Skip to main content

Chakkuli । ಚಕ್ಕುಲಿ । Lord Ganesha's favorite chakkuli

Chakkuli । ಚಕ್ಕುಲಿ । Lord ganesha's favorite chakkuli 


Ganesha Chaturthi is a festival celebrated in most of the households. Chakkuli is one of the favourite recipe of lord Ganesha. Do try it and make ganesha happy on the occasion of Ganesha chaturthi

Ingredients required :

  • Urad Dal / Split Black Gram  – ½ cup 
  • Roasted Bengal Gram  – ¼ Cup
  • Rice Flour – 1 cup
  • Salt  – As per the taste
  • Red Chilli Powder  – 1 tsp
  • Oil for mixing – ¼ cup
  • Oil For frying  – As per the requirement
  • Water – As per the requirement 

Method of Preparation : 

  • Initially take a pan, once the pan is heated add urad dal and fry it for a minute or till you get the aroma.
  • Next, shift it a bowl. Now add Bengal gram to it and fry for 2 minutes. shift it to the same bowl. leave them to cool down.
  • In the same pan fry rice flour until rice flour becomes hot.
  • Now take a mixer jar to add fried urad dal and Bengal gram. grind them to a fine powder.
  • Take one bowl to add Bengal gram and urad dal powder, rice flour, red chili powder, salt, and hot oil. 
  • Mix them well using water to prepare a dough. 
  • Keep the oil for deep frying.
  • Now take a chakkuli maker, apply oil to it.
  • Once the oil is heated fill the dough to chakkuli maker and leave to oil.
  • Fry the chakkuli until it turns brown color or until it becomes crispy.
  • Now your chakkuli is ready to serve. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಉದ್ದಿನ ಬೇಳೆ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಪುಟಾಣಿ ಕಾಳು - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಅಕ್ಕಿ ಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಲು ಬೇಕಾಗುವ ಎಣ್ಣೆ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದು ಬಿಸಿ ಆದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ ಹಾಕಿ ಒಂದು ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಅದೇ ಪಾನ್ ಗೆ ಪುಟಾಣಿ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಕೊಳ್ಳಿ . ಅದನ್ನು ಬೇರೆ ಪಾತ್ರೆಗೆ ಶಿಫ್ಟ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಮತ್ತೆ ಅದೇ ಪ್ಯಾನ್ಗೆ ಅಕ್ಕಿ ಹುಡಿ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆಗುವ ತನಕ ಹುರಿದುಕೊಂಡರೆ ಸಾಕು. 
  • ಈಗ ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಹುರಿದ ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ ಮತ್ತು ಪುಟಾಣಿ ಹಾಕಿ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದೇ ಪುಡಿಗೆ ಅಕ್ಕಿಹುಡಿ, ಉಪ್ಪು, ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ ಮತ್ತು ಬಿಸಿ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪನೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಕಲಸಿದ ನಂತರ ಅದನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ನಾದ ಬೇಕು. ಈಗ ಹಿಟ್ಟು ತಯಾರಾಗಿದೆ.  
  • ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಇಡಿ. 
  • ಒಟ್ಟಿಗೆ ಚಕ್ಕುಲಿ ಒರಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಸವರಿ ಅದಕ್ಕೆ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಹಾಕಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಚಕ್ಕುಲಿ ಯನ್ನು ಬಿಟ್ಟು ೨ ಬದಿ ಕಾಯಿಸಿದರೆ ಅಥವಾ ಕಂದು  ಬಣ್ಣ ಬರುವ ತನಕ ಕಾಯಿಸಿದರೆ. ಚಕ್ಕುಲಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...