Skip to main content

Healthy Wheat Biscuits | Biscuits using 3 ingredients | No Butter No Oil Biscuits | Homemade Wheat Biscuits | Easy Travelling snacks | Easy Tea time snack | ಗೋಧಿ ಬಿಸ್ಕುಟ್ಸ್

 Wheat Biscuits | ಗೋಧಿ ಬಿಸ್ಕುಟ್ಸ್


Wheat biscuits are the best tea time snack. It’s easy to prepare and doesn’t take much time. It’s much healthier than the biscuits which we get in market. No butter is used here, instead ghee is used as healthy option. Everyone can try this recipe, because we have prepared it in gas stove. Involve your kid with mixing and other activity, they would love to prepare it and definitely they will like these biscuits if they prepare by themselves.

Wheat biscuits are merging of wheat flour and sugar. As a binging agent ghee and milk are used. All these ingredients are used in preparation of divine foods or prasadam. Most of the kids love biscuits, so this is the best way to provide them biscuits. Do try it out and share your opinion with us. 

Ingredients Required

  • Wheat Flour – 1 Cup
  • Ghee / Clarified butter  – 2 tsp
  • Vanilla Essence  – 1 tsp
  • Salt  – a pinch
  • Baking Soda  – ¼ tsp
  • Baking Powder  – 1 tsp
  • Sugar powder  – ½ Cup
  • Milk  – As per the requirement

Method Of Preparation

  • In a bowl, Add Ghee and sugar powder, Blend it well until it turns to creamy texture.
  • To this add vanilla essence, blend it.
  • After blending it well add baking soda, baking powder and salt to it. Mix it well.
  • Now add Wheat flour and mix it using hands, until it turns to bread crumb consistency or until it holds a shape.
  • At this point of time add little by little milk and mix it to form a dough.
  • Dough should not be too tight or too soft. It should be almost of chapati consistency.
  • Rest it for 5 to 10 minutes.
  • Place a cooker, place wired rack on it. Switch on the flame and close it without gaskit and whistle. Allow it to heat for 10 minute in medium flame.
  • Now Take a ball sized dough, roll it using butter paper or plastic sheet. Roll it to thin biscuits and cut them in rectangle shape.
  • Now prick biscuits using fork to avoid too much of rising of biscuit. And also it gives good look to biscuits.
  • Place these biscuits in a greased plate and place them in preheated cooker.
  • Bake them for 9 minutes and then switch off the flame. Allow it to cool and then store them in air tight container.
  • Healthy, tasty Wheat biscuits are ready. This could be a best accompainment with chai.
  • If you are baking in oven. Preheat oven in 180 degree celsius, bake them in 180 degree celsius for 9 minutes. 

ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :

  • ಗೋಧಿಹಿಟ್ಟು – ೧ ಕಪ್ 
  • ತುಪ್ಪ - ೨ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸೆನ್ಸ್ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ
  • ಉಪ್ಪು - ಒಂದು  ಚಿಟಿಕೆ 
  • ಬೇಕಿಂಗ್ ಸೋಡಾ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ 
  • ಬೇಕಿಂಗ್ ಪೌಡರ್ - ೧ ಟೀ ಚಮಚ  
  • ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ - ೧/೨ ಕಪ್ 
  • ಹಾಲು - ಬೇಕಾದಷ್ಟು 

ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :

  • ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ತುಪ್ಪ ಮತ್ತು ಸಕ್ಕರೆ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರ ಮಾಡಬೇಕು. ಬೆಣ್ಣೆಯಷ್ಟು  ಮೃದುವಾಗುವ ವರೆಗೆ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  •  ಇನ್ನು ಇದಕ್ಕೆ ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸೆನ್ಸ್ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ಬೇಕಿಂಗ್ ಸೋಡಾ, ಬೇಕಿಂಗ್ ಪೌಡರ್ ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು ಹಾಕಿ ಕೈಯಲ್ಲಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಕಲಸಬೇಕು. ಬ್ರೆಡ್ ಕ್ರಮ್' ರೀತಿ  ಹದವಾಗಬೇಕು. 
  • ತದನಂತರ ಇದಕ್ಕೆ ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪವಾಗಿ ಹಾಲು ಹಾಕಿ ಚಪಾತಿ ಹಿಟ್ಟಿನ ಹದಕ್ಕೆ ಕಲಸಬೇಕು. 
  • ಇವತ್ತು ಕುಕ್ಕರ್ ನಲ್ಲಿ ಬೇಕ್ ಮಾಡುವುದರಿಂದ,  ಕುಕ್ಕರನ್ನು ಬಿಸಿ ಮಾಡಲು ಇಡಬೇಕು. ಕುಕ್ಕರ್ ನ ಗ್ಯಾಸ್ಕಿಟ್ ಮತ್ತು ವಿಸ್ಲೆ ತೆಗೆಯಬೇಕು. ಕುಕ್ಕರ್ ನ ಒಳಗೆ ವೈರ್ ಸ್ಟಾಂಡ್ ಇಟ್ಟು ೧೦ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬಿಸಿ ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಿಂಬೆ ಹಣ್ಣಿನ ಗಾತ್ರದ ಹಿಟ್ಟು ತೆಗೆದು ಅದನ್ನು ಒಂದು ಪೇಪರ್ ಅಥವಾ ಪ್ಲಾಸ್ಟಿಕ್ ಶೀಟ್ ನ ಸಹಾಯದಿಂದ ತೆಳ್ಳೆಗಿನ ಬಿಸ್ಕತ್ ನ ಆಕಾರಕ್ಕೆ  ಲಟ್ಟಿಸಬೇಕು. ಇನ್ನು ಫೋರ್ಕ್ ನ ಸಹಾಯದಿಂದ ಅದರ  ಮೇಲೆ ಡಿಸೈನ್ ಮಾಡಿ ಅದನ್ನು ತುಪ್ಪ ಸವರಿದ ತಟ್ಟೆ ಮೇಲೆ ಇಡಬೇಕು. 
  • ಈ ತಟ್ಟೆಯನ್ನು ಪ್ರಿ ಹೀಟ್ ಮಾಡಿದ ಕುಕ್ಕರ್ ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟು  ೯ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಮಧ್ಯಮ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಬೇಕ್  ಮಾಡಬೇಕು. 
  • ನಂತರ ಇದನ್ನು ತಣಿಯಲು  ಬಿಟ್ಟರೆ,  ರುಚಿಕರವಾದ ಗೋಧಿ ಬಿಸ್ಕತ್  ತಯಾರಾಗುವುದು. 
  • ಓವೆನ್  ನಲ್ಲಿ ೧೮೦ ಡಿಗ್ರಿ ಸೆ ಲ್ಸಿವ್ಸ್ಸ್ ನಲ್ಲಿ ೯ ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಬೇಕ್  ಮಾಡಬೇಕು.  

