Skip to main content

Mysore Pak | ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ | Besan Burfi

Mysore Pak । ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ 


Mother's Recipe is always favourite of any kid. This Recipe of mysore pak is my mother's Speciality. Mysore pak is a famous dessert of India. It is basically originated from Karnataka and it is traditional dish. In Karnataka it is originated in Mysore palace kitchen, so it is named as Mysore pak. Most of the people will prepare this dish for functions and special occasions . It is made up of ghee and gram flour. If your a sweet lover definitely you will like this dish. try it in home.

Ingredients Required :

  • Gram Flour - 1 cup
  • Ghee - 1 and 1/2 cup
  • Sugar - 1 and 1/2 cup
  • Water - 1 glass

Method of Preparation :

  • Initially Take a pan fry Besan/ Gram Flour until raw smell disappears. Shift the Flour to a bowl.
  • Now take same Pan and pour water to it. Once water is heated ( not boiled ), add sugar and mix well.
  • You should boil it for 5 to 7 minutes. But it should not form 1 thread consistency.
  • Now add gram flour little by little and mix them well so that there are no lumps.
  • From now, Continiously stir it.
  • Add Ghee little by little as you stir it. Around 2 tsp at a time.
  • Once the mixture slightly changes it color, and if it comes togetherthen mysore pak is ready.
  • Meanwhile take one plate, apply ghee to it and keep ready.
  • Once Mysore pak is ready shift it to plate , once it reaches room temperature then cut it to the desired shape of your choice.
  • Now Mysore pak is ready to serve. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಕಡ್ಲೆಹುಡಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುಪ್ಪ - ೧ ವರೆ ಕಪ್ 
  • ಸಕ್ಕರೆ - ೧ ವರೆ ಕಪ್ 
  • ನೀರು - ೧ ಗ್ಲಾಸ್ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಕಡಲೆಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. ಹುರಿದ ನಂತರ ಅದನ್ನು ಎತ್ತಿಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ನಂತರ  ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ನೀರು ಹಾಕಬೇಕು. ನೀರು ಬಿಸಿ ಆದ ಮೇಲೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಅದು ಸಕ್ಕರೆ ಕರಗಿ ೫ ರಿಂದ ೭ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಕುಡಿಯಬೇಕು. 
  • ಈ ಹಂತದಲ್ಲಿ ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವೇ ಕಡ್ಲೆಹುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡುವಾಗ ಕಡ್ಲೆಹುಡಿ ಗಂಟು ಕಟ್ಟದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಪ್ರತಿ ೨ ರಿಂದ ೩ ನಿಮಷಗಳಿಗೊಮ್ಮೆ ೨ ಟೀ ಚಮಚ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಕೈಯನ್ನು ತೆಗೆಯುವ ಹಾಗಿಲ್ಲ , ತೆಗೆದರೆ ತಳ ಹಿಡಿಯುತ್ತದೆ. 
  • ೨೦ ರಿಂದ ೨೫ ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಎಲ್ಲ ಮಿಶ್ರಣ ಒಟ್ಟಿಗೆ ಬರುತ್ತದೆ ಆಗ ಅದರ ಅರ್ಥ ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎಂದು. 
  • ಬದಿಯಲ್ಲಿ ಒಂದು ತಟ್ಟೆಗೆ ತುಪ್ಪ ಸವರಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ ತಯಾರಾದ ಹಾಗೆ ಅದನ್ನು ಈ ತಟ್ಟೆಗೆ ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದ ಆಕಾರದ್ಲಲಿ ತುಂಡು ಮಾಡಿದರೆ ಮೈಸೂರ್ ಪಾಕ್ ಸವಿಯಲು ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...