Skip to main content

ಮೊಸರು ಸ್ಯಾಂಡ್ವಿಚ್ | Curd Sandwich | Breakfast recipe | snack recipe | Kids lunch box recipe | Dinner recipe | Easy Bread Recipe

Curd Sandwich / ಮೊಸರು ಸ್ಯಾಂಡ್ವಿಚ್ 




Curd Sandwich is a simple yet delicious recipe. If this sandwich is made using Brown bread then it is the healthiest recipe for breakfast as well as dinner. Sandwich is all time favorite recipe for kids. So it is the best way to make them consume vegetables. This sandwich also contains curd which is a great source of protein. So this recipe is a perfect healthy diet. Mixture of Curd, vegetables and bread makes this a perfect , power packed lunch box recipe. Do try it and share your experience.

Ingredients required

  • Bread slices - 8 piece
  • Curd - 1 Cup
  • Redchilli powder - 1/2 Tsp
  • Garam Masala powder - 1/2 Tsp
  • Cumin powder - 1/4 Tsp
  • Chat masala - 1/4 Tsp
  • Salt - As per the taste
  • Tomato - 1 Thinly sliced
  • Onion - 1 Thinly sliced
  • Cucumber - 1 Thinly sliced
  • Carrot - 1/2 Thinly sliced
  • Butter - 4 Tsp

Method of Preparation 

  • On a bowl place sieve, pour curd, allow the excess water of curd to strain. Keep it as it is for 30 minutes.
  • After 30 minutes remove the strained water. Add curd to bowl, add redchilli powder, garam masala, cumin powder, chat masala and salt. Mix it well so that all masala's are combined.
  • Slice all the vegetables as per the requirement.
  • Heat a pan, add butter, place two bread slices, after 30 seconds flip the bread and smear butter on the other side. Now apply curd mixture on both bread slices, place vegetables , sprinkle chat masala, place one bread upon another and cook it until it turns brown and crisp. Cook in medium flame.
  • Delicious, yet simple and healthy curd sandwich is ready to serve. Serve it with green chutney or tomato ketchup.

Tips:
  • If curd is sour, reduce the amount of chat masala to balance the flavours.
  • As we strain the water out from curd, it also reduces the sourness of curd.
  • Instead on garam masala, pizza pasta mix can also be added. It tastes even better.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಮೊಸರು  - ೧ ಕಪ್ 
  • ಬ್ರೆಡ್ - ೮ ಪೀಸ್ 
  • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಗರಂ ಮಸಾಲಾ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಚಾಟ್ ಮಸಲಾ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಟೊಮೇಟೊ - ೧ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಈರುಳ್ಳಿ - ೧ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಮುಳ್ಳುಸೌತೆ - ೧ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧/೨ ತೆಳ್ಳಗೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು 
  • ಬೆಣ್ಣೆ - ೪ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯ ಮೇಲೆ ಜರಡಿ ಇಟ್ಟು ಇದಕ್ಕೆ ಮೊಸರನ್ನು ಹಾಕಿ ಅದರ ನೀರು ಇಳಿಯಲು ೩೦ ನಿಮಿಷ ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ೩೦ ನಿಮಿಷದ ನಂತರ ಆ ಮೊಸರನ್ನು ಬೇರೊಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ಅದಕ್ಕೆ ಖಾರ ಪುಡಿ, ಗರಂ ಮಸಲಾ , ಜೀರಿಗೆ ಪುಡಿ, ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ ಮತ್ತು  ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. 
  • ಬೇಕಾದ ತರಕಾರಿಗಳನ್ನು ವೃತ್ತಾಕಾರಕ್ಕೆ ತುಂಡರಿಸಿ ತಯಾರಿ ಮಾಡಿ ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿ ಅದರ ಮೇಲೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಬೆಣ್ಣೆ ಸವರಿ ೨ ಬ್ರೆಡ್ ಪೀಸ್ ಅನ್ನು ಇಡಬೇಕು. ಇನ್ನು ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ನಂತರ ಬ್ರೆಡ್ ನ್ನು ತಿರುಗಿಸಿ ಮತ್ತೆ ಬೆಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಇನ್ನು ಇದರ ಮೇಲೆ ತಯಾರಿಸಿದ ಮೊಸರಿನ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸವರಿ ಅದರ ಮೇಲೆ ತರಕಾರಿಗಳನ್ನು ಜೋಡಿಸಿ , ಅದರ ಮೇಲೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ ಉದುರಿಸಿ, ಒಂದರ ಮೇಲೆ ಇನ್ನೊಂದು ಬ್ರೆಡ್ ಸ್ಲೈಸ್ ಇಟ್ಟು  ಕಂದು  ಬಣ್ಣ ಬರುವ ತನಕ ಕಾಯಿಸಬೇಕು. ಈ ಪ್ರಕ್ರಿಯೆಯನ್ನು ಮಾಧ್ಯಮ ಉರಿ ಅಥವಾ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಸ್ವಾದಿಷ್ಟವಾದ ಮೊಸರು ಸ್ಯಾಂಡ್ವಿಚ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಇದನ್ನು ಕೆಚಪ್ ಅಥವಾ ಹಸಿರು ಚಟ್ನಿ ಯೊಂದಿಗೆ ಸರ್ವ್ ಮಾಡಿ. 




Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...