Skip to main content

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

 Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal





Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home. 

Ingredients Required :

  • Pumpkin - 1 small sized
  • Turmeric powder - 1/2 tsp
  • Salt - as per the taste
  • Oil - 1 tsp
  • Red chili - 2
  • Urad dal - 1 tsp
  • Bengal gram - 1/2 tsp
  • Fenugreek seeds - 1/4 tsp
  • Cumin seeds - 1/2 tsp
  • Coriander seeds - 2 tsp
  • Tamarind - as per the taste or small half lemon sized
  • Grated coconut - 5 tbsp
  • Jaggery - half small lemon sized 
  • Coriander leaves - 3 to 4 tsp
  • Water - as per the requirement 

Method of Preparation :

  • Initially cut the pumpkin into small pieces.
  • Cook it for 5 minutes.
  • Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it.
  • Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds.
  • Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 seconds.
  • Next add coriander seeds and tamarind fry for 30 seconds. Swtich of the flame and keep a side. 
  • If pumpkin is cooked for 5 minutes. Add salt and jaggery to it and cook again for 5 to 10 minutes.
  • Now if fried masala is cool down, add it to mixer jar, add coconut and water. Grind them to fine paste.
  • Now if pumpkin is cooked add grounded masala to it.
  • If required add water to adjust the consistency. 
  • Now add corinader leaves and salt. Mix them well. 
  • Cook for 5 to 7 minutes. Your pumpkin sambar is ready.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : 

  • ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಅಥವ ಚೀನಿ ಕಾಯಿ - 1 ಸಣ್ಣದು 
  • ಅರಶಿನ ಪುಡಿ- 1/2 ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು- ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷು 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು- 2
  • ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ - 1 ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕಡ್ಲೆ ಬೇಳೆ - 1/2 ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - 1/2 ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಮೆಂತೆ - 1/4 ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಹುಳಿ - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - 5 ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ
  • ಬೆಲ್ಲ- ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - 3 ರಿಂದ 4 ಟೀ ಚಮಚ

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿಯನ್ನು ಸಣ್ಣದಾಗಿ ಕಟ್ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
  • ಅದಕ್ಕೆ ನೀರು ಮತ್ತು ಅರಶಿನ ಹಾಕಿ  ಬೇಯಲು ಇಡಬೇಕು. 
  • 5 ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಉಪ್ಪ ಮತ್ತು ಬೆಲ್ಲ ಹಾಕಿ 5 ರಿಂದ 10 ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ನಾವು ಮಸಾಲೆಗೆ ಬೇಕಾದ ಪದಾರ್ಥಗಳನ್ನು ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳೋಣ. 
  • ಅದಕ್ಕೆ ಮೊದಲು ಪಾನ ಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ , ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಕೆಂಪುಮೆಣಸು , ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ ಮತ್ತು ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಮೆಂತೆ ಮತ್ತು ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಿ ೧೫ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ.  
  • ಈಗ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ ಮತ್ತು  ಹುಲಿ ಹಾಕಿ ೩೦ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಂಡು ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಈಗ ಹುರಿದ ಮಸಾಲೆಗಳ ಜೊತೆ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತೂರಿ  ಹಾಕಿನುಣ್ಣಗೇ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಬೆಂದರೆ ಅದಕ್ಕೆ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಕುದಿಸಿದರೆ ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.