Skip to main content

Pizza Sauce | No preservative pizza sauce | Low cost pizza sauce | Easy and perfect pizza sauce recipe

Pizza Sauce 


Homemade pizza sauce is best solution for the people who are crazy for pizza's. Pizza sauce shown here doesn't contain any preservative. This sauce can be stored for more than a month in refrigerator. This can be used to prepare bread pizza or even pasta. The recipe below produces the quantity of 200gms and is prepeared at cost less than 50 rupees. 

Ingredients required : 

  • Tomato – 4
  • Refined Oil / Olive Oil – 2 Tbsp
  • Onion – 2
  • Chopped Garlic – 2-3 Tsp
  • Chilli powder – 1 tsp
  • Redchilli flakes – 1 ½ Tsp
  • Pizza Mix / Mixed Herbs – 3 tsp
  • Salt – As per the taste
  • Tomato Ketchup – 2 Tsp
  • Sugar – ¾ tsp
  • Water – As per the requirement

Method of Preparation :

  • Initially take a tomato's and give one seal at the top of all tomato or make a square mark on it ( If you didn't seal when you boil the there is a chance of burst in tomato) and keep a side.
  • Now take a bowl, add water to it. switch on the gas stove. Now add tomato's to the same boil, let it boil 5 to 10 minutes or else till the outer skin  removes. 
  • Once it cools down remove its outer skin, top portion and as much as seeds. 
  • Now grind this with mixi, don't make fine paste. Now your tomato puree is ready 
  • Now take pan, add oil to it, once oil is heated, add chopped garlic to it, fry for a minute, it should not turn to brown color.
  • Now add onion to it fry for 2 to 3 minutes. even this also should not turn brown color. Now add tomato puree and mix it well for 15 to 20 minutes in medium flame. you should not leave the hand , should stir continuously.  
  • After 15 to 20 minutes oil will come, in side, now add salt and mix well for 5 minutes.
  • Now add  chili powder, chili flakes and pizza mix or mixed herbs mix them well.
  • Now add sugar and mix well. Now to adjust the sauce consistence add water and leave it to boil.
  • Once it is boiled add tomato ketchup and give one boil 
  • Next switch off the flame. Now pizza sauce is ready.
  • Once it is cool down. you can store it up to 1 to 2 months in fridge. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಟೊಮೇಟೊ - ೪
  • ಈರುಳ್ಳಿ - ೨
  • ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಟೊಮೇಟೊ ಸಾಸ್ -
  • ಅಚ್ಚ ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ರೆಡ್ ಚಿಲ್ಲಿ ಫ್ಲಕ್ಸ್ - ೧. ೫ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಪಿಜ್ಜಾ ಮಿಕ್ಸ್ / ಮಿಕ್ಸೆಡ್ ಹೆರ್ಬ್ಸ್ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೩/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ಅವಶ್ಯಕತೆಗೆ ಅನುಸಾರ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ  ಟೊಮ್ಯಾಟೊದ ಮೇಲಿನ ಭಾಗದಲ್ಲಿ ಚೌಕ ಆಕಾರದಲ್ಲಿ ಗೆರೆ ಎಳೆದು ಇಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ನೀರು ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಈ ಟೊಮ್ಯಾಟೊವನ್ನು ಹಾಕಿ ೫ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಅಥವಾ ಅದರ ಸಿಪ್ಪೆ ಏಳುವ ತನಕ ಕುಡಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಬೇಯಿಸಿದ ಟೊಮೇಟೊ ಬಿಸಿ ಆರಿದ ನಂತರ ಅದರ ಸಿಪ್ಪೆ, ತೊಟ್ಟು ಮತ್ತು ಆದಷ್ಟು ಬೀಜ ತೆಗೆದು ತರಿ ತರಿಯಾಗಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಈಗ ನಿಮ್ಮ ಟೊಮೇಟೊ ಮಿಶ್ರಣ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ, ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು, ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ ಕೆಂಪಾಗಲು ಬಿಡಬಾರದು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ನೀರುಳ್ಳಿ ಹಾಕಿ ೨ ರಿಂದ ೩ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಟೊಮೇಟೊ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಹಾಕಿ ೧೫ ರಿಂದ ೨೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. ಕೈ ಬಿಡದೆ ಆಡಿಸ್ತಿರಬೇಕು. 
  • ೧೫ ರಿಂದ ೨೦ ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಎಣ್ಣೆ ಸೈಡ್ ಇಂದ ಬಿಡುತ್ತಾ ಇದ್ದಹಾಗೆ ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ  ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುಡಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು.  
  • ಈಗ ಕೆಂಪು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ, ಚಿಲ್ಲಿ  ಫ್ಲಕ್ಸ್ ಮತ್ತು ಪಿಜ್ಜಾ ಮಿಕ್ಸ್ ಅಥವಾ ಮಿಕ್ಸೆಡ್ ಹರ್ಬ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ  ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. ಈಗ ಸಾಸ್ ನ ಹದಕ್ಕೆ ಬರಲು ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ಕುದಿ  ಬರಲು ಬಿಡಬೇಕು.
  • ಕುದಿ ಬಂದ  ಕೂಡಲೇ ಅದಕ್ಕೆ ಟೊಮೇಟೊ ಕೇಚೆಪ್ ಹಾಕಿ ಒಂದು ಕುದಿ  ಬಂದರೆ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ನಿಮ್ಮ ಪಿಜ್ಜಾ ಸಾಸ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಇದನ್ನು ಬಿಸಿ ಆರಿದ ನಂತರ ಒಂದು ಬಾಕ್ಸ್ ಗೆ ಹಾಕಿ ೧ ರಿಂದ ೨ ತಿಂಗಳು ಫ್ರಿಡ್ಜ್ ಅಲ್ಲಿ ಸ್ಟೋರ್ ಮಡಬೊಹುದು.  

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...