Skip to main content

Rice Dumpling ।Pundi । kadubu | ಪುಂಡಿ

Rice Dumpling ।Pundi । ಪುಂಡಿ | Kadubu




Pundi is a famous south canara breakfast recipe. In Mangalore and udupi regions if you see  at least once in two week they will serve this as  breakfast. It is also called as "Pundi Gatti". 

Traditionally its made with rice, but due to fast life, these days its prepared using Rice rava. It is very easy to prepare and it is very tasty too. If you eat this recipe with coconut chutney or sambar it will be very tasty.

Ingredients Required :

  • Rice rava - 2 cup
  • Water - As per the requirement or 40 to 5 cup
  • Salt - As per the taste 
  • Sugar - 2 tsp
  • Coconut Oil - 2 tsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Curry leaves - 1 tsp
  • Red chili - 2
  • Green chili - 2
  • Grated Coconut - 3/4 cup or 1 cup

Method of Preparation :

  • Take rice rava, pore water, so that whole rice rava is covered and rest it for 1 hour.
  • After one hour remove excess water and pore fresh water to it, such that water should  2 inch above rice rava
  • Now take pan add oil to it, once oil is heated add mustard seeds, curry leaves, red chilies and green chilies.
  • Fry it for a minute, then add rice rava with water, salt ,sugar and mix it well so there are no lumps  formed.
  • After 30 seconds add grated coconut and mix it.
  • Now keep on mixing it until it comes together to a form of dough.
  • Now allow it to cool little bit. once heat comes down make a balls using your hands.
  • Meanwhile Prepare a steamer and steam it. You can also use idle steamer.
  • Now place rice balls in that and steam it around 20 minutes. 
  • Traditional South canara Pundi is ready.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಅಕ್ಕಿ ತರಿ - ೨ ಕಪ್ 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಸ್ಟು 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು ಎಸಳು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ  
  • ಹಸಿಮೆಣಸು - ೨
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು - ೨
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ - ೩/೪ ಕಪ್ ಅಥವಾ ೧ ಕಪ್ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರದಲ್ಲಿ ಅಕ್ಕಿ ತರಿ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಅಕ್ಕಿ ತರಿ ಮುಳುಗುವಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ೧ ಗಂಟೆಗಳ ಕಾಲ ನೆನೆಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಗಂಟೆಯ ನಂತರ ಅದನ್ನು ತೊಳೆದು ಹೊಸ ನೀರು ಹಾಕಬೇಕು. ನೀರು ರವಕ್ಕಿಂತ ೨ ಇಂಚ್  ಜಾಸ್ತಿ ಇರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ  ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಕರಿಬೇವು ಎಸಳು, ಕೆಂಪುಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ, ಹಸಿ ಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ಒಂದು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ನೀರಿನೊಟ್ಟಿಗೆ ಇರುವ ಅಕ್ಕಿ ತರಿಯನ್ನು ಹಾಕಬೇಕು, ಜೊತೆಗೆ ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಕಲಸಬೇಕು. 
  • ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ನಂತರ ತೇಜಿನಕಾಯಿ ತುರಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ.
  • ನಂತರ ಎಲ್ಲಾ ಹಿಟ್ಟು ಒಟ್ಟಿಗೆ ಬಂದಾಗ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಬೇಕು. ಮತ್ತು ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಬಿಸಿ ಆರಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಸ್ವಲ್ಪ ಬಿಸಿ ಆರಿದಮೇಲೆ , ನಿಮಗೆ ಕೈಯಲ್ಲಿ ಒಂಡೆ ಮಾಡಲಿಕ್ಕೆ  ಆಗುವಷ್ಟು ಬಿಸಿ ಹೋದರೆ ಅದನ್ನು ಚೆಂಡಿನಾಕಾರದಲ್ಲಿ ಒಂಡೆ ಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಒಟ್ಟಿಗೆ ಇನ್ನೊಂದು ಗ್ಯಾಸ್ ಅಲ್ಲಿ ಹಬೆ ಬೇಯಿಸುವ ಪಾತ್ರೆ ಇಡಬೇಕು, ಅಥವ ಇಡ್ಲಿ ಬೇಯಿಸುವ ಪಾತ್ರವು ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು
  • ಅದು ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರಒಂಡೆ  ಮಾಡಿದ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಹಬೆಯಲ್ಲಿ ಇತ್ತು ೨೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಿದರೆ. ಅಕ್ಕಿ ತರಿ ಪುಂಡಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ.  

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...