Skip to main content

Tukkudi / Khara Shankarpoli / Famous Mangalore Snack

Tukkudi / ತುಕ್ಕುಡಿ / Khara Shankarpoli



Ingredients Required:

  • Wheat flour - 1 &1/2 cup
  • Maida - 1/2 cup
  • Sugar powder - 2 tbsp
  • redchilli powder - 2 tsp
  • oil   -  2 tbsp (For mixing)
  • oil     -  for frying
  • salt  -  as per the taste
  • water  - As required 

Method of Preparation:

  • Take a mixing bowl add wheat flour, maida, salt, redchilli powder and sugar powder mix them well so that there are no lumps.
  • Heat 2 tbsp of oil.
  • Mix the heated oil to the mixture and mix it with spoon. once oil cools down then mix them using hands.
  • Check whether all the mixture holds tightly, when it is taken within the fist. Then your mixture is perfect.
  • Now add little by little water and form a dough which is neither too hard nor too soft which has medium texture.
  • Now divide the mixture to equal portioned balls 
  • Roll these balls as similar as we roll for chapati, but not thin as chapatis.
  • Now cut them to square or diamond shape using cutter or knife.
  • Deep fry them in a oil which has medium hot temperature.
  • Fry them until they changes its color to golden brown.
  • Now Tukkudi or is also known as khara shankarpoli is ready.
Note: Tukkudi recipe is authentically made with maida. But we have tried to make them healtheir using atta.

    ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

    • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು -  ೧ & ೧/೨ ಕಪ್ 
    • ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು - ೧/೨ ಕಪ್
    • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
    • ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  
    • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
    • ಎಣ್ಣೆ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ (ಕಲಸಲು )
    • ಎಣ್ಣೆ  - ಕರಿಯಲು 
    • ನೀರು - ಬೆರೆಸಲು  ಬೇಕಾದಷ್ಟು  

    ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

    • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು, ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು , ಖಾರದ ಪುಡಿ, ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ, ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಕೈಯಲ್ಲಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮಾಡಬೇಕು.
    • ಈಗ ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚದಷ್ಟು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು  ಬಿಸಿಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಈ ಬಿಸಿಯಾದ ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ಚಮಚದ ಸಹಾಯದಿಂದ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆಯ ಬಿಸಿ ಸ್ವಲ್ಪ ಆರಿದ ನಂತರ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಒಂದು ಮುಷ್ಠಿ ಹಿಟ್ಟು ಕೈಯಲ್ಲಿ ತೆಗೆದುಕೊಂಡಾಗ  ಅದು ಮುಷ್ಟಿಯ ಆಕಾರ ಪಡೆದುಕೊಂಡರೆ ಹಿಟ್ಟು ಹದವಾಗಿದೆ ಎಂದು ಅರ್ಥ. 
    • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವಾಗಿ ನೀರು ಹಾಕಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಬೇಕು. 
    • ಹಿಟ್ಟು ತುಂಬಾ ಮೃದು ಅಥವಾ ಗಟ್ಟಿಯಾಗಿ ಇರಬಾರದು. ಹದವಾಗಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಬೇಕು. 
    • ಹಿಟ್ಟು ರೆಡಿ ಆದ ನಂತರ  ೫ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಇಡಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಸಮವಾಗಿ  ಉಂಡೆಯನ್ನಾಗಿಸಿ ಅದನ್ನು  ಚಪಾತಿಯಂತೆ ಲಟ್ಟಿಸಬೇಕು. ತುಂಬ ತೆಳುವಾಗಿ ಲಟ್ಟಿಸಬಾರದು. 
    • ಈಗ ಲಟ್ಟಿಸಿದ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಆಯತಾಕಾರಕ್ಕೆ ತುಂಡರಿಸಿಕೊಂಡು ಹದವಾಗಿ ಬಿಸಿಯಾಗಿರುವ ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಕಾಯಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು (ಕರಿಯಬೇಕು ). 
    • ತುಕ್ಕುಡಿ ಕಂದು ಬಣ್ಣಕ್ಕೆ ಬಂದರೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎಂದು ಅರ್ಥ. 
    • ರುಚಿಕರವಾದಂತಹ ತುಕ್ಕುಡಿ ಅಥವಾ ಖಾರ ಶಂಕರಪೋಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

    Comments

    Popular posts from this blog

    Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

    Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

    Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

    Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

    Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

    Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...