Skip to main content

Orange peel Chutney | ಕಿತ್ತಳೆ ಸಿಪ್ಪೆ ಚಟ್ನಿ | Best out of waste | Healthy chutney | Traditional Brahmin home style recipe

Orange Peel Chutney / ಕಿತ್ತಳೆ ಸಿಪ್ಪೆ ಚಟ್ನಿ 


Ingredients Required

  • Orange peel - peel of half big orange ( or as much as required)
  • Red chillies (Byadagi) - 7 to 8
  • Tamarind - small lemon sized
  • Jaggery - 2 tbsp
  • oil - 3 to 4 tsp
  • Coconut - 2 tbsp
  • Curry Leaves - 1 tsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Salt - As per the taste
  • Water - As much as required

Method of Preparation

  • Soak the tamarind for 10 to 15 minutes in water. 
  • Take a pan add 1 to 2 tsp of oil , once oil is heated add 5 to 6 redchillies and fry them for a minute.
  • Now take a mixer jar add these fried redchillies, orange peel ( break them to smaller pieces), soaked tamarind, coconut and salt.
  • Grind them to a coarse paste. Once its grinded to coarse paste add jaggery and water as much as required to the mixer jar.
  • Again grind them all together to a fine paste.
  • Now use the same pan which was used earlier for frying and add 2 tsp of oil to it.
  • Once oil is heated add mustard seeds, 2 broken redchillies and curry leaves, Fry them until mustard seeds splutters.
  • Now add grinded chutney to the tadka and add water as well as salt, based on the requirement. Get them to a boil.
  • Once the chutney is boiled, its ready to serve.
  • Serve this chutney with hot rice.
Note: This chutney can be stored in Refrigerator for 10 days. 

Importance of Orange peel:
  1. Orange peel acts like anti inflammatory.
  2. Boosts immune system.
  3. Improves digestive system.


ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಕಿತ್ತಳೆ  ಹಣ್ಣಿನ ಸಿಪ್ಪೆ  - ೧/೨  ಕಿತ್ತಳೆ  ಹಣ್ಣಿನದ್ದು 
  • ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು (ಬ್ಯಾಡಗಿ ) - ೭ ರಿಂದ ೮
  • ಹುಣುಸೆ ಹುಳಿ - ಒಂದು ಸಣ್ಣ ನಿಂಬೆ ಹಣ್ಣಿನ ಗಾತ್ರದ್ದು 
  • ಬೆಲ್ಲ - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಎಣ್ಣೆ - ೩ ರಿಂದ ೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತೆಂಗಿನ ತುರಿ  - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ 
  • ಕರಿಬೇವು - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಸಾಸಿವೆ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಉಪ್ಪು - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು 
  • ನೀರು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ತಯಾರಿಸುವ ವಿಧಾನ 

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಹುಣುಸೆ ಹುಳಿಯನ್ನು ೧೦ ರಿಂದ ೧೫ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ನೀರಲ್ಲಿ ನೆನೆಸಿಡಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಬಾಣಾಲೆಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದಕ್ಕೆ ೫ ರಿಂದ ೬ ಮೆಣಸು ಹಾಕಿ ೧ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಹುರಿಯಬೇಕು.
  • ಒಂದು ಮಿಕ್ಸರ್ ಜಾರ್ ಗೆ ಹುರಿದ ಮೆಣಸು,  ಕಿತ್ತಳೆ  ಹಣ್ಣಿನ ಸಿಪ್ಪೆ (ಮುರಿದು ಹಾಕಬೇಕು ), ನೆನೆಸಿದ ಹುಣುಸೆ ಹುಳಿ, ತೆಂಗಿನ ತುರಿ ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ತರಿ ತರಿಯಾಗಿ ನೀರು ಹಾಕದೆ ರುಬ್ಬಬೇಕು. 
  • ತರಿ ತರಿಯಾಗಿ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು..
  • ಈಗ ಮೊದಲು ಉಪಯೋಗಿಸಿದ ಬಾಣಾಲೆಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ ಅದು ಬಿಸಿ ಆದ ನಂತರ ಅದಕ್ಕೆ ಸಾಸಿವೆ, ಮೆಣಸು, ಕರಿಬೇವು ಹಾಕಿ ಹುರಿಯಬೇಕು. 
  • ಸಾಸಿವೆ ಸಿಡಿದಾಗ ಅದಕ್ಕೆ ರುಬ್ಬಿದ ಮಿಶ್ರಣ, ಬೇಕಾದಷ್ಟು ನೀರು ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಆರೋಗ್ಯಕರವಾದ ಕಿತ್ತಳೆ  ಹಣ್ಣಿನ ಸಿಪ್ಪೆ ಚಟ್ನಿ ತಯಾರಾಗಿದೆ. 
  • ಇದನ್ನು ಊಟದ ಜೊತೆ ತಿಂದರೆ ತುಂಬಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಇರುತ್ತದೆ 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...