Skip to main content

Potato Raita | South indian style Potato Raitha | ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಮೊಸರು ಗೊಜ್ಜು | Batate Mosaru Bajji

Potato Curry | Potato Mosaru Gojju  । ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಮೊಸರು ಗೊಜ್ಜು । ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಗೊಜ್ಜು 


You will get potato in all the season. you can prepare variety of recipes from potato. Here is our very traditional dish from Potato , its potato gojju. Its my mother's recipe, now her daughters are carring it forward. This recipe is very tasty to have with rice. Its very simple , those who go for work, this is the best recipe. Bachelors can prepare this recipe because no mixi is required to prepare this dish. Potato is very good source for iron and it is also good source of vitamin B1, B3, B6. It is also contains minerals such as potassium, phosphors and magnesium . try this.  

Ingredients Required :

  • Boiled and mashed  Potato - 1 cup (2 to 3 Potato)
  • Curd - 1 cup
  • Coriander leaves - 1 tbsp
  • Chopped green Chili - 2
  • Salt - As per the taste
  • Water - As per the requirement (1/2 cup)
  • Oil - 1 tsp
  • Mustard seeds - 1/2 tsp
  • Curry leaves - 4 to 5 leaves
  • Asafoetida - 1/4 tsp
  • Red chilli - 1 

Method of Preparation :

  • Take a bowl, add boiled and mashed potato it.
  • Now add curd and mix well. 
  • Next add salt, coriander leaves, green chili and mix well.
  • Add water to adjust the consistency. The consistence should not be thick or thin. It should have medium consistence. 
  • You Potato curry is ready keep it side.
  • For tempering take another pan, add oil to it. Once oil is heated add mustard seeds, curry leaves, asafoetida, red chili and fry it for 30 seconds.
  • Now add this to the potato curry and mix well.
  • Your potato gojju or potato curry is ready to serve. You can have this with rice. it will be very tasty. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಬೇಯಿಸಿದ ಅಮತ್ತು ಹಿಸ್ಕಿದ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಮೊಸರು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಹಸಿಮೆಣಸು - ೨
  • ನೀರು - ೧/೨ ಕಪ್ (ಬೇಕಾದಷ್ಟು )
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು - ೪ ರಿಂದ ೫ ಎಲೆ 
  • ಇಂಗು - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೆಂಪುಮೆಣಸು - ೧

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ  :

  • ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ಬೇಯಿಸಿದ ಹಿಸಿಕಿದ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಹಾಕಿ ಅದಕ್ಕೆ ಮೊಸರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಉಪ್ಪು, ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು, ಹಸಿಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪನೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಹದ ಮಾಡಬೇಕು. ಮಿಶ್ರಣ ಗಟ್ಟಿಯೂ ಆಗಿರಬಾರದು. ನೀರು ಕೂಡ ಆಗಿರಬಾರದು. ಮಧ್ಯಮ ಹದದಲ್ಲಿ ಇರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಗೊಜ್ಜು ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಅದನ್ನು ಸೈಡ್ಗೆ ಇಡಿ. 
  • ಈಗ ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿಯಾದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕೆಂಪುಮೆಣಮಸು, ಕರಿಬೇವು ಸೊಪ್ಪು ಮತ್ತು ಇಂಗು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಫ್ರು ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಈ ಒಗ್ಗರಣೆಯನ್ನು ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿದರೆ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಮೊಸರು ಗೊಜ್ಜು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಇದನ್ನು ಅನ್ನದ ಜೊತೆ ತಿನ್ನಲು ತುಂಬಾ ಚೆನಾಗಿರುತ್ತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.