Skip to main content

Tukkudi / Khara Shankarpoli / Famous Mangalore Snack

Tukkudi / ತುಕ್ಕುಡಿ / Khara Shankarpoli



Ingredients Required:

  • Wheat flour - 1 &1/2 cup
  • Maida - 1/2 cup
  • Sugar powder - 2 tbsp
  • redchilli powder - 2 tsp
  • oil   -  2 tbsp (For mixing)
  • oil     -  for frying
  • salt  -  as per the taste
  • water  - As required 

Method of Preparation:

  • Take a mixing bowl add wheat flour, maida, salt, redchilli powder and sugar powder mix them well so that there are no lumps.
  • Heat 2 tbsp of oil.
  • Mix the heated oil to the mixture and mix it with spoon. once oil cools down then mix them using hands.
  • Check whether all the mixture holds tightly, when it is taken within the fist. Then your mixture is perfect.
  • Now add little by little water and form a dough which is neither too hard nor too soft which has medium texture.
  • Now divide the mixture to equal portioned balls 
  • Roll these balls as similar as we roll for chapati, but not thin as chapatis.
  • Now cut them to square or diamond shape using cutter or knife.
  • Deep fry them in a oil which has medium hot temperature.
  • Fry them until they changes its color to golden brown.
  • Now Tukkudi or is also known as khara shankarpoli is ready.
Note: Tukkudi recipe is authentically made with maida. But we have tried to make them healtheir using atta.

    ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

    • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು -  ೧ & ೧/೨ ಕಪ್ 
    • ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು - ೧/೨ ಕಪ್
    • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
    • ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  
    • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
    • ಎಣ್ಣೆ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ (ಕಲಸಲು )
    • ಎಣ್ಣೆ  - ಕರಿಯಲು 
    • ನೀರು - ಬೆರೆಸಲು  ಬೇಕಾದಷ್ಟು  

    ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

    • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು, ಮೈದಾಹಿಟ್ಟು , ಖಾರದ ಪುಡಿ, ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ, ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಕೈಯಲ್ಲಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮಾಡಬೇಕು.
    • ಈಗ ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚದಷ್ಟು ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು  ಬಿಸಿಮಾಡಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಈ ಬಿಸಿಯಾದ ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ಹಾಕಿ ಚಮಚದ ಸಹಾಯದಿಂದ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಎಣ್ಣೆಯ ಬಿಸಿ ಸ್ವಲ್ಪ ಆರಿದ ನಂತರ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
    • ಒಂದು ಮುಷ್ಠಿ ಹಿಟ್ಟು ಕೈಯಲ್ಲಿ ತೆಗೆದುಕೊಂಡಾಗ  ಅದು ಮುಷ್ಟಿಯ ಆಕಾರ ಪಡೆದುಕೊಂಡರೆ ಹಿಟ್ಟು ಹದವಾಗಿದೆ ಎಂದು ಅರ್ಥ. 
    • ಈಗ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವಾಗಿ ನೀರು ಹಾಕಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಬೇಕು. 
    • ಹಿಟ್ಟು ತುಂಬಾ ಮೃದು ಅಥವಾ ಗಟ್ಟಿಯಾಗಿ ಇರಬಾರದು. ಹದವಾಗಿ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಕಲಸಬೇಕು. 
    • ಹಿಟ್ಟು ರೆಡಿ ಆದ ನಂತರ  ೫ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಷಗಳ ಕಾಲ ಮುಚ್ಚಿ ಇಡಬೇಕು. 
    • ಈಗ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಸಮವಾಗಿ  ಉಂಡೆಯನ್ನಾಗಿಸಿ ಅದನ್ನು  ಚಪಾತಿಯಂತೆ ಲಟ್ಟಿಸಬೇಕು. ತುಂಬ ತೆಳುವಾಗಿ ಲಟ್ಟಿಸಬಾರದು. 
    • ಈಗ ಲಟ್ಟಿಸಿದ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ಆಯತಾಕಾರಕ್ಕೆ ತುಂಡರಿಸಿಕೊಂಡು ಹದವಾಗಿ ಬಿಸಿಯಾಗಿರುವ ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಕಾಯಿಸಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು (ಕರಿಯಬೇಕು ). 
    • ತುಕ್ಕುಡಿ ಕಂದು ಬಣ್ಣಕ್ಕೆ ಬಂದರೆ ತಯಾರಾಗಿದೆ ಎಂದು ಅರ್ಥ. 
    • ರುಚಿಕರವಾದಂತಹ ತುಕ್ಕುಡಿ ಅಥವಾ ಖಾರ ಶಂಕರಪೋಳಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 

    Comments

    Popular posts from this blog

    Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam

    Pepper rasam । ಕಾಳುಮೆಣಸಿನ ಸಾರು । kalumenasina rasam | medicinal valued rasam  Pepper rasam is a very traditional recipe. It is very easy to prepare. If you're bored to cook, you can try this recipe. Within 5 minutes you can prepare this rasam. It is medicinal valued rasam because we have added pepper and cumin. If you feel cold or sneezing you can prepare this and drink. Even for the children also you can give this rasam. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pepper - 1 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Oil - 1 tsp Mustard seeds - 1/2 tsp Curry leaves - 1 tsp Red chili - 2 Tamarind water - 2 tbsp Jaggery - 1 small lemon sized  Water - 2.5 to 3 glass Salt - As per the taste  Coriander leaves - for garnishing  Method of Preparation : Initially take a pan to add pepper and cumin seeds, fry until cumin seeds splutter. Now take a kuttaani and make a powder of fried pepper and cumin seeds. Now take the same pan to add oil to it...

    Kokum Rasam

    Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

    Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ

    Poha Pakoda | Avalakki Pakoda । Flattened rice pakoda | Instant Pakoda recipe  । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಕೋಡ । ಅವಲಕ್ಕಿ ಬಜ್ಜಿ    Avalakki pakoda or Poha pakoda is very easy and instant recipe. Morning i was doing gojju avalakki at that time soaked avalakki became more so got this idea immediately and tried the recipe. It came so well. When guest comes to your home quickly you can prepare this recipe it is very easy and very tasty too. definitely they will like. here i have taken thick poha, if you want you can replace it to thin or medium poha too. You can have this with rasam or as evening snacks. It is very tasty to have with chutney or sauce.  Ingredients Required : Poha / Avalakki / Flattened rice (Thick ) - 1 cup Onion - 2 Gram flour - 1 cup Rice flour - 1/4 cup Red chili powder - 2 tsp Coriander leaves - 2 tsp  Salt - As per the taste  Water - As per the requirement Oil - Deep frying  Method of Preparation : Initially soak a...