Skip to main content

Vitamin leaves tambuli | Vitamin soppu tambuli | Chakramuni leaves tambuli । ವಿಟಮಿನ್ ಸೊಪ್ಪು ತಂಬುಳಿ | ಚಕ್ರಮುನಿ ಸೊಪ್ಪು ತಂಬುಳಿ

Vitamin leaves tambuli | Vitamin soppu tambuli | Chakramuni leaves tambuli  । ವಿಟಮಿನ್ ಸೊಪ್ಪು ತಂಬುಳಿ | ಚಕ್ರಮುನಿ ಸೊಪ್ಪು ತಂಬುಳಿ 



Vitamin soppu tambuli is a very traditional recipe. As name indicates it is very rich in vitamin content, this vitamin leaves you wont get in market. If you go to rural area's you will get this leaves. You can get its stem and you can put in pot. it will come very nicely. This tambuli recipe is from our older generation. some people will do in other method also. But this is very health recipe. It is very rich in phenolic compounds, carotenoids, antioxidant vitamins, and minerals. this  leaves also contain most of the essential minerals, including sodium, potassium, calcium, phosphorus, iron, magnesium, copper, zinc, manganese, and cobalt.It is also very good for weight loss. You can replace vitamin leaves by other leaves also like palak, coriander leaves etc, Try this recipe. It is very good for health. It is good to have with rice. 

Ingredients Required :

  • Vitamin Leaves - 1 cup
  • Red chili - 2
  • Cumin seeds - 1/2 tsp
  • Oil - 1 tsp for frying + 1 tsp for tadka 
  • Grated coconut - 1 cup
  • Curd / Butter milk - 1 big glass
  • Salt - As per the taste
  • Water - As per the requirement
  • Mustard seeds - 1/2 tsp

Method of Preparation : 

  • Initially take a pan, add oil to it.
  • Once oil is heated add red chili and cumin seeds, fry it for 30 seconds.
  • Now add vitamin leaves and fry for 30 seconds. 
  • Next add grated coconut and fry for 30 seconds.
  • Now grind all the ingredients, make a fine paste using water.
  • Shift the mixture to a bowl, then add curd or butter milk and salt, mix them well.
  • Your tambuli is ready. Now will prepare a tadka
  • Take a pan add oil to it, once oil is heated add mustard seeds and curry leaves, fry until mustard seeds sputters. 
  • Shift it to a tambuli mixture. Now your Vitamin soppu tambuli is ready to serve. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ವಿಟಮಿನ್ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಕೆಂಪುಮೆಣಸು - ೨
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ ಫ್ರೈ ಮಾಡಲು + ೧ ಟೀ ಚಮಚ ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ 
  • ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಮೊಸರು / ಮಜ್ಜಿಗೆ - ೧ ದೊಡ್ಡ ಗ್ಲಾಸ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : 

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಕೆಂಪುಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಅದಕ್ಕೆ ಈಗ ವಿಟಮಿನ್ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ನಂತರ ಕೊಬ್ಬರಿ ತುರಿ ಹಾಕಿ ಮತ್ತೆ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಈಗ ಮಿಕ್ಸ್ ಜಾರ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಹುರಿದ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ, ನೀರು ಸೇರಿಸಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ಶಿಫ್ಟ್ ಮಾಡಿ ಅದಕ್ಕೆ ಮೊಸರು ಅಥವಾ ಮಜ್ಜಿಗೆ ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಈಗ ನಿಮ್ಮತಂಬುಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಒಗ್ಗರಣೆ ಮಾಡಲು ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ, ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ ಹಾಕಿ, ಸಾಸಿವೆ ಚಿಟ ಪಟ ಹೇಳುವ ತನಕ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಅದನ್ನು ತಂಬುಳಿಗೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿದರೆ, ನಿಮ್ಮ ವಿಟಮಿನ್ ಸೊಪ್ಪು ತಂಬುಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.