Skip to main content

Dhokla | Gurathi Dhokla | ಧೋಕ್ಲಾ

Dhokla | ದೋಕ್ಲ 


Dhokla is originated from Gujarat. It can be a breakfast recipe or snacks recipe. It is very taste and very easy to prepare and ingredients are very easily available in your kitchen. If guest comes immediately you can prepare this recipe.   There are Muliple Varieties of Dhokla's.

Ingredients required :

  • Besan flour (Gram flour) : 1 cup
  • Rava - 1 1/2 tbsp
  • Salt - As per the taste
  • Sugar - 1tsp
  • Grated ginger - 1 inch
  • Turmeric Powder - 1/4 tsp
  • Oil - 3 Tbsp
  • Curd - 1/2 cup
  • Water - As per the requirement
  • Lemon Juice - 1/2 tsp
  • Eno Salt - 1 tsp
  • Mustrad seeds - 1 tsp
  • Curry leaves - 5 to 6
  • Hing - 1/4 tsp
  • Sugar water - 1/2 cup 
  • Green chilli - 1 finely chopped
  • Grated Coconut - 2 Tbsp

Method of Preparation : 

  • Initially take a bowl, place sieve on that, add  besan flour (Gram flour ), rava then sieve it to bowl.
  • Now add salt, sugar, grated ginger, turmeric, oil and curd, mix them well.
  • In this stage add water little by little and mix it well so there are lumps, finally  it should reach running consistency.
  • Once it comes to running consistency add lemon juice to it. 
  • Rest it for 10 min.
  • After 10 min add eno salt and mix them well, do not over mix if you over mixit would not pluff.
  • Now grease the bowl using oil, then pour the batter to the bowl. 
  • Now keep your steamer ready once steamer is hot, place the bowl in it.
  • Allow it to steam for around 20 to 25 min. After this take fork or knife and check whether dhokla is ready. If knife/ Fork comes out clean, Dhokla is ready, or else Cook for another 5 minutes.
  • To prepare tadka, take a pan, add oil, once oil is hot,  add mustard seeds, hing, curry leaves , split green chills and fry them well. 
  • Once it is done add sugar water to it and close the lid and switch off the flame.
  • Demould Dhokla, cut then to square shape.
  • Pour tadka on cooked dhokla and put some shredded coconut upon it. 
  • Now dhokla is ready to serve.
  • Serve dhokla with green chutney/ tomato ketchup or Sweet chutney.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಕಡ್ಲೆ ಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ರವ - ೧ ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಸಕ್ಕರೆ - 1 ಟೀ ಚಮಚ
  • ತುರಿದ ಶುಂಠಿ - ೧ ಇಂಚು 
  • ಅರಶಿನ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - 3 ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಮೊಸರು - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಲಿಂಬೆ ರಸ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • eno ಉಪ್ಪು  - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು ಎಸಳು - ೫ ರಿಂದ ೬
  • ಇಂಗು - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಕ್ಕರೆ ನೀರು -  ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಹಸಿಮೆಣಸು - ೧ ಸಣ್ಣಕ್ಕೆ ಹಚ್ಚಿರುವುದು 
  • ತೆಂಗನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬೌಲ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಕಡ್ಲೆಹಿಟ್ಟು, ರವ ಜರಡಿ ಹಿಡಿಯಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಉಪ್ಪು, ಸಕ್ಕರೆ, ತುರಿದ ಶುಂಠಿ, ಅರಶಿನ, ಎಣ್ಣೆ ಮತ್ತು ಮೊಸರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಗಂಟು ಬಾರದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ರನ್ನಿಂಗ್ ಕನ್ಸಿಸ್ಟೆನ್ಸಿ ಬರಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಲಿಂಬೆ ರಸ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿದರೆ ಮಿಶ್ರಣ ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಅದನ್ನು ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹಾಗೆ ಬಿಡಬೇಕು. 
  • ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ eno ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ . ಜಾಸ್ತಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಡಿ ಹಾಗೆ ಮಾಡಿದರೆ ಅದ್ರ ಪ್ಲ್ಯೂಫಿನ್ಸ್ ಹೋಗುತದೆ. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಸವರಿ ಅದಕ್ಕೆ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಹೊಯ್ಯಬೇಕು.  
  • ಹಬೆಗೆ ಪಾತ್ರ ಇಡಬೇಕು. ಅದು ಸ್ವಲ್ಪ ಬಿಸಿ ಆದ ಮಿಶ್ರಣದ ಪಾತ್ರವನ್ನು ಅದರ ಒಳಗೆ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ೨೦ ರಿಂದ ೨೫ ನಿಮಷಗಳ ಬೇಯಿಸಿದರೆ ದೋಕ್ಲ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ತಡ್ಕ ತಯಾರು  ಮಾಡಲು ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಎಣ್ಣೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಇಂಗು, ಕರಿಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು, ಹಸಿಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ಸಕ್ಕರೆ ನೀರನ್ನು ಹಾಕಿ ಮುಚಿಇಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಆ ಒಗ್ಗರಣೆಯನ್ನು ದೋಕ್ಲದ ಮೇಲೆ ಹೊಯ್ದರೆ ಧೋಕ್ಲಾ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.