Skip to main content

Mixed Veg Gravy | ಮಿಶ್ರ ತರಕಾರಿಗಳ ಸಾಗು | South indian style gravy | Mixed Tarakari Palya


Mixed Veg Gravy | ಮಿಶ್ರ ತರಕಾರಿಗಳ ಸಾಗು


    Ingredients Required

  • Cucumber - 1/2 cup
  • Potato - 1/2 cup
  • Mixed Vegetable or carrot and raddish - 1 cup
  • Capsicum - 1/2 cup
  • Bengal Roasted Gram - 1 tbsp
  • Curry Leaves - 1 tsp
  • Red Chilli powder - 1 tsp
  • Vangibath Powder - 1 tsp
  • Salt - As per the taste
  • Turmeric powder - 1/2 tsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Oil - 2 Tbsp
  • Asafoetida - 1/4 tsp
  • Jaggery - 2 tsp
  • Coriander leaves - 2 tbsp
  • Water - As much as required

   Method of preparation


  • Crush the bengal gram using motor and pessel or using mixer grinder.
                  
  • Take a pan add oil to it. Once oil is heated add mustard seeds and curry leaves to it.
                  
  • As soon as mustard seeds splutters, add chopped potato and fry it for 2 to 3 minutes.
                 
  • Now add Mixed Vegetables and fry it for 2 to 3 minutes.
                
  • Now add capsicum and fry it for a minute.
               
  • At this stage add turmeric powder,chilli powder and Asafoetida, mix them well.
              
              
              
  • Now add cucumber and mix them well, then add salt to taste and Vangibath powder.
              
  • At this stage add water based on the consistency required.
              

  • Now add jaggery and crushed bengal gram powder, mix them well.
  • Then add coriander leaves and mix them well.    

             


  • Cook this mixture for 7 to 8 minute, with closed lid.

            
  • Now Hot and tasty Mixed Veg Gravy or saagu is ready to serve.
  • This can be served with rice and roti.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಮುಳ್ಳು ಸೌತೆ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಆಲೂಗಡ್ಡೆ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಕ್ಯಾರಟ್ ಮತ್ತು ಮೂಲಂಗಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಕ್ಯಾಪ್ಸಿಕಂ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಪುಟಾಣಿ ಕಾಳು - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಖಾರದ ಪುಡಿ -  ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಅರಶಿನ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ವಾಂಗೀಬಾತ್ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಇಂಗು - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಕುಟ್ಟಾಣಿಯಲ್ಲಿ ಪುಟಾಣಿ ಕಾಳನ್ನು ಕುಟ್ಟಿ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
  •  ಒಂದು ಬಾಣಲೆಯನ್ನು ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ ಮತ್ತು ಕರಿಬೇವು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಹಾಕಿ ಸುಮಾರು ೨ ರಿಂದ ೩ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ಮೂಲಂಗಿ ಮತ್ತು ಕ್ಯಾರಟ್ ಹಾಕಿ ೨ ರಿಂದ ೩ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ತದನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ಕ್ಯಾಪ್ಸಿಕಂ ಹಾಕಿ ಸುಮಾರು ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ಅರಶಿನ ಪುಡಿ, ಖಾರದ ಪುಡಿ ಮತ್ತು ಇಂಗು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ. 
  • ಈಗ ಮುಳ್ಳು ಸೌತೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಇನ್ನು ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ವಾಂಗೀಬಾತ್ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು.
  • ಈಗ ಬೇಕಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ಪುಟಾಣಿ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈ ಮಿಶ್ರಣವನ್ನು ಸುಮಾರು ೭ ರಿಂದ ೮ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಬೇಯಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ರುಚಿಕರವಾದ ಮಿಶ್ರ ತರಕಾರಿಗಳ ಸಾಗು ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಇದ್ದನು ಅನ್ನ ಮತ್ತು ಚಪಾತಿ ಜೊತೆ ನಂಚಿಕೊಂಡು ತಿನ್ನಬಹುದು.  

Comments

Popular posts from this blog

Kokum Rasam

Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...