ರಿ ಹೀಟೆಡ್  ಓವೆನ್ ನಲ್ಲಿ ಇತ್ತು ೫೦ ನಿಮಿಶಗಳ  ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಿದರೆ ಪ್ಲಮ್ ಕೇಕು ತಯಾರಾಗುತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.