Skip to main content

Cashew Cookies | Cashew Wheat Cookies | Healthy Wheat Cashew cookies | ಗೋಡಂಬಿ ಬಿಸ್ಕತ್

 Cashew Cookies / ಗೋಡಂಬಿ ಬಿಸ್ಕತ್ 



Cashew Biscuit is a combination of cashews, wheat flour, sugar and ghee. Flavor of ghee combined with cashew and wheat enhances the taste. This can be a perfect tea time biscuit. Compared to market bought biscuits this is far healthier option for elders as well as kids. Sugar in this is adjustable, we can reduce the quantity of sugar, because of sweet nature of cashew. Definitely give it a try. Share your opinions in comment box.

Ingredients Required

  • Cashew - 1 Cup
  • Sugar Powder - 1 Cup
  • Wheat flour - 2 Cup
  • Butterscotch essence - 1/4 tsp
  • Milk - 2 Tbsp (Optional, if required)

Method of prepration

  • Add Cashew to a mixer jar, grind it to fine powder.
  • To a bowl, add cashew powder, wheat flour,  Butterscotch essence and sugar powder mix it well until no lumps are found.
  • Now add Ghee and combine them well to form a dough, during this process if required add milk little by little to form a perfect dough.
  • To Bake in cooker, preheat cooker with a stand placed inside and remove gasket as well as whistle, Heat it in medium flame for 10 min.
  • To Bake in Oven, preheat oven for 10 min in 180 degree celsius.
  • Grease the plate to be placed in cooker with ghee and make small balls of the dough and place then in desired distance.
  • Grease the tray with ghee or line baking paper and make small balls of dough. All these balls should be placed in a certain distance to provide some space to get expanded in the size during baking.
  • Place cookies in cooker and simmer the flame, bake it for around 7 to 10 min.
  • Place the tray in oven and bake it for 10 to 12 minutes.
  • Once the cookies get small cracks upon them then they are ready to serve.
  • Once the cookies are ready, allow them to cool. While its hot it might be soft and difficult to handle, but once it cools down it will be more crispier.
  • Place this a jar and serve as a snack. This the best alternative for store bought cookies or biscuits.

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು 

  • ಗೋಡಂಬಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ - ೧ ಕಪ್ 
  • ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು - ೨ ಕಪ್ 
  • ಬಟ್ಟೇರ್ಸ್ಕಾಚ್ ಎಸೆನ್ಸ್ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ತುಪ್ಪ - ೩/೪ ಕಪ್ 
  • ಹಾಲು - ೨ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ (ಅವಶ್ಯಕತೆ ಇದ್ದಲ್ಲಿ ಮಾತ್ರ )

