Skip to main content

Ivy Gourd - Cashew Curry | ಮದುವೆ ಮನೆ ಶೈಲಿಯ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ-ಗೋಡಂಬಿ(ಗೇರುಬೀಜ) ಪಲ್ಯ

Ivy Gourd - Cashew Curry | ಮದುವೆ ಮನೆ ಶೈಲಿಯ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ-ಗೋಡಂಬಿ(ಗೇರುಬೀಜ) ಪಲ್ಯ


Ivy gourd - cashew palya is a famous dish prepared in function of (mangalore-udupi (south karnataka) region. Due to high water content in ivygourd it helps to reduce constipation. Due to this its good for pregnant womens.

This Palya is a mixture of ivygourd and cahew fried with spices and cooked with water.


Ingredients required :
  • Ivy gourd - 1/4 kg
  • Cashew - 1/4 cup
  • Red chilli - 4
  • Grated Coconut - 5 to 6 tbsp
  • Coriander seeds - 1/2 tsp
  • Cumin seeds - 1/2 tsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Turmeric powder - 1/4 tsp
  • Urad dal - 1/4 tsp
  • Oil - 2 tbsp
  • Curry leaves -  3 to 4 leaves 
  • Jaggery - 1 tsp
  • Salt - As per the taste 
  • Water - As per your requirement

Method of Preparation:

  • Soak the cashew in water for 10 minutes.
  • Mean while take a mixi jar, add coconut, redchillis, coriander seeds and cumin seeds make a fine masala powder without water.
  • Now take a pan add oil to it, once oil is heated add mustard seeds and red chilli.
  • When mustard seeds starts sputtering add urud dal and  curry leaves , fry for 30 seconds. 
  • Now add ivy gourd and fry it for 2 min. 
  • In this stage add cashew, fry for 1 minute and add turmeric powder, Jaggery and water to cook
  • Close the pan with lid and cook for 5 minutes. After 5 minutes add salt and mix well
  • If water is required to cook we have to add then leave it to cook. it will take 15 minutes.
  • Once it is cooked add the masala powder which we made and mix well
  • Close the lid and cook it for 2 to 3 minutes.
  • Now Ivy gourd - cashew curry  ready to serve.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ತೊಂಡೆಕಾಯಿ - ೧/೪ ಕೆಜಿ 
  • ಗೋಡಂಬಿ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಒಣ ಮೆಣಸಿನ ಕಾಯಿ - ೪
  • ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೫ ರಿಂದ ೬ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಹಳದಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವಿನ ಎಸಳು - ೪ ರಿಂದ ೫
  • ಬೆಲ್ಲ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಗೋಡಂಬಿಯನ್ನು ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ನೀರಿಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರನ್ನು ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ತೆಂಗಿನ ಕಾಯಿ ತುರಿ, ೨ ಕೆಂಪುಮೆಣಸು, ಜೀರಿಗೆ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಹಾಕಿ ನೀರು ಹಾಕದೆ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಒಂದು ಪಾನ್ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ , ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ಮೇಲೆ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಕೆಂಪುಮೆಣಸು  ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಸಾಸಿವೆ ಚಿಟಪಟ ಅಂದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಅದಕ್ಕೆ ಉದ್ದಿನಬೆಳೆ, ಕರಿಬೇವಿನ ಎಸಳು ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ ಹಾಕಿ ೨ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈ ಹಂತದಲ್ಲಿ  ಗೋಡಂಬಿ ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಅರಶಿನ, ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ಬೇಯಲು ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ೫ ನಿಮಷಗಳ ನಂತರ ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಬೇಯಲು ನೀರು ಬೇಕಾದರೆ ಹಾಕಿ ೧೫ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಯಿಸಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ರುಬ್ಬಿಕೊಂಡ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ ೨ ನಿಮಷಗಳ ಬೇಯಿಸಿದರೆ ತೊಂಡೆಕಾಯಿ - ಗೋಡಂಬಿ ಪಲ್ಯ ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...

Kokum Rasam

Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe  । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ    Avalakki pakoda or Poha pakoda is very easy and instant recipe. Morning i was doing gojju avalakki at that time soaked avalakki became more so got this idea immediately and tried the recipe. It came so well. When guest comes to your home quickly you can prepare this recipe it is very easy and very tasty too. definitely they will like. here i have taken thick poha, if you want you can replace it to thin or medium poha too. You can have this with rasam or as evening snacks. It is very tasty to have with chutney or sauce.  Ingredients Required : Poha / Avalakki / Flattened rice (Thick ) - 1 cup Onion - 2 Gram flour - 1 cup Rice flour - 1/4 cup Red chili powder - 2 tsp Coriander leaves - 2 tsp  Salt - As per the taste  Water - As per the requirement Oil - Deep frying  Method of Preparation : Initially soak a...