Skip to main content

Ivy Gourd - Cashew Curry | ಮದುವೆ ಮನೆ ಶೈಲಿಯ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ-ಗೋಡಂಬಿ(ಗೇರುಬೀಜ) ಪಲ್ಯ

Ivy Gourd - Cashew Curry | ಮದುವೆ ಮನೆ ಶೈಲಿಯ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ-ಗೋಡಂಬಿ(ಗೇರುಬೀಜ) ಪಲ್ಯ


Ivy gourd - cashew palya is a famous dish prepared in function of (mangalore-udupi (south karnataka) region. Due to high water content in ivygourd it helps to reduce constipation. Due to this its good for pregnant womens.

This Palya is a mixture of ivygourd and cahew fried with spices and cooked with water.


Ingredients required :
  • Ivy gourd - 1/4 kg
  • Cashew - 1/4 cup
  • Red chilli - 4
  • Grated Coconut - 5 to 6 tbsp
  • Coriander seeds - 1/2 tsp
  • Cumin seeds - 1/2 tsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Turmeric powder - 1/4 tsp
  • Urad dal - 1/4 tsp
  • Oil - 2 tbsp
  • Curry leaves -  3 to 4 leaves 
  • Jaggery - 1 tsp
  • Salt - As per the taste 
  • Water - As per your requirement

Method of Preparation:

  • Soak the cashew in water for 10 minutes.
  • Mean while take a mixi jar, add coconut, redchillis, coriander seeds and cumin seeds make a fine masala powder without water.
  • Now take a pan add oil to it, once oil is heated add mustard seeds and red chilli.
  • When mustard seeds starts sputtering add urud dal and  curry leaves , fry for 30 seconds. 
  • Now add ivy gourd and fry it for 2 min. 
  • In this stage add cashew, fry for 1 minute and add turmeric powder, Jaggery and water to cook
  • Close the pan with lid and cook for 5 minutes. After 5 minutes add salt and mix well
  • If water is required to cook we have to add then leave it to cook. it will take 15 minutes.
  • Once it is cooked add the masala powder which we made and mix well
  • Close the lid and cook it for 2 to 3 minutes.
  • Now Ivy gourd - cashew curry  ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ತೊಂಡೆಕಾಯಿ - ೧/೪ ಕೆಜಿ 
  • ಗೋಡಂಬಿ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಒಣ ಮೆಣಸಿನ ಕಾಯಿ - ೪
  • ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೫ ರಿಂದ ೬ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಹಳದಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಎಸಳು - ೪ ರಿಂದ ೫
  • ಬೆಲ್ಲ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಗೋಡಂಬಿಯನ್ನು ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ನೀರಿಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರನ್ನು ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ತೆಂಗಿನ ಕಾಯಿ ತುರಿ, ೨ ಕೆಂಪುಮೆಣಸು, ಜೀರಿಗೆ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಹಾಕಿ ನೀರು ಹಾಕದೆ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ , ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ಮೇಲೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಕೆಂಪುಮೆಣಸು  ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಸಾಸಿವೆ ಚಿಟಪಟ ಅಂದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಅದಕ್ಕೆ ಉದ್ದಿನಬೆಳೆ, ಕರಿಬೇವಿನ ಎಸಳು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈ ಹಂತದಲ್ಲಿ  ಗೋಡಂಬಿ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಅರಶಿನ, ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ಬೇಯಲು ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ೫ ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಬೇಯಲು ನೀರು ಬೇಕಾದರೆ ಹಾಕಿ ೧೫ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ರುಬ್ಬಿಕೊಂಡ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ೨ ನಿಮಷಗಳ ಬೇಯಿಸಿದರೆ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ - ಗೋಡಂಬಿ ಪಲ್ಯ ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,...

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...