Skip to main content

Rasam Powder | ಸಾರಿನ ಪುಡಿ | Saaru powder | Karnataka Style Rasam powder

Rasam Powder / ಸಾರಿನ ಪುಡಿ 


Ingredients Required

  • Redchilli - 7 to 8
  • Coriander seeds - 1 cup
  • Cumin Seeds - 1/2 cup
  • Fenugreek seeds/ Methi seeds - 1/4 cup
  • Oil - 2 tbsp
  • Asafoetida - 1 tsp

Method of Preparation

  • Take a pan, add 1 to 2 tsp of oil to it. Once oil is heated add redchillies to it and fry them for a minute.

  • Now keep the chillies aside to cool.
  • In the same pan add Methi seeds and Cumin seeds and fry them for 30 seconds.

  • Now add coriander seeds to the same pan and fry them all together for a minute.

  • Keep the fried mixture aside to cool down.
  • Once they cool down put redchillies, fried mixture and Asafoetida to a mixer jar.

  • Now grind them all to fine powder.
  • Rasam powder is ready, this can be stored in refrigerator for a year.
  • Rasam powder can be stored in regular temperatiure for atleast 3 to 4 months.





ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಕೆಂಪುಮೆಣಸು - ೭ ರಿಂದ ೮
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧/೨ ಕಪ್  
  • ಮೆಂತೆ - ೧/೪ ಕಪ್ 
  • ಇಂಗು - ೧ ಟೀ ಸ್ಪೂನ್  
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ೨ ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಎಣ್ಣೆ ಕಾದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕಿ ಕೆಂಪುಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ಒಂದು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. ಈಗ ಅದನ್ನು ಪಾತ್ರದಿಂದ ತೆಗೆದು ಸೈಡ್ ಅಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಇವಾಗ ಅದೇ ಪಾತ್ರಕ್ಕೆ ಮೆಂತೆ ಮತ್ತು ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಿ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದುಕೊಳ್ಳಿ. ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಹಾಕಿ ಪುನಃ ೩೦ ಸೆಕೆಂಡುಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿದು ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ. 
  • ಹುರಿದ ಪದಾರ್ಥಗಳು ಬಿಸಿ ಆರಲು ಬಿಡಿ. 
  • ಈಗ ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರ್ ತೆಗೆದು ಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಹುರಿದಿಟ್ಟುಕೊಂಡ ಮೆಣಸು, ಮೆಂತೆ, ಜೀರಿಗೆ, ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಮತ್ತು ಅದ್ದಕೆ ಇಂಗು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಿ. 
  • ಈಗ ಸಾರಿನ ಪುಡಿ ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ. 
  • ಇದನ್ನು ಫ್ರಿಡ್ಜ್ ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟರೆ ೧ ವರ್ಷ ಇಡಬಹುದು. 
  • ಹೊರಗೆ ಇಡುವುದಾದರೆ ೩ ರಿಂದ ೪ ತಿಂಗಳುಗಳ ಕಾಲ ಇಡಬೊಹುದು. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...