Skip to main content

Green Gram instant Dosa | Protein Dosa | Instant Dosa | ಹೆಸರು ಕಾಳಿನ ದಿಢೀರ್ ದೋಸೆ

Green Gram Instant Dosa । ಹೆಸರು ಕಾಳಿನ ದಿಢೀರ್ ದೋಸೆ 



Green Gram dosa can also be called as protein dosa. It is high in protein and perfect to use during weight loss process. Ginger and green chillies helps to enhance the taste and also reduces the acidic or gastric nature of gram. So definitely try and comment below your opinion.

Ingredients Required

  • Green Gram ( Sprouted or Soaked) - 1 Cup
  • Wheat Flour - 1 Cup
  • Gram Flour - 2 Tbsp
  • Salt - 3/4 Tsp
  • Ginger - 2 inch
  • Green chillies - 3
  • Water - As per the requirement

Method of preparation

  • In a mixer jar, add sprouted green gram, greenchillies and ginger. Initially grind it without water. After course grinding add little water as per the requirement and grind it to fine paste.
  • Pour the paste to a bowl. Add gram flour (Besan) to the same mixer jar, then add salt as per the taste. Grind it with water to get fine paste.
  • Add paste to the same bowl. Now add wheat flour to mixer jar add sufficient water and blend it to a lump free batter.
  • Add Batter to same bowl. Mix it well. Get the perfect consistency. If required a little water can be added during mixing.
  • Allow to rest the batter for atleast 20-30 minutes.
  • After 30 minutes, heat tawa, pour batter and turn it to dosa shape.
  • Add oil or ghee upon that, close the lid, cook for 1 to 2 minutes. After 2 minutes flip dosa and allow other side to cook for 30 seconds.
  • Now Healthy yet delicious dosa is ready to serve.
  • Serve it with chutney.

Tips :

  • Dosa becomes more tastier if resting time is more than 1 hour. Because batter will rise more.
  • If sprouted green gram is not available then soak green gram for atleast 6 hours. It makes the work similar.
  • Sprouted moong dal or green gram would digest easiely compared to soaked one.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಹೆಸರು ಕಾಳು (ಮೊಳಕೆಬರಿಸಿದ್ದು ಅಥವಾ ನೆನೆಸಿರುವಂಥದ್ದು ) - ೧ ಕಪ್ 
  • ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಕಡ್ಲೆ ಹಿಟ್ಟು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ೩/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಶುಂಠಿ - ೨ ಇಂಚು 
  • ಹಸಿ ಮೆಣಸು - ೩
  • ನೀರು - ಅವಶ್ಯಕತೆಗೆ ಅನುಸಾರವಾಗಿ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಮೊಳಕೆ ಬರಿಸಿದ ಹೆಸರು ಕಾಳನ್ನು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ಗೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಅದಕ್ಕೆ ಹಸಿಮೆಣಸು, ಶುಂಠಿ ಹಾಕಿ ನೀರು ಹಾಕದೇ ರುಬ್ಬಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಈ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಒಂದು ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಅದೇ ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ಗೆ ಕಡಲೆ ಹಿಟ್ಟು , ಉಪ್ಪು ಹಾಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ , ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳ ಬೇಕು. 
  • ಈ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಅದೇ ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಮತ್ತೆ ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ಗೆ ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ರುಬ್ಬ ಬೇಕು. 
  • ಇದನ್ನು ಅದೇ ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಹಾಕಿಬೇಕು. ಇನ್ನು ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. ಈ ಹಂತದಲ್ಲಿ ಬೇಕಾದರೆ ನೀರನ್ನು ಸೇರಿಸಿಕೊಳ್ಳಬಹುದು. 
  • ಇನ್ನು ಇದನ್ನು ಮುಚ್ಚಿ ೨೦ ರಿಂದ ೩೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ನೆನೆಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. ನಂತರ ಕಾವಲಿ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಹಾಕಿ ದೋಸೆ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳ ಬೇಕು. ಇದರ ಮೇಲೆ ಎಣ್ಣೆ ಇಲ್ಲವಾದರೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಮುಚ್ಚಿ ೧ ರಿಂದ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. ನಂತರ ದೋಸೆಯನ್ನು ಮಗುಚಿ ಇನ್ನೊಂದು ಬದಿ ಕೂಡ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಕಾಯಿಸಬೇಕು.  
  • ಈಗ ರುಚಿಕರವಾದ ಹಾಗೆ ಆರೋಗ್ಯಕರವಾದ ದೋಸೆ ತಯಾರಾಗುತ್ತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.