Skip to main content

Mangalore Buns । Buns । ಮಂಗಳೂರು ಬನ್ಸ್ । ಬನ್ಸ್ | Banana Puri

Mangalore Buns । Buns । ಮಂಗಳೂರು ಬನ್ಸ್ । ಬನ್ಸ್ 


Mangalore buns is a famous breakfast/ snack recipe of south canara region (Udupi- Mangalore). Traditionally it is made of banana and refined flour with little sugar. But in our today’s recipe we have replaced refined flour(maida) with wheat flour. This change make this buns bit healthier. It doesn’t change the taste, but definitely mild difference is texture is noticed.

Mouth-watering taste of buns with mild sweetness can be enhanced with a cup of chai(Indian Tea). It is also served with sambar or coconut chutney. But my choice is to dip the bun in chai and have it, it gives you a heavenly feel. Do try it.


Sugar added in this recipe is completely optional, if you don’t like sugar, it can be skipped. But in that case, make sure that bananas are in sweeter side. Otherwise you may not like it. If Maida  is used in recipe, make sure jeera or ajwain is used.

Ingredients required :

  • Ripped banana - 4 
  • Wheat flour - 1.25 cup
  • Curd - 1/4 cup
  • Sugar powder - 1/4 cup
  • Salt - 1/4 tsp
  • Baking soda - 1/4 tsp
  • Oil - 2 tsp
  • Oil for frying - As per the requirement

Method of Preparation :

  • Initially take a bowl, add bananas to it and mash it.
  • Now add  curd, sugar, baking soda and salt. mix them well.
  • Now add Wheat flour little by little and mix well.  
  • Now your dough is ready. It should be little softer than chapati dough and it should be little  sticky too.
  • Rest the dough for 6 to 7 hours.
  • After 7 hours add oil to it and mix well.
  • Then make a small size ball from dough
  • Dip it in flour and roll it to poori size, but it should be little thicker than poori.
  • Meanwhile keep oil for deep frying. Once oil is heated . add this rolled dough and fry both the side.
  • Now your buns is ready to serve. 

Note:

  • Actually traditional recipe of buns is prepared using maida, here we use wheat flour. You can even use maida.
  • There is no much difference in taste if you use wheatflour. Maida is not so good for health so we used wheat flour.
  • If you use wheat flour taste won't change, only the layer inside the buns will reduce.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಸಿಪ್ಪೆ ತೆಗೆದ ಬಾಳೆಹಣ್ಣು - ೪ (ಸಣ್ಣ ಬಾಳೆಹಣ್ಣು )
  • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು - ೧.೨೫ ಕಪ್ 
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಮೊಸರು - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಬೇಕಿಂಗ್ ಸೋಡಾ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬಾಳೆಹಣ್ಣು ಹಾಕಿ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಅದಕ್ಕೆ ಮೊಸರು, ಉಪ್ಪು, ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ ಮತ್ತು ಬೇಕಿಂಗ್ ಸೋಡಾ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್  ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಹಿಟ್ಟು ಚಪಾತಿ ಹದಕ್ಕಿಂತ ಸ್ವಲ್ಪ ಸಾಫ್ಟ್ ಆಗಿ ಇರಬೇಕು. ಮತ್ತು ಹಿಟ್ಟು ಸ್ವಲ್ಪ ಅಂಟು ಅಂಟು ಇರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ೬ ರಿಂದ ೭ ಗಂಟೆಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಇಡಬೇಕು. 
  • ೭ ಗಂಟೆಗಳ ನಂತರ ಅದಾಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು ಅಥವಾ ನಾದಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಅದನ್ನು ಸಣ್ಣ ಚೆಂಡಿನ ಆಕಾರ ಮಾಡಿ ಹಿಟ್ಟಿನಲ್ಲಿ ಮುಳುಗಿಸಿ ವೃತಾಕಾರದಲ್ಲಿ ಲಟ್ಟಿಸಬೇಕು. 
  • ಅದು ಪೂರಿ ಗಾತ್ರ ಇದ್ದರೆ ಸಾಕು. ದಪ್ಪ ಮಾತ್ರ ಪೂರಿ ಗಿಂತ ಸ್ವಲ ಜಾಸ್ತಿ ಇರಬೇಕು. 
  • ಒಟ್ಟಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆಯಲ್ಲಿ ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ ಇಡಬೇಕು. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಲಟ್ಟಿಸಿದ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಹಾಕಿ ೨ ಬದಿ ಕಾಯಿಸಿದರೆ ಬನ್ಸ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

ಸೂಚನೆ :

  • ಸಾಮಾನ್ಯವಾಗಿ ಬನ್ಸ್ ತಯಾರಿಸಲು ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು ಉಪಯೋಗಿಸುತ್ತಾರೆ , ಇಲ್ಲಿ ನಾವು ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು ಉಪಯೋಗಿಸಿದ್ದೇವೆ. 
  • ಮೈದಾ ಆರೋಗ್ಯಕ್ಕೆ ಒಳ್ಳೆಯದಲ್ಲ , ಅದೇ ಕಾರಣಕ್ಕೆ ಗೋಧಿ ಉಪಯೋಗಿಸಿದ್ದೇವೆ. ನಿಮಗೆ ಬೇಕಾದರೆ ಮೈದಾ ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು. 
  • ಗೋಧಿ ಉಪಯೋಗಿಸಿದರೆ ರುಚಿಯಲ್ಲಿ  ಏನೂ ವ್ಯತ್ಯಾಸ ಇರುವುದಿಲ್ಲ. 
  • ಆದರೆ ಮೈದಾ ಉಪಯೋಗ ಮಾಡಿದರೆ ಕಾಯಿಸಿದನಂತರ ಬನ್ಸ್ ಒಳಗಿಂದ ತುಂಬಾ ಲೇಯರ್ ಇರುತ್ತದೆ, ಗೋಧಿ ಉಪಯೋಗಿಸಿದರೆ ಅದು ಸ್ವಲ್ಪ ಕಡಿಮೆ ಇರುತ್ತದೆ. 



Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.