Skip to main content

ಮೊಸರು ಸ್ಯಾಂಡ್ವಿಚ್ | Curd Sandwich | Breakfast recipe | snack recipe | Kids lunch box recipe | Dinner recipe | Easy Bread Recipe

Curd Sandwich / ಮೊಸರು ಸ್ಯಾಂಡ್ವಿಚ್ 




Curd Sandwich is a simple yet delicious recipe. If this sandwich is made using Brown bread then it is the healthiest recipe for breakfast as well as dinner. Sandwich is all time favorite recipe for kids. So it is the best way to make them consume vegetables. This sandwich also contains curd which is a great source of protein. So this recipe is a perfect healthy diet. Mixture of Curd, vegetables and bread makes this a perfect , power packed lunch box recipe. Do try it and share your experience.

Ingredients required

  • Bread slices - 8 piece
  • Curd - 1 Cup
  • Redchilli powder - 1/2 Tsp
  • Garam Masala powder - 1/2 Tsp
  • Cumin powder - 1/4 Tsp
  • Chat masala - 1/4 Tsp
  • Salt - As per the taste
  • Tomato - 1 Thinly sliced
  • Onion - 1 Thinly sliced
  • Cucumber - 1 Thinly sliced
  • Carrot - 1/2 Thinly sliced
  • Butter - 4 Tsp

Method of Preparation 

  • On a bowl place sieve, pour curd, allow the excess water of curd to strain. Keep it as it is for 30 minutes.
  • After 30 minutes remove the strained water. Add curd to bowl, add redchilli powder, garam masala, cumin powder, chat masala and salt. Mix it well so that all masala's are combined.
  • Slice all the vegetables as per the requirement.
  • Heat a pan, add butter, place two bread slices, after 30 seconds flip the bread and smear butter on the other side. Now apply curd mixture on both bread slices, place vegetables , sprinkle chat masala, place one bread upon another and cook it until it turns brown and crisp. Cook in medium flame.
  • Delicious, yet simple and healthy curd sandwich is ready to serve. Serve it with green chutney or tomato ketchup.

Tips:
  • If curd is sour, reduce the amount of chat masala to balance the flavours.
  • As we strain the water out from curd, it also reduces the sourness of curd.
  • Instead on garam masala, pizza pasta mix can also be added. It tastes even better.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಮೊಸರು  - ೧ ಕಪ್ 
  • ಬ್ರೆಡ್ - ೮ ಪೀಸ್ 
  • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಗರಂ ಮಸಾಲಾ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಚಾಟ್ ಮಸಲಾ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೧ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಈರುಳ್ಳಿ - ೧ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಮುಳ್ಳುಸೌತೆ - ೧ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧/೨ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಬೆಣ್ಣೆ - ೪ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯ ಮೇಲೆ ಜರಡಿ ಇಟ್ಟು ಇದಕ್ಕೆ ಮೊಸರನ್ನು ಹಾಕಿ ಅದರ ನೀರು ಇಳಿಯಲು ೩೦ ನಿಮಿಷ ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ೩೦ ನಿಮಿಷದ ನಂತರ ಆ ಮೊಸರನ್ನು ಬೇರೊಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ಅದಕ್ಕೆ ಖಾರ ಪುಡಿ, ಗರಂ ಮಸಲಾ , ಜೀರಿಗೆ ಪುಡಿ, ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ ಮತ್ತು  ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. 
  • ಬೇಕಾದ ತರಕಾರಿಗಳನ್ನು ವೃತ್ತಾಕಾರಕ್ಕೆ ತುಂಡರಿಸಿ ತಯಾರಿ ಮಾಡಿ ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿ ಅದರ ಮೇಲೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಬೆಣ್ಣೆ ಸವರಿ ೨ ಬ್ರೆಡ್ ಪೀಸ್ ಅನ್ನು ಇಡಬೇಕು. ಇನ್ನು ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ನಂತರ ಬ್ರೆಡ್ ನ್ನು ತಿರುಗಿಸಿ ಮತ್ತೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದರ ಮೇಲೆ ತಯಾರಿಸಿದ ಮೊಸರಿನ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸವರಿ ಅದರ ಮೇಲೆ ತರಕಾರಿಗಳನ್ನು ಜೋಡಿಸಿ , ಅದರ ಮೇಲೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ ಉದುರಿಸಿ, ಒಂದರ ಮೇಲೆ ಇನ್ನೊಂದು ಬ್ರೆಡ್ ಸ್ಲೈಸ್ ಇಟ್ಟು  ಕಂದು  ಬಣ್ಣ ಬರುವ ತನಕ ಕಾಯಿಸಬೇಕು. ಈ ಪ್ರಕ್ರಿಯೆಯನ್ನು ಮಾಧ್ಯಮ ಉರಿ ಅಥವಾ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಸ್ವಾದಿಷ್ಟವಾದ ಮೊಸರು ಸ್ಯಾಂಡ್ವಿಚ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಇದನ್ನು ಕೆಚಪ್ ಅಥವಾ ಹಸಿರು ಚಟ್ನಿ ಯೊಂದಿಗೆ ಸರ್ವ್ ಮಾಡಿ. 




Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.