Skip to main content

Coconut Laddo | Special Coconut Laddo | Ganesh Chaturthi Special | ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ಲಾಡೂ

Coconut Laddo । ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ಲಾಡೂ 


A Special coconut laddoo which can be offered as prasadam. Easy and tasty recipe. Do give try.

Ingredients required :

  • Milk - 2 cup
  • Sugar - 1/2 cup
  • Coconut - 1 cup 
  • ghee - 3 tsp
  • Coconut powder or dry coconut - 1/4 cup (optional)

Method of Preparation :

  • Initially take a bowl add milk to it. Once it is boiled add sugar and mix them well.
  • Let it boil until milk becomes half.
  • Meanwhile take one pan add ghee to it and also add coconut, fry until its moisture goes or else if you have coconut powder you can use that .
  • If your using coconut powder you don't want to fry it. You just make it hot.
  • Now if your milk became half add these fried coconut or coconut powder.
  • Leave it to boil 5 to 7 minutes or else till the coconut absorbs the milk.
  • Meanwhile grace one plate with ghee and keep ready.
  • Once coconut absorbs all the milk shift it to a graced plate and leave them to cool down.
  • Once it is cool down make a ball size and roll it in dry coconut or coconut powder(optional).
  • Now your coconut ladoo is ready. 

Tips:

  • If you have dry coconut powder, skip the coconut frying process.
  • Can also use little less milk, to get perfect consitency.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಹಾಲು - ೨ ಕಪ್ 
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಒಣ ಕೊಬ್ಬರಿ ತುರಿ ಅಥವಾ ಕೊಬ್ಬರಿ ತೂರಿ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ತುಪ್ಪ - ೩ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರದಲ್ಲಿ ಹಾಲು ಹಾಕಿ ಕುದಿಸಿ . ಹಾಲು ಕುದ್ದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿದ ಹಾಲು ಅರ್ಧ ಆಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಒಟ್ಟಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್  ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಮತ್ತು ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ ಹಾಕಿ ಅದರಲ್ಲಿ ಇರುವ ತೇವಾಂಶ ಹೋಗುವ ತನಕ ಹುರಿಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ನಿಮ್ಮ ಹತ್ರ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ಪುಡಿ ಇದ್ದರೆ ಅದನ್ನು ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು. ಅದನ್ನು ಬಿಸಿ ಮಾಡಿದರೆ ಸಾಕು. 
  • ಈಗ ಹಾಲು ಅರ್ಧ ಆದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಎಷ್ಟು ಹೊತ್ತು ಕುದಿಸಬೇಕು ಅಂದ್ರೆ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ; ಹಾಲನ್ನು ಹೀರಿಕೊಳ್ಳುವ ತನಕ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ತುಪ್ಪ ಸವರಿ ಇಟ್ಟ್ಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇದು ಕುದಿಸಿದ ನಂತರ ಅದನ್ನು ತುಪ್ಪ ಸವರಿದ ಪಾತ್ರೆಗೆ ಹಾಕಿ ಆರಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಆರಿದ ನಂತರ ಅದನ್ನು ಉಂಡೆ ಕಟ್ಟಿ ಒಣ ಕೊಬ್ಬರಿ ಅಥವಾ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ಪುಡಿ ಯಲ್ಲಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಿದರೆ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ಉಂಡೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,...

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...