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe / ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ

 Chocolate Burfi / Cholcate recipe / Sweet recipe /  ಚಾಕಲೇಟ್ ಬರ್ಫಿ/ ಮಿಠಾಯಿ  Choclate burfi is very easy recipe to prepare. Kids will like this recipe very much. Not only kids , all choclate lovers will love this recipe. if your kids cry for chocolate prepare this and give because it is chemical free.    This recipe is mixture of sugar, milk powder and choclate powder. I have added Almonds and cashews. If you feel dry fruits are not required you can skip the dry fruits. Try this recipe and give the feedback. Ingredients Required :  Milk powder - 1 cup Chocolate powder- 1 tbsp Sugar - 1 cup Water - 1/4 Cup Almonds- 10 to 15 Cashew - 10 to 15 Butter - 2 to 3 tbsp Method of Preparation :  Initially take a dry fruits and make a coarse powder  Now keep a pan, add sugar and water to it. Leave it to boil. Mean while sieve the milk powder and chocolate powder and keep a side and grace the plate with butter. Once sugar and water boiled and got sugar syrup,  add sieved milk powder and chocolate p

Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal

  Pumpkin sambar / ಸಿಹಿ ಕುಂಬಳಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / ಚೀನಿಕಾಯಿ ಸಾಂಬಾರ್ / Easy combo meal Pumpkin sambar is very easy to prepare and very tasty too. without cooker you can prepare this recipe. you can have this with rice, dosa or chapathi. It is a combination of  pumpkin, coconut and some spieces. try this recipe at home.  Ingredients Required : Pumpkin - 1 small sized Turmeric powder - 1/2 tsp Salt - as per the taste Oil - 1 tsp Red chili - 2 Urad dal - 1 tsp Bengal gram - 1/2 tsp Fenugreek seeds - 1/4 tsp Cumin seeds - 1/2 tsp Coriander seeds - 2 tsp Tamarind - as per the taste or small half lemon sized Grated coconut - 5 tbsp Jaggery - half small lemon sized  Coriander leaves - 3 to 4 tsp Water - as per the requirement  Method of Preparation : Initially cut the pumpkin into small pieces. Cook it for 5 minutes. Meanwhile for masala paste, take a pan add oi to it. Once oil is heated add red chili, urad dal and channa dal. Fry for 30 seconds. Now add fenugreek seeds and cumin seeds fry for 15 sec

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe

Avalakki Pancha Kajjaya । ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ । Ganesha Chaturthi nivedya recipe  Avalakki pancha kajjaya is very simple recipe. Bachelor's also can prepare this recipe on ganesha festival day. This recipe is very great for lord Ganesha.   Ingredients Required : Jaggery - 3/4 cup Water - 3 tbsp Ghee - 1 tbsp Grated Coconut - 1/2 cup Yelachi - 1/4 tsp Avalakki / Poha (Thin) - 3 cup Method of Preperation : Initially take a tava, add jaggery to it and also add water. Boil till the jaggery dissolves.  Once jaggery is dissolved, add ghee, yelachi and grated coconut. Mix them well. Now add avalakki/ poha and mix them well. Your avalakki pancha Kajjaya is ready to serve.  ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು : ಬೆಲ್ಲ - ೩/೪ ಕಪ್  ನೀರು - ೩ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತುಪ್ಪ - ೧ ಟೇಬಲ್ ಚಮಚ  ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ ತುರಿ - ೧/೨ ಕಪ್  ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ - ೧/೪ ಟೀ ಚಮಚ ಅವಲಕ್ಕಿ - ೩ ಕಪ್  ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ : ಮೊದಲಿಗೆ ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಅದಕ್ಕೆ ಬೆಲ್ಲ ಮತ್ತು ನೀರು ಹಾಕಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆನ್ ಮಾಡಿ.  ಬೆಲ್ಲ ಕರಗುವ ತನಕ ಕುದಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.