Skip to main content

Carrot - Cauliflower Stuffed parantha / Parota / Paranta

Carrot - Cauliflower Stuffed Parantha 


Parantha is famous dish in diffrent region of India. Its prepared using different ways. There are stuffed parantha's which are prepared with different vegetables and differnt masala's in it. Carrot-Cauliflower parantha is a simple parantha with very basic item, but yet very delicious. Its simple to prepare and very healthy one. Its just mix of carrot, cauliflower, green chillies, ginger and coriander leaves with salt.

Ingredients required :

  • Wheat flour - 1 cup
  • Salt - As per the taste 
  • Water - As per the requirement
  • Oil - 3 tbsp
  • Grated Carrot - 1 cup
  • Grated Cauliflower - 1 cup 
  • Grated Ginger - 1.5 inch 
  • Green chilies - 2 to 3 (Finely Chopped)
  • Coriander leaves - 2 tbsp
  • Ghee - 3 tsp

Method of Preparation :

For Dough :

  • Initially take wheat flour in bowl  add salt, oil and mix well.
  • Now add water little by little to prepare soft dough.
  • It should be softer than chapati dough. Now dough is ready.
  • Rest it for at least 20 minutes.

For Stuffing :

  • Take a pan, heat the pan once pan is heated add oil to it.
  • once oil is heated add grated carrot and fry for 1 minute.
  • Now add grated cauliflower and fry for a minute.
  • Then add Grated ginger, green chillis mix it well and fry for 30 seconds
  • Finally add Coriander leaves and mix them well.
  • Stuffing is ready. Allow it to cool.

For Making Parantha :

  • Take a Small ball sized dough, roll it to small circle.
  • Fill this circle with stuffing. Don't Over fill, it may come out.
  • Seal all the sides well.
  • Flatten the sealed Dough, Dip it in flour and gently Roll it. Do not put over pressure. This make get all the stuffing out.
  • Roll it to a big circle. 
  • Now place tawa on gas, heat it.
  • Place rolled parantha on tawa and cook it from both the sides using ghee / oil / butter.
  • Cooking process should be done in  medium flame.
  • Once the parantha is cooked from both the sides, its ready to serve.
  • Serve it with Curd / pickle  or with any gravy.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ತುರಿದ ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುರಿದ ಕಾಲಿಫ್ಲವರ್ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುರಿದ ಶುಂಠಿ - ೧.೫ ಇಂಚ್ 
  • ಹಸಿಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ - ೨ ರಿಂದ ೩
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ತುಪ್ಪ - ೩ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

ಹಿಟ್ಟು ತಯಾರಿಸಲು ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಗೋದಿಹಿಟ್ಟು, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪನೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಹಿಟ್ಟು ಚಪಾತಿ ಹದಕ್ಕಿಂತ ಸ್ವಲ್ಪ ಮೃದವಾಗಿ ಬಂದರೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎನ್ನದು ಅರ್ಥ.
  • ಅದನ್ನು ೨೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ  ಬಿಡಿ. 

ಹೂರಣ ತಯಾರಿಸುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಕ್ಯಾರಟ್ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ತದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಕಾಲಿಫ್ಲವರ್, ಹಾಕಿ ಪುನಃ ಒಂದು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಶುಂಠಿ, ಹಸಿಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಂಡರೆ ಹೂರಣ ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಬಿಸಿ ಆರಲು ಬಿಡಿ. 

ಪರಾಟ ತಯಾರು ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಸಣ್ಣ ಚೆಂಡಿನಾಕಾರದಲ್ಲಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ತೆಗೆದುಕೊಂಡು, ವೃತ್ತಾಕಾರದಲ್ಲಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಅದರಲ್ಲಿ ತಯಾರಿಸಿದ ಹೂರಣವನ್ನು ಹಾಕಬೇಕು. ತುಂಬಾ ಹೂರಣ ತುಂಬಿಸಬಾರದು, ಜಾಸ್ತಿ ತುಂಬಿಸಿದರೆ ಅದು ಹೂರಣದಿಂದ ಹೊರಗೆ ಬರುತ್ತದೆ. 
  • ಈಗ ಅದರ ಬದಿ ಬದಿ ಸೀಲ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದನ್ನು ಫ್ಲಾಟ್ ಮಾಡಿ ಅದನ್ನು ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟಿನಲ್ಲಿ ಹುರುಳಿಸಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. ಜಾಸ್ತಿ ಪ್ರೆಷರ್ ಹಾಕಬಾರದು. ಹಾಕಿದರೆ ಹೂರಣ ಹೊರಗೆ ಬರುತ್ತದೆ. 
  • ಈಗ ಪರಾಟಾವನ್ನು ದೊಡ್ಡ ವೃತ್ತಾಕಾರದ ಆಕಾರದಲ್ಲಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತವ ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಟ್ಟು,  ತವ ಬಿಸಿಯಾದಮೇಲೆ  ತಯಾರಿಸಿದ ಪರಾಟಾವನ್ನು ೨ ಬದಿ ತುಪ್ಪ/ ಎಣ್ಣೆ/ ಬೆಣ್ಣೆಯಿಂದ ಬೇಯಿಸಿದರೆ ಪರಾಟ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಈ ಪರಾಟವನ್ನು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ ಅಥವಾ ಮೊಸರು ಜೊತೆ ತಿಂದರೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತ್ತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...