Skip to main content

Tukkudi / Khara Shankarpoli / Famous Mangalore Snack

Tukkudi / ತುಕ್ಕುಡಿ / Khara Shankarpoli



Ingredients Required:

  • Wheat flour - 1 &1/2 cup
  • Maida - 1/2 cup
  • Sugar powder - 2 tbsp
  • redchilli powder - 2 tsp
  • oil   -  2 tbsp (For mixing)
  • oil     -  for frying
  • salt  -  as per the taste
  • water  - As required 

Method of Preparation:

  • Take a mixing bowl add wheat flour, maida, salt, redchilli powder and sugar powder mix them well so that there are no lumps.
  • Heat 2 tbsp of oil.
  • Mix the heated oil to the mixture and mix it with spoon. once oil cools down then mix them using hands.
  • Check whether all the mixture holds tightly, when it is taken within the fist. Then your mixture is perfect.
  • Now add little by little water and form a dough which is neither too hard nor too soft which has medium texture.
  • Now divide the mixture to equal portioned balls 
  • Roll these balls as similar as we roll for chapati, but not thin as chapatis.
  • Now cut them to square or diamond shape using cutter or knife.
  • Deep fry them in a oil which has medium hot temperature.
  • Fry them until they changes its color to golden brown.
  • Now Tukkudi or is also known as khara shankarpoli is ready.
Note: Tukkudi recipe is authentically made with maida. But we have tried to make them healtheir using atta.

    ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

    • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು -  ೧ & ೧/೨ ಕಪ್ 
    • ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು - ೧/೨ ಕಪ್
    • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
    • ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  
    • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
    • ಎಣ್ಣೆ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ (ಕಲಸಲು )
    • ಎಣ್ಣೆ  - ಕರಿಯಲು 
    • ನೀರು - ಬೆರೆಸಲು  ಬೇಕಾದಷ್ಟು  

    ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

    • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು, ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು , ಖಾರದ ಪುಡಿ, ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ, ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಕೈಯಲ್ಲಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮಾಡಬೇಕು.
    • ಈಗ ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚದಷ್ಟು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು  ಬಿಸಿಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಈ ಬಿಸಿಯಾದ ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ಚಮಚದ ಸಹಾಯದಿಂದ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆಯ ಬಿಸಿ ಸ್ವಲ್ಪ ಆರಿದ ನಂತರ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಒಂದು ಮುಷ್ಠಿ ಹಿಟ್ಟು ಕೈಯಲ್ಲಿ ತೆಗೆದುಕೊಂಡಾಗ  ಅದು ಮುಷ್ಟಿಯ ಆಕಾರ ಪಡೆದುಕೊಂಡರೆ ಹಿಟ್ಟು ಹದವಾಗಿದೆ ಎಂದು ಅರ್ಥ. 
    • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವಾಗಿ ನೀರು ಹಾಕಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಬೇಕು. 
    • ಹಿಟ್ಟು ತುಂಬಾ ಮೃದು ಅಥವಾ ಗಟ್ಟಿಯಾಗಿ ಇರಬಾರದು. ಹದವಾಗಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಬೇಕು. 
    • ಹಿಟ್ಟು ರೆಡಿ ಆದ ನಂತರ  ೫ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಇಡಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಸಮವಾಗಿ  ಉಂಡೆಯನ್ನಾಗಿಸಿ ಅದನ್ನು  ಚಪಾತಿಯಂತೆ ಲಟ್ಟಿಸಬೇಕು. ತುಂಬ ತೆಳುವಾಗಿ ಲಟ್ಟಿಸಬಾರದು. 
    • ಈಗ ಲಟ್ಟಿಸಿದ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಆಯತಾಕಾರಕ್ಕೆ ತುಂಡರಿಸಿಕೊಂಡು ಹದವಾಗಿ ಬಿಸಿಯಾಗಿರುವ ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಕಾಯಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು (ಕರಿಯಬೇಕು ). 
    • ತುಕ್ಕುಡಿ ಕಂದು ಬಣ್ಣಕ್ಕೆ ಬಂದರೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎಂದು ಅರ್ಥ. 
    • ರುಚಿಕರವಾದಂತಹ ತುಕ್ಕುಡಿ ಅಥವಾ ಖಾರ ಶಂಕರಪೋಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

    Comments

    Popular posts from this blog

    Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

     Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

    Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

      Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

    Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

    Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.