Skip to main content

Methi Tambli । Menthe Tambli । Fenugreek seed summer Cooler | Fenugreek seeds tambli | ಮೆಂತೆ ತಂಬುಳಿ

Methi Tambli । Menthe Tambli । ಮೆಂತೆ ತಂಬುಳಿ 



Methi tambli is mostly prepared in south canara region like mangalore, Kasaragod and Udupi. It is also prepared in malnad region. Tambli is served as first item in thali. Reason behind this is, it improves the digestive system and provided good appetite for rest of the thali.  Variety of tambli’s are prepared. Menthe Tambli is one of the famous and favourite recipe. Tambli’s cool your body, so it mostly prepared in summers with different ingredients. Variation of this tambli can be done by replacing green chilli with red chillies. 

Ingredients Required :

  • Methi seeds / Fenugreek Seeds - 1/2 tsp
  • Coconut oil - 1/2 tsp
  • Grated coconut - 2 tsp
  • Salt - As per the taste 
  • Curd - 1 cup
  • Green chili - 1 to 2

For tempering :

  • Coconut oil - 1 tsp
  • Mustard seeds - 1/2 tsp
  • Red chili - 1
  • Curry leaves - 1 tsp

Method of Preparation : 

  • Take a pan, add oil to it, once oil is heated add methi seeds and fry it until it turns to brown color or 30 seconds.
  • Then take a mixer jar, add fried methi seeds,  grated coconut, green chili and grind it to a fine paste.
  • Next, add curd and salt to the same paste and grind them well. 
  • Now methi tambli is ready. 
  • For tempering take a pan, add oil to it, once oil is heated add mustard seeds, green chili, curry leaves and fry it for 30 seconds.
  • Now add tempering to tambli, you methi tambli or menthe tambli is ready to serve. 


ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : 

  • ಮೆಂತೆ ಕಾಳು - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತೆಂಗಿನ ಎಣ್ಣೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಮೊಸರು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಹಸಿಮೆಣಸಿನ ಕಾಯಿ - ೧ ರಿಂದ ೨

ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ :

  • ತೆಂಗಿನ ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು - ೧
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು , ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ , ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಮೆಂತೆ ಕಾಳು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ, ಹುರಿದ ಮೆಂತೆ ಕಾಲು, ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ, ಹಸಿಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ರುಬಿಕೊಂಡ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ, ಮೊಸರು ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಮತ್ತೊಮ್ಮೆ ರುಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಈಗ ನಿಮ್ಮ ಮೆಂತೆ ತಂಬುಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ಇತ್ತು ಅದಕ್ಕೆ , ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕೆಂಪುಮೆಣಸು ಮತ್ತು ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಒಗ್ಗರಣೆಯನ್ನು ತಂಬುಳಿಗೆ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿದರೆ, ಮೆಂತೆ ತಂಬುಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.