Skip to main content

Veg Cutlet | ತರಕಾರಿ ಕಟ್ಲೇಟ್ | Vegetable cutlet without onion and garlic

Veg Cutlet | ತರಕಾರಿ ಕಟ್ಲೇಟ್ 


Vegetable cutlet is a very famous street food as well as restaurant food of India. Vegetable cutlet is prepared in different ways. Every house hold has its own recipe of Vegetable cutlet based on their families taste. Multiple varieties of vegetables can be added to this recipe based on the availability of vegetables. If you have fuzzy eaters at home, then this can be the best recipe incorporate Vegetables. Cutlet can be the best snack to be served in the evening, as well as in parties. Vegetable cutlet can also be shallow fried to make it more healthier. Hence this recipe doesn’t include any onion or garlic, this can also be consumed during vrat. For binding, Rice flour also can be used instead of cornflour and maida to make it more healthier.

Ingredients required : 

  • Boiled Potato - 2
  • Grated Carrot - 1 
  • Green piece - 1 tbsp
  • Sweet Corn - 1 tbsp
  • Chopped ginger -  1 inch
  • Coriander leaves - 1 tbsp
  • Garam masala - 1 tsp
  • Chat masala - 1 tsp
  • Coriander powder - 1 tsp
  • Cumin powder - 1 tsp
  • Red chilli powder - 1 tsp
  • Bread crumbs - 1 cup
  • Salt - As per the taste
  • Maida - 3 tsp
  • Corn flour  - 1 tsp
  • Oil - for deep frying
  • Water - As per your requirment

Preparation Time : 15 minutes      Cooking  Time : 20 minutes    Serving : 4 person ( 2 per each)

Method of Preparation :

  • Initially take a bowl add boiled potato and mash it.
  • Now add carrot, green piece, sweet corn, ginger, coriander leaves, red chili powder, garam masala, chat masala, coriander powder, cumin powder, salt and mix well.
  • Add  1 to 2 tsp bread crumbs to reduce the moisture in dough so that all the vegetables will mix together. Now vegetable mixture is ready.
  • Now to prepare batter take a bowl, add maida, corn flower, salt, water and mix well.
  • The consistency should be thick milk. so that  batter ready.
  • Next keep oil for deep fry, meanwhile take vegetable mix and make it ball size and press to get flat round shape.
  • Now dip that mixture in batter and roll in bread crumbs.
  • If oil is heated you can deep fry the vegetable mixture, once it turns to golden brown. Cutlet is ready to serve. 
Note:
  • You can use any other vegetables to this recipe.
  • You can serve this recipe with chutney and  tomato sauce. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಬೇಯಿಸಿದ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ - ೨
  • ತುರಿದ ಕ್ಯಾರಟ್ - ೧
  • ಬಟಾಣಿ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಸಿಹಿ ಜೋಳ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಶುಂಠಿ - ೧ ಇಂಚ್ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಗರಂಮಸಾಲ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಅಚ್ಚ ಕಾರದ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ದನಿಯ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ ಪುಡಿ - ೧ ಟೆಡ್ ಚಮಚ 
  • ಬ್ರೆಡ್ ಪುಡಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 
  • ಮೈದಾ - ೩ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ಕರಿಯಲು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮ್ಯಾಶ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ಕ್ಯಾರಟ್, ಬಟಾಣಿ, ಕಾರ್ನ್, ಶುಂಠಿ, ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು, ಅಚ್ಚ ಕರದ ಪುಡಿ, ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ, ಜೀರಿಗೆ ಪುಡಿ, ದನಿಯ ಪುಡಿ, ಗರಂಮಸಾಲ ಪುಡಿ, ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್  ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಇದೆ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ಬ್ರೆಡ್ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳಬೇಕು. ಇದರಿಂದ ಎಲ್ಲಾ ತರಕಾರಿಗಳು ಚೆನಾಗ್ಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಆಗಿ ಒಟ್ಟಿಗೆ ಕೂಡಿಕೊಳ್ಳುತ್ತದೆ. ಈಗ ತರಕಾರಿ ಮಿಶ್ರಣ ತಯಾರಾಗಿದೆ,
  • ನಂತರ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಮೈದಾ, ಕಾರ್ನ್ ಫ್ಲೋರ್, ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಆ ಮಿಶ್ರಣ ದಪ್ಪ ಹಾಲಿನ ತಾರಾ ಇರಬೇಕು. ಈಗ ಪದರಕ್ಕೆ ಬೇಕಾದ ಮಿಶ್ರಣ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಈಗ ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಲಬೇಕೆ. ಅದರೊಟ್ಟಿಗೆ ಸೈಡ್ ಅಲ್ಲಿ ತರಕಾರಿ  ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಚೆಂಡಿನ ಆಕಾರ ಮಾಡಿ ಅದನ್ನು ಚಟ್ಟೆ ಮಾಡಿ ಪದರಕ್ಕೆ ಮಾಡಿಟ್ಟ ಮಿಶ್ರಣದಲ್ಲಿ ಅದ್ದಿ ಬ್ರೆಡ್ ಪುಡಿಯಲ್ಲಿ ರೋಲ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದರೆ ಅದಕ್ಕೆ ಇದನ್ನು ಹಾಕಿ, ಕೆಂಪಗೆ ಆಗುವ ತನಕ ಕರಿದರೆ ತರಕಾರಿ ಕಟ್ಲೇಟ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
ಸೂಚನೆ : 
  • ಈ ಕಟ್ಲೇಟ್ ಮಾಡಲು ಇದಕ್ಕೆ ನಿಮ್ಮ ಹತ್ರ ಇರುವ ಬೇರೆ ತರಕಾರಿಗಳು ಹಾಕಿಕೊಳ್ಳಬೋಹುದು. 
  • ಇದನ್ನು ಚಟ್ನಿ ಅಥವಾ ಟೊಮೇಟೊ ಸಾಸ್ ಜೊತೆ ತಿನ್ನಲು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತ್ತದೆ. 


Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,...

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...