Skip to main content

Carrot - Cauliflower Stuffed parantha / Parota / Paranta

Carrot - Cauliflower Stuffed Parantha 


Parantha is famous dish in diffrent region of India. Its prepared using different ways. There are stuffed parantha's which are prepared with different vegetables and differnt masala's in it. Carrot-Cauliflower parantha is a simple parantha with very basic item, but yet very delicious. Its simple to prepare and very healthy one. Its just mix of carrot, cauliflower, green chillies, ginger and coriander leaves with salt.

Ingredients required :

  • Wheat flour - 1 cup
  • Salt - As per the taste 
  • Water - As per the requirement
  • Oil - 3 tbsp
  • Grated Carrot - 1 cup
  • Grated Cauliflower - 1 cup 
  • Grated Ginger - 1.5 inch 
  • Green chilies - 2 to 3 (Finely Chopped)
  • Coriander leaves - 2 tbsp
  • Ghee - 3 tsp

Method of Preparation :

For Dough :

  • Initially take wheat flour in bowl  add salt, oil and mix well.
  • Now add water little by little to prepare soft dough.
  • It should be softer than chapati dough. Now dough is ready.
  • Rest it for at least 20 minutes.

For Stuffing :

  • Take a pan, heat the pan once pan is heated add oil to it.
  • once oil is heated add grated carrot and fry for 1 minute.
  • Now add grated cauliflower and fry for a minute.
  • Then add Grated ginger, green chillis mix it well and fry for 30 seconds
  • Finally add Coriander leaves and mix them well.
  • Stuffing is ready. Allow it to cool.

For Making Parantha :

  • Take a Small ball sized dough, roll it to small circle.
  • Fill this circle with stuffing. Don't Over fill, it may come out.
  • Seal all the sides well.
  • Flatten the sealed Dough, Dip it in flour and gently Roll it. Do not put over pressure. This make get all the stuffing out.
  • Roll it to a big circle. 
  • Now place tawa on gas, heat it.
  • Place rolled parantha on tawa and cook it from both the sides using ghee / oil / butter.
  • Cooking process should be done in  medium flame.
  • Once the parantha is cooked from both the sides, its ready to serve.
  • Serve it with Curd / pickle  or with any gravy.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ತುರಿದ ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುರಿದ ಕಾಲಿಫ್ಲವರ್ - ೧ ಕಪ್ 
  • ತುರಿದ ಶುಂಠಿ - ೧.೫ ಇಂಚ್ 
  • ಹಸಿಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ - ೨ ರಿಂದ ೩
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ತುಪ್ಪ - ೩ ಟೀ ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

ಹಿಟ್ಟು ತಯಾರಿಸಲು ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಗೋದಿಹಿಟ್ಟು, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪನೇ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಹಿಟ್ಟು ಚಪಾತಿ ಹದಕ್ಕಿಂತ ಸ್ವಲ್ಪ ಮೃದವಾಗಿ ಬಂದರೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎನ್ನದು ಅರ್ಥ.
  • ಅದನ್ನು ೨೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ  ಬಿಡಿ. 

ಹೂರಣ ತಯಾರಿಸುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಕ್ಯಾರಟ್ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ತದನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಕಾಲಿಫ್ಲವರ್, ಹಾಕಿ ಪುನಃ ಒಂದು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಶುಂಠಿ, ಹಸಿಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಂಡರೆ ಹೂರಣ ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಬಿಸಿ ಆರಲು ಬಿಡಿ. 

ಪರಾಟ ತಯಾರು ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಸಣ್ಣ ಚೆಂಡಿನಾಕಾರದಲ್ಲಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ತೆಗೆದುಕೊಂಡು, ವೃತ್ತಾಕಾರದಲ್ಲಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಅದರಲ್ಲಿ ತಯಾರಿಸಿದ ಹೂರಣವನ್ನು ಹಾಕಬೇಕು. ತುಂಬಾ ಹೂರಣ ತುಂಬಿಸಬಾರದು, ಜಾಸ್ತಿ ತುಂಬಿಸಿದರೆ ಅದು ಹೂರಣದಿಂದ ಹೊರಗೆ ಬರುತ್ತದೆ. 
  • ಈಗ ಅದರ ಬದಿ ಬದಿ ಸೀಲ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದನ್ನು ಫ್ಲಾಟ್ ಮಾಡಿ ಅದನ್ನು ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟಿನಲ್ಲಿ ಹುರುಳಿಸಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. ಜಾಸ್ತಿ ಪ್ರೆಷರ್ ಹಾಕಬಾರದು. ಹಾಕಿದರೆ ಹೂರಣ ಹೊರಗೆ ಬರುತ್ತದೆ. 
  • ಈಗ ಪರಾಟಾವನ್ನು ದೊಡ್ಡ ವೃತ್ತಾಕಾರದ ಆಕಾರದಲ್ಲಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತವ ಗ್ಯಾಸ್ ಮೇಲೆ ಇಟ್ಟು,  ತವ ಬಿಸಿಯಾದಮೇಲೆ  ತಯಾರಿಸಿದ ಪರಾಟಾವನ್ನು ೨ ಬದಿ ತುಪ್ಪ/ ಎಣ್ಣೆ/ ಬೆಣ್ಣೆಯಿಂದ ಬೇಯಿಸಿದರೆ ಪರಾಟ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಈ ಪರಾಟವನ್ನು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ ಅಥವಾ ಮೊಸರು ಜೊತೆ ತಿಂದರೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತ್ತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.