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ 

  • ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಮಿಕ್ಸರ್ ಜಾರ್ ಗೆ ಗೋಡಂಬಿ ಹಾಕಿ ನುಣ್ಣಗೆ ಪುಡಿ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಮಿಕ್ಸಿಂಗ್ ಬೌಲ್ ಗೆ ಗೋಡಂಬಿ ಪುಡಿ, ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು, ಸಕರೇ ಪುಡಿ ಹಾಗೆ ಬಟ್ಟೇರ್ಸ್ಕಾಚ್ ಎಸೆನ್ಸ್ ಹಾಕಿ ಗಂಟಿಲ್ಲದಂತೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಈ ಮಿಶ್ರಣಕ್ಕೆ ತುಪ್ಪ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆರೆಸಬೇಕು. ಇದನ್ನು ಚಪಾತಿ ಹಿಟ್ಟಿನ ಹದಕ್ಕೆ ಕಲಸಬೇಕು, ಈ ಸಂದರ್ಭದಲ್ಲಿ ಬೇಕಾದರೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಹಾಲು ಸೇರಿಸಿಕೊಳ್ಳಬಹುದು. 
  • ಇನ್ನು ಒಂದು ಕುಕ್ಕೇರ್ ನ ಒಳಗೆ ಒಂದು ಸ್ಟಾಂಡ್ ಇಟ್ಟು ಅದರ ಗ್ಯಾಸ್ಕೆಟ್ ಮತ್ತು ವಿಸ್ಲೆ ತೆಗೆದು ಅದನ್ನು ಮಧ್ಯಮ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳಷ್ಟು ಕಾಲ ಪ್ರಿ ಹೀಟ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. ಹಾಗೆ ಓವೆನ್ ಕೂಡ ೧೮೦ ಡಿಗ್ರಿ ಸೆಲ್ಷಿಯಸ್ ನಲ್ಲಿ ೧೦ ನಿಮಿಷ ಪ್ರಿ ಹೀಟ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಬೇಕು. 
  • ಒಂದು ಪ್ಲೇಟ್ ಹಾಗೆ ಬೇಕಿಂಗ್ ಟ್ರಯ್ ಗೆ ತುಪ್ಪ ಸವರಿ ಹಿಟ್ಟಿನ ಸಣ್ಣ ಸಣ್ಣ ಉಂಡೆಗಳನ್ನು ಮಾಡಿ ಅದರಲ್ಲಿ ಸ್ವಲ್ಪ ಅಂತರದೊಂದಿಗೆ ಜೋಡಿಸಿಕೊಳ್ಳುತಾ ಹೋಗಬೇಕು. 
  • ಪ್ರಿ ಹೀಟ್ ಆದ ಕುಕ್ಕರ್ ನಲ್ಲಿ ಪ್ಲೇಟ್ ಇತ್ತು ಉರಿಯನ್ನು ಚಿಕ್ಕದಾಗಿಸಿ ೭ ರಿಂದ ೧೦ ನಿಮಿಷ ಬೇಕ್ ಮಾಡಬೇಕು.
  • ಪ್ರಿ ಹೀಟ್ ಆದ ಓವೆನ್ ನಲ್ಲಿ ೧೦ ರಿಂದ ೧೨ ನಿಮಿಷ ಗಳ ಕಾಲ  ಬೇಕ್ ಮಾಡಬೇಕು.
  • ಕುಕೀಸ್ ನ ಮೇಲೆ ಸಣ್ಣಕೆ ಕ್ರ್ಯಾಕ್ ಬಂದರೆ ಕುಕೀಸ್ ತಯಾರಾಗಿದೆ. ಇದು ತಣಿದರೆ ತಿನ್ನಲು ತಯಾರಾಗುತದೆ. 

Comments

Popular posts from this blog

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ...

Bisibele bath powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್

Bisibelebath Powder | ಬಿಸಿಬೇಳೆ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್  Bisibele bath powder is a blend of few dals and aroma spices. This is used in famous dish called bisibelebath , which is a famous south indian dish. Preparation time : 20 minutes         Servings : 6 persons Ingredients Required: Urad dal - 1.5 tsp Channa dal - 1.5 tsp Roasted Bengal gram - 1.5 tsp Redchillies - 4 to 5 Cinnamon stick - 2 inches Kapok buds (Marathi moggu) - 3 to 4 Cloves - 1/4 tsp Methi seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 1 tsp Oil - 1 tsp Method of Preparation: Take a pan, add oil, once oil is hot add urad dal and channa dal, fry it for 30 seconds.  Add Roasted bengal gram to it and fry it further for 30 seconds. Now add redchillies and fry it for another 10 seconds. At this stage add cinnamon stick, marathi moggu and cloves, fry them for 30 seconds. Now add methi seeds, cumin seeds and coriander seeds, fry them for 30 secon...

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ

Badam Burfi । ಬಾದಾಮಿ ಬರ್ಫಿ  Badam Burfi is a delight with healthy element. Badam Burfi can be consumed occasionally as a treat to your soul as well as tongue. It is a combination of Badam, Sugar and Kesar. Wellness of Badam is known to all. Consumption of Almond without skin, helps to absorb the nutrition easily, its better to use almonds without skin to get the full benifit. Almond also helps to reduce asthma, if its consumed every day morning without skin. Enhancing the flavour is completely personal choice. This can be just prepared with Badam, Ghee and Sugar. But to enhance the flavour, in this recipe Milk, kesari and Elaichi / Cardommom is used. Every recipe can be changed as per the requirement, availability or family preferences. Definetly try this recipe and share your opinion with us. Ingredients required : Badam - 1 cup Milk - 2 cup Sugar - 2 cup Water - 2 to 3 cup Kesari - 5 to 6 leaves Elachi powder - 1 tsp Ghee - 8 to 9 tsp Method of Prepara...