Skip to main content

Chakkuli । ಚಕ್ಕುಲಿ । Lord Ganesha's favorite chakkuli

Chakkuli । ಚಕ್ಕುಲಿ । Lord ganesha's favorite chakkuli 


Ganesha Chaturthi is a festival celebrated in most of the households. Chakkuli is one of the favourite recipe of lord Ganesha. Do try it and make ganesha happy on the occasion of Ganesha chaturthi

Ingredients required :

  • Urad Dal / Split Black Gram  – ½ cup 
  • Roasted Bengal Gram  – ¼ Cup
  • Rice Flour – 1 cup
  • Salt  – As per the taste
  • Red Chilli Powder  – 1 tsp
  • Oil for mixing – ¼ cup
  • Oil For frying  – As per the requirement
  • Water – As per the requirement 

Method of Preparation : 

  • Initially take a pan, once the pan is heated add urad dal and fry it for a minute or till you get the aroma.
  • Next, shift it a bowl. Now add Bengal gram to it and fry for 2 minutes. shift it to the same bowl. leave them to cool down.
  • In the same pan fry rice flour until rice flour becomes hot.
  • Now take a mixer jar to add fried urad dal and Bengal gram. grind them to a fine powder.
  • Take one bowl to add Bengal gram and urad dal powder, rice flour, red chili powder, salt, and hot oil. 
  • Mix them well using water to prepare a dough. 
  • Keep the oil for deep frying.
  • Now take a chakkuli maker, apply oil to it.
  • Once the oil is heated fill the dough to chakkuli maker and leave to oil.
  • Fry the chakkuli until it turns brown color or until it becomes crispy.
  • Now your chakkuli is ready to serve. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಉದ್ದಿನ ಬೇಳೆ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಪುಟಾಣಿ ಕಾಳು - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಅಕ್ಕಿ ಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಲು ಬೇಕಾಗುವ ಎಣ್ಣೆ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದು ಬಿಸಿ ಆದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ ಹಾಕಿ ಒಂದು ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಅದೇ ಪಾನ್ ಗೆ ಪುಟಾಣಿ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಕೊಳ್ಳಿ . ಅದನ್ನು ಬೇರೆ ಪಾತ್ರೆಗೆ ಶಿಫ್ಟ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಮತ್ತೆ ಅದೇ ಪ್ಯಾನ್ಗೆ ಅಕ್ಕಿ ಹುಡಿ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆಗುವ ತನಕ ಹುರಿದುಕೊಂಡರೆ ಸಾಕು. 
  • ಈಗ ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಹುರಿದ ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ ಮತ್ತು ಪುಟಾಣಿ ಹಾಕಿ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದೇ ಪುಡಿಗೆ ಅಕ್ಕಿಹುಡಿ, ಉಪ್ಪು, ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ ಮತ್ತು ಬಿಸಿ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪನೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಕಲಸಿದ ನಂತರ ಅದನ್ನು ಚೆನ್ನಾಗಿ ನಾದ ಬೇಕು. ಈಗ ಹಿಟ್ಟು ತಯಾರಾಗಿದೆ.  
  • ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಇಡಿ. 
  • ಒಟ್ಟಿಗೆ ಚಕ್ಕುಲಿ ಒರಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಸವರಿ ಅದಕ್ಕೆ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಹಾಕಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಚಕ್ಕುಲಿ ಯನ್ನು ಬಿಟ್ಟು ೨ ಬದಿ ಕಾಯಿಸಿದರೆ ಅಥವಾ ಕಂದು  ಬಣ್ಣ ಬರುವ ತನಕ ಕಾಯಿಸಿದರೆ. ಚಕ್ಕುಲಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.