Skip to main content

Mysore Pak | ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ | Besan Burfi

Mysore Pak । ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ 


Mother's Recipe is always favourite of any kid. This Recipe of mysore pak is my mother's Speciality. Mysore pak is a famous dessert of India. It is basically originated from Karnataka and it is traditional dish. In Karnataka it is originated in Mysore palace kitchen, so it is named as Mysore pak. Most of the people will prepare this dish for functions and special occasions . It is made up of ghee and gram flour. If your a sweet lover definitely you will like this dish. try it in home.

Ingredients Required :

  • Gram Flour - 1 cup
  • Ghee - 1 and 1/2 cup
  • Sugar - 1 and 1/2 cup
  • Water - 1 glass

Method of Preparation :

  • Initially Take a pan fry Besan/ Gram Flour until raw smell disappears. Shift the Flour to a bowl.
  • Now take same Pan and pour water to it. Once water is heated ( not boiled ), add sugar and mix well.
  • You should boil it for 5 to 7 minutes. But it should not form 1 thread consistency.
  • Now add gram flour little by little and mix them well so that there are no lumps.
  • From now, Continiously stir it.
  • Add Ghee little by little as you stir it. Around 2 tsp at a time.
  • Once the mixture slightly changes it color, and if it comes togetherthen mysore pak is ready.
  • Meanwhile take one plate, apply ghee to it and keep ready.
  • Once Mysore pak is ready shift it to plate , once it reaches room temperature then cut it to the desired shape of your choice.
  • Now Mysore pak is ready to serve. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಕಡ್ಲೆಹುಡಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುಪ್ಪ - ೧ ವರೆ ಕಪ್ 
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೧ ವರೆ ಕಪ್ 
  • ನೀರು - ೧ ಗ್ಲಾಸ್ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಕಡಲೆಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಹುರಿದ ನಂತರ ಅದನ್ನು ಎತ್ತಿಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ನಂತರ  ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ನೀರು ಹಾಕಬೇಕು. ನೀರು ಬಿಸಿ ಆದ ಮೇಲೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಅದು ಸಕ್ಕರೆ ಕರಗಿ ೫ ರಿಂದ ೭ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಕುಡಿಯಬೇಕು. 
  • ಈ ಹಂತದಲ್ಲಿ ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವೇ ಕಡ್ಲೆಹುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡುವಾಗ ಕಡ್ಲೆಹುಡಿ ಗಂಟು ಕಟ್ಟದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಪ್ರತಿ ೨ ರಿಂದ ೩ ನಿಮಷಗಳಿಗೊಮ್ಮೆ ೨ ಟೀ ಚಮಚ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಕೈಯನ್ನು ತೆಗೆಯುವ ಹಾಗಿಲ್ಲ , ತೆಗೆದರೆ ತಳ ಹಿಡಿಯುತ್ತದೆ. 
  • ೨೦ ರಿಂದ ೨೫ ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಎಲ್ಲ ಮಿಶ್ರಣ ಒಟ್ಟಿಗೆ ಬರುತ್ತದೆ ಆಗ ಅದರ ಅರ್ಥ ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎಂದು. 
  • ಬದಿಯಲ್ಲಿ ಒಂದು ತಟ್ಟೆಗೆ ತುಪ್ಪ ಸವರಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ ತಯಾರಾದ ಹಾಗೆ ಅದನ್ನು ಈ ತಟ್ಟೆಗೆ ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದ ಆಕಾರದ್ಲಲಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿದರೆ ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ ಸವಿಯಲು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.