Skip to main content

Sweet Corn Rice | Tiffin Box recipe | Simple and Easy to prepare

   Sweet Corn Rice/ ಸ್ವೀಟ್ ಕಾರ್ನ್ ರೈಸ್ 


Ingredients Required:

  • Sweet corn - 1 cup
  • Garam masala - 1 tsp
  • Redchilli powder - 1 tsp
  • Coriander powder - 1 tsp
  • Jeera - 1 tsp
  • Oil - 1 Tbsp
  • Rice - 1 cup (Basmati or Sonamasoori)
  • Salt - As per the taste (or 1 tsp)
  • Coriander leaves - 2 tbsp ( As per the taste)
  • Crushed Ginger - Garlic - 2 tsp ( or Ginger garlic paste)
  • Water - 2 1/2 cup ( or as much as required)

Method of Preparation:

  • Presoak rice for atleast 20 min.
  • In a cooker add oil, once its heated add jeera and allow it to splutter.
  • Once jeera is spluttered add crushed ginger-garlic and saute them well.
  • Now add sweet corn and rice, saute them well for 2 minute. 
  • At this stage add coriander powder and redchilli powder, saute them well for a minute.
  • Now add water, Garam masala powder, salt and coriander leaves, mix them well and close the cooker and allow it to have two whistles.
  • Once cooker cools down easy, simple yet delicious sweet corn rice is ready to serve.
  • Serve it with raita or salad.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಸ್ವೀಟ್ ಕಾರ್ನ್ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಗರಂ ಮಸಾಲಾ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಖಾರದ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
  • ಧನಿಯಾ ಪುಡಿ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
  • ಜೀರಿಗೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
  • ಎಣ್ಣೆ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಅಕ್ಕಿ - ೧ ಕಪ್ (ಬಾಸಮತಿ ಅಥವಾ ಸೋನಾಮಸೂರಿ )
  • ಉಪ್ಪು - ಸ್ವಾದಾನುಸಾರ  ( ಅಥವಾ ೧ ಟೀ ಚಮಚ )
  • ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ ( ಅಥವಾ ಸ್ವಾದಾನುಸಾರ )
  • ಜಜ್ಜಿರುವ ಶುಂಠಿ - ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ ( ಅಥವಾ ಶುಂಠಿ- ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ ಪೇಸ್ಟ್ )
  • ನೀರು - ೨ ೧/೨ ಕಪ್ ( ಅಥವಾ ಬೇಕಾದಷ್ಟು )

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಅಕ್ಕಿಯನ್ನು ಕನಿಷ್ಠ ೨೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ನೆನೆಹಾಕಬೇಕು . 
  • ಒಂದು ಕುಕ್ಕರ್ ಗೆ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಬೇಕು. 
  • ಜೀರಿಗೆ ಸಿಡಿದ ನಂತರ ಶುಂಠಿ-ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ ಹಾಕಿ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಕಾರ್ನ್ ಮತ್ತು ಅಕ್ಕಿ ಹಾಕಿ ಒಂದು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಇದಕ್ಕೆ ಧನಿಯಾ ಪುಡಿ, ಖಾರದ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ನೀರು, ಉಪ್ಪು, ಗರಂ ಮಸಾಲಾ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಹಾಕಿ  ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಕುಕ್ಕರ್ ಮುಚ್ಚಿ ಎರಡು ವಿಸ್ಲೆ ಆಗುವ ತನಕ ಕಾಯಬೇಕು. 
  • ಕುಕ್ಕರ್ ಆರಿದರೆ ಸ್ವೀಟ್ ಕಾರ್ನ್ ರೈಸ್ ಸವಿಯಲು ಸಿದ್ಧ. 
  • ಈ ರೈಸ್ ನ್ನು  ಸಲಾಡ್ ಅಥವಾ ರಾಯಿತದ  ಜೊತೆ ತಿಂದ್ರೆ ತುಂಬಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತ್ತೆ.

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...