Skip to main content

Kodubale | ಕೋಡುಬಳೆ । Ring murku | ಗರಿ ಗರಿ ಕೋಡುಬಳೆ | Ganesha chaturthi special

Kodubale | ಕೋಡುಬಳೆ । Ring murku | ಗರಿ ಗರಿ ಕೋಡುಬಳೆ| Ganesha Chaturthi Special 

Kodubale is one of the famous snacks recipe.It is very easy to prepare. Here i have used rice flour to prepare kodubale. usually people will use rava. This recipe is very special for Lord Ganesha. Try this recipe on Ganesha Chaturthi.  

Ingredients Required :

  • Rice flour - 2 cup 
  • Maida - 2 tsp
  • Rava (small) - 1 tsp
  • Cumin seeds - 1 tsp
  • Dry coconut - 2 tsp
  • Red chili powder - 1 tbsp
  • Salt - As per the taste 
  • Hot oil + oil for binding - 2 tsp + 1 tsp
  • Oil for deep frying -  As per the requirement
  • Water - As per the requirement  

Method of Preparation :

  • Initially take a pan add rice flour, maid and rava. Fry until it becomes hot, then switch off the flame.
  • Now add cumin seeds, dry coconut, red chili powder, salt and hot oil. 
  • Mix them well till ; when you take a small portion in your hand it should hold  tightly,  then it is perfect mixture.
  • Now add water little by little and prepare dough.add oil at the end.
  • Dough should not become too hard or too soft. medium texture it should have.
  • Now take a small portion of dough, make a stick like shape in your hand then make it round.
  • Repeat the same procedure for all.
  • Now keep oil for deep frying. Once oil is heated add this round shaped dough to it.
  • Fry until it turns to golden brown color.
  • Now Ganesha's favorite kodubale is ready. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಅಕ್ಕಿ ಹುಡಿ - ೨ ಕಪ್ 
  • ಮೈದಾ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ರವ (ಸಣ್ಣದು ) - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಒಣ ಕೊಬ್ಬರಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬಿಸಿ ಎಣ್ಣೆ + ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಲು ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ + ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಅಕ್ಕಿಹುಡಿ, ಮೈದಾ, ರವ  ಹಾಕಿ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿ. 
  • ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಜೀರಿಗೆ, ಒಣ ಕೊಬ್ಬರಿ, ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಬಿಸಿ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ. ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಅದರ ಮಿಶ್ರಣ ಹೇಗೆ ಇರಬೇಕು ಅಂದರೆ ಕೈಯಲ್ಲಿ ಒಂದು ಹಿಡಿ ಹಿಟ್ಟು ತೆಗೆದುಕೊಂಡಾಗ ಅದು ಉಂಡೆ ಕಟ್ಟುವ ಹದ ಇರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಹಿಟ್ಟು ತುಂಬಾ ಗಟ್ಟಿಯಾಗಿ ಕೂಡ ಇರಬಾರದು ಹಾಗೆ ತುಂಬ ಮೃದುವಾಗಿ ಕೂಡ ಇರಬಾರದು. ಮಧ್ಯಮ ಹದ ಇರಬೇಕು. ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ನಾದಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಕೊನೆಗೆ ಹಿಟ್ಟಿಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಹಿಟ್ಟು ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದನ್ನು ಉದ್ದ ಕಡ್ಡಿ ತರ ಮಾಡಿ ನಂತರ ಅದನ್ನುವೃತಾಕಾರ ಮಾಡಿ ತಯಾರಿ ಮಾಡಿ ಇಡಿ. 
  • ಈಗ ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ ಇಡೀ. ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಒಂದು ಒಂದಾಗಿ ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಕೋಡುಬಳೆಯನ್ನು ಬಿಟ್ಟು ಕಂದು ಬಣ್ಣ ಬರುವತನಕ ಕಾಯಿಸಿದರೆ ಗಣೇಶನಿಗೆ ಪ್ರಿಯವಾದ ಕೋಡುಬಳೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...

Kokum Rasam

Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe  । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ    Avalakki pakoda or Poha pakoda is very easy and instant recipe. Morning i was doing gojju avalakki at that time soaked avalakki became more so got this idea immediately and tried the recipe. It came so well. When guest comes to your home quickly you can prepare this recipe it is very easy and very tasty too. definitely they will like. here i have taken thick poha, if you want you can replace it to thin or medium poha too. You can have this with rasam or as evening snacks. It is very tasty to have with chutney or sauce.  Ingredients Required : Poha / Avalakki / Flattened rice (Thick ) - 1 cup Onion - 2 Gram flour - 1 cup Rice flour - 1/4 cup Red chili powder - 2 tsp Coriander leaves - 2 tsp  Salt - As per the taste  Water - As per the requirement Oil - Deep frying  Method of Preparation : Initially soak a...