Skip to main content

Mango Menaskayi |Mango Gojju | Mango Curry| ಮಾವಿನಹಣ್ಣಿನ ಮೆಣಸ್ ಕಾಯಿ । ಮುದ್ದುಳಿ

Menaskayi । Mudduli । ಮಾವಿನಹಣ್ಣಿನ ಮೆಣಸ್  ಕಾಯಿ । ಮುದ್ದುಳಿ    



Mango mensakayi is a traditianol recipe. It is very famous in mangalore as well as in udupi district. In the udupi it is also called as mudduli recipe.Mangalore and udupi people will do this recipe in almost all the functions for lunch. This menaskayi taste should be a mixture of sweet and sour. You can replace the mango by pineapple or banana or bitter gourd. If your replacing banana or anyother   you required tamarind to it. you should boil the vegetable with tamarind water. Mango contains sour, so tamarind is not required in this case. This recipe suits for rice, ottu shyavige  and also suits for kotte kadubu. 

Ingredients required :

  • Mango - 1 to 2
  • black sesame - 3/4 tsp
  • Red chili - 2 to 3
  • Grated coconut - 1 big cup
  • Coconut oil - 1 tsp
  •  Salt - As per the taste
  • Jaggery - 5 tsp
  • Water - As per the requirement

Method of Preparation :

  • Initially cut the mangoes into small pieces,  put it to one bowl.
  • Add water, salt, jaggery, turmeric powder and allow them to boil.
  • Meanwhile in another side, take a pan add black sesame and fry it until it sputters without adding any oil.
  • Now shift sesame to other plate. Now add oil to same pan, once oil is heated add red chili and fry it for 20 seconds.
  • After 20 seconds switch off the flame.
  • Now take a mixi jar, add grated coconut, red chili and black sesame, make a fine paste using water.
  • Now if your mango is boiled add this paste to it, add salt for taste, add water to adjust the consistency and boil it to 5 minutes. 
  • Now your mango menaskayi is ready.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣು - ೧ ರಿಂದ ೨
  • ಕಪ್ಪು ಎಳ್ಳು - ೩/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು - ೨ ರಿಂದ ೩
  • ತೆಂಗಿನ(ಕೊಬ್ಬರಿ) ಎಣ್ಣೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತೆಂಗಿನ ತುರಿ - ೧ ದೊಡ್ಡ ಕಪ್ (೨ ಸಣ್ಣ ಕಪ್ )
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೫ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ಅವಶ್ಯಕತೆಗೆ  ಅನುಸಾರವಾಗಿ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣನ್ನು ಸಣ್ಣದಾಗಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ಕಟ್ ಮಾಡಿದ ಮಾವಿನಕಾಯಿ, ಉಪ್ಪು, ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ಅರಶಿನ ಹಾಕಿ  ಬೇಯಿಸಕೊಳ್ಳಬೇಕು . 
  • ಅದರೊಟ್ಟಿಗೆ ಇನ್ನೊಂದು ಬದಿಯಲ್ಲಿ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಇಟ್ಟು ಸ್ಟವ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಕಪ್ಪು ಎಳ್ಳು ಹಾಕಿ, ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ನಂತರ ಅದನ್ನು ಇನ್ನೊಂದು ಪ್ಲೇಟ್ ಗೆ ಶಿಫ್ಟ್ ಮಾಡಿ . 
  • ಈಗ ಅದೇ ಬಾಣಲೆಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ, ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಕೆಂಪುಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ೨೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಹುರಿದ ಎಳ್ಳು, ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ, ಕೆಂಪುಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಮಾವಿನಕಾಯಿ ಬೆಂದ ಕೂಡಲೇ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಹಾಕಿ, ಅದಕ್ಕೆ ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಕುದಿಸಿದರೆ, ಮೆಣಸ್ಕಾಯಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.