Skip to main content

Masala Tea with Tea masala preparation / ಮಸಾಲಾ ಚಹಾ

Masala Tea / ಮಸಾಲಾ ಚಹಾ 


Ingredients Required:

For Tea Masala :

  • Cinnamon - 5 inch
  • Cloves - 10 in numbers
  • Cardamom - 20 in numbers
  • Black pepper - 1 1/2 tsp
  • Nutmeg - 1/4 the part of a Nutmeg
  • Ginger powder - 2 tsp

For Tea :

  • Milk - 3/4 glass
  • Water - 1/4 glass
  • Tea powder - 1 tsp
  • Sugar - 1 tsp
  • Tea Masala - 1/4 tsp

Method of Preparation:

  • To prepare tea masala take a pan and dry roast cardamom, cinnamon, black pepper, cloves and nutmeg in a slow flame for a minute, so that its moisture evaporates.
  • Now cool down the mixture and put them to a mixer jar with dry ginger powder.
  • Grind them to fine powder.
  • Now Tea masala is ready. Store it till 2 months.
  • For Tea take a sauce pan, add water and milk to it.
  • Once the water and milk mixture comes to boil add tea powder and tea masala powder. Stir it well and then add sugar to it.
  • Once it boils thoroughly sitch off the gas.
  • Now Masala Tea is ready.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

ಚಹಾ ಮಸಾಲ  ಮಾಡಲು :
  • ಚೆಕ್ಕೆ - 5 ಇಂಚು 
  • ಲವಂಗ - 10
  • ಏಲ್ಲಕ್ಕಿ  - 20 
  • ಕರಿಮೆಣಸು - 1 1/2 ಚಮಚ 
  • ಜಾಯಿಕಾಯಿ  - 1/4 ಭಾಗದ ಜಾಯಿಕಾಯಿ
  • ಶುಂಠಿ ಪುಡಿ  - 2 ಚಮಚ 
ಚಹಾ ಮಾಡಲು :
  • ಹಾಲು - 3/4 ಗ್ಲಾಸ್ 
  • ನೀರು  - 1/4 ಗ್ಲಾಸ್ 
  • ಚಹಾ ಪುಡಿ - 1 ಚಮಚ 
  • ಸಕ್ಕರೆ  - 1 ಚಮಚ 
  • ಚಹಾ ಮಸಾಲ - 1/4 ಚಮಚ 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  •  ಮೊದಲು ಚಹಾ ಮಸಾಲ ಮಾಡಲು ಚೆಕ್ಕೆ, ಲವಂಗ, ಏಲ್ಲಕ್ಕಿ, ಕರಿಮೆಣಸು,  ಜಾಯಿಕಾಯಿಯನ್ನು ಒಂದು  ಬಾಣಲೆಗೆ ಹಾಕಿ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕದೆ ಒಂದು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಸಿಮ್ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಹುರಿಯಬೇಕು.  
  • ಹುರಿದಿರುವ ಮಸಾಲೆ ತಣಿದ ನಂತರ  ಅದನ್ನು ಮಿಕ್ಸಿ ಜಾರಿಗೆ ಹಾಕಿ ಅದಕ್ಕೆ ಶುಂಠಿ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಸಣ್ಣಕೆ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈಗ ಚಹಾ ಮಸಾಲಾ ರೆಡಿ ಆಗಿದೆ.  
  • ಇನ್ನು ಚಹಾ ಮಾಡಲು ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಪಾತ್ರವನ್ನು ಗ್ಯಾಸಿನಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟು ಅದಕ್ಕೆ ನೀರು ಮತ್ತು ಹಾಲನ್ನು ಹಾಕಬೇಕು 
  • ನೀರು ಮತ್ತು ಹಾಲಿನ ಮಿಶ್ರಣ ಕುದಿದ ನಂತರ ಅದಿಕ್ಕೆ ಚಹಾ ಪುಡಿ,  ಮಾಡಿಕೊಂಡು ಚಹಾ ಮಸಾಲ ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಬೇಕು 
  • ಈಗ ಮಸಾಲಾ ಚಹಾ ತಯಾರಾಗಿದೆ.  

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Kokum Rasam

Kokum Rasam Ingredients Required Kokum - 2 to 3 Jaggery - 2 tbsp Salt - as per the taste Mustard seeds - 1/2 tsp whole red chillies - 3 to 4 oil - 1 tsp Water - 2 cups Curry Leaves - 4 to 5 Leaves Method of Preparation Soak kokum for 30 minutes as pre preparation. Take a pan, add oil and once oil is heated add mustard seeds and garlic. Wait until garlic changes its color to light brown and mustard splutters. Now add redchillies and curry leaves fry for 30 seconds. Now add kokum soaked water, add jaggery, salt and water then get them to boil. Once its boiled allow them to boil further till 7 to 8 min. Now Kokum rasam is ready. Note : Kokum rasam cane be served with hot rice or can also be drunk as a health drink. If cold persists add some black pepper to rasam. ಪುನರ್ಪುಳಿ ಸಾರು ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು : ಪುನರ್ಪುಳಿ ಓಡು    - 2 to 3 ಬೆಲ್ಲ - 2 tbsp ಉಪ್ಪು    - ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಾಸಿವೆ    - 1/2 tsp ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು   ...

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada

Chattambade । Masala Vada ।ಚಟ್ಟಂಬಡೆ । ಕಡ್ಲೆಬೇಳೆ ವಡೆ । Channa dal vada  Chattambade is a very famous snack dish of south Karnataka. This is a very favorite dish to almost all mangalorians. It is very easy to prepare, the only thing is you have to soak the Bengal gram 3 to 4 hours before. From 3 to 60 aged people will like this recipe. you can have this recipe with rasam or sambar also. very very tasty dish. it is a mixture of Bengal gram, onion, chili, and coriander leaves. try this recipe at home. Ingredients Required :  Bengal gram / Channa dal - 1.5 cup Urad dal - 2 tbsp Salt - As per the taste  Coriander leaves - 3 to 4 tbsp Ginger - 1 inch Green Chilli - 3 to 4 Onion - 1 Oil - For deep frying  Method of Preparation : Initially soak the Bengal gram and Urad dal for 3 to 4 hours in water. After 4 hours drain the water. Now add Bengal gram and urad dal to the mixer jar. Now add salt. Now grind them to a coarse paste. Shift it to a bowl. Add green chili, onion, ging...