Skip to main content

Dry Fruit Laddoo । ಡ್ರೈ ಫ್ರೂಟ್ ಲಡ್ಡು | Healthy Dryfruit laddo

Dry Fruit Laddoo । ಡ್ರೈ ಫ್ರೂಟ್ ಲಡ್ಡು 


DO you have fuzzy eaters? Or is it difficult to make your kids to have dryfruits? Then try this recipe. Some times kids or any other aged person is not ready to have any particular dry fruit which is healthy, so you can make dry fruit laddoo and they will eat without getting to know that their hatest dry fruit is added to it. Dry fruits laddoo is a very healthy and nutrient snacks for all age grouped people. It is very good for weight loss.  Dry fruits will increase your immunity, vitamin levels and it contains good fiber too. So lets try the recipe. 

Ingredients Required :

  • Almond -  1/2 cup
  • Cashew - 2.5 tbsp
  • Melon seeds - 1 tbsp
  • Walnut - 1 tbsp
  • Poppy seeds - 1 tbsp
  • Dates - 1 cup
  • Ghee - 3 to 4 tsp

Method of Preparation :

  • Initially take a pan heat it, add almonds, fry it for 1 minutes in low flame and shift it to one plate.
  • Now to the same pan add cashew, fry it for 30 seconds and transfer to same plate
  • Add melon seeds to pan, fry it for 20 seconds and transfer to same plate.
  • Similarly take a walnut or any other dry fruits you have fry it for 30 seconds and transfer it to same plate.
  • Now take a poppy seeds fry it up to splutters and transfer to same plate.
  • Allow all these mixture to cool down.
  • Meanwhile add ghee to the same pan and fry dates for a minute and keep side.
  • Once all the dry fruits ingredients cooled down, grind the dry fruits ingredients except dates to powder form.
  • Next grind the dates separately.
  • Now mix dates and other dry fruits ingredients make a ball size using a ghee.
  • Now your healthy dry fruits laddoo is ready.

Note: Any other dryfruits can also be added. Dates can be added more if more sweetness is required. You can also add honey to increase sweetness. Fry all dryfruits just to remove the moisture in it. If you are adding dry grapes, add it as it is.


ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಬಾದಾಮಿ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಗೋಡಂಬಿ - ೨.೫ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಬೂಜ ಹಣ್ಣಿನ ಬೀಜ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಆಕ್ರೊಡು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಗಸಗಸೆ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಖರ್ಜುರ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುಪ್ಪ - ೩ ರಿಂದ ೪ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ತವ  ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದನ್ನು ಬಿಸಿ ಮಾಡಬೇಕು. ತವ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಬಾದಾಮಿ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಈಗ ಅದನ್ನು ಒಂದು ತಟ್ಟೆಗೆ ವರ್ಗಾಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಅದೇ ತವಕ್ಕೆ ಗೋಡಂಬಿ ಹಾಕಿ ೩೦ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಅದೇ ತಟ್ಟೆಗೆ ವರ್ಗಾಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಕರಬೂಜ ಹಣ್ಣಿನ ಬೀಜ, ಆಕ್ರೋಡು, ಗಸಗಸೆಯನ್ನು ಕೂಡ ಬೇರೆ ಬೇರೆ ಯಾಗಿ ಅದೇ ತವಾದಲ್ಲಿ ೨೦ ರಿಂದ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ  ಹುರಿದು ಅದೇ ತಟ್ಟೆಗೆ ವರ್ಗಾಯಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದನ್ನು ತಣಿಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತವಕ್ಕೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಖರ್ಜುರವನ್ನು ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು ನಂತರ ಅದನ್ನು ಬೇರೆ ತಟ್ಟೆಯಲ್ಲಿ ತಣಿಯಲು ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಖರ್ಜುರ ಒಂದು ಬಿಟ್ಟು ಬೇರೆ ಎಲ್ಲ ಹುರಿದ  ಡ್ರೈ ಫ್ರೂಟ್ ಅನ್ನು  ನುಣ್ಣಗೆ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಖರ್ಜುರವನ್ನು ಮಾತ್ರ ನುಣ್ಣಗೆ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಪುಡಿ ಮಾಡಿದ ಎಲ್ಲ ಡ್ರೈ ಫ್ರೂಟ್ ಅನ್ನು ಒಟ್ಟಿಗೆ ಸೇರಿಸಿ ಸ್ವಲ್ಪ ತುಪ್ಪ ಬಳಸಿ ಚೆಂಡಿನಾಕಾರದಲ್ಲಿ ಉಂಡೆ  ಮಾಡಿದರೆ ಡ್ರೈ ಫ್ರೂಟ್ ಲಡ್ಡು